avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintare Asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintare Asociatie

locuiesc intr-un bloc cu 1 etaj si 4 apartamente pe scara.dorim sa ne desprindem de vechea asociatie si sa facem una pe scara,toti cei 4 locatari fiind de acord cu infiintarea unei asociatii.mentionam ca toate apartamentele de pe scara am incheiat individual pe baza de contract cu firmele de prestari servicii,vrem sa stim care sunt pasii?si daca asociatia nou infiintata trebuie sa aiba statut juridic neaparat?
L nr 230/2007 ART. 5
(1) Asociaţia de proprietari se înfiinţează prin acordul scris a cel puţin jumătate plus unu din numărul proprietarilor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, din cadrul unei clădiri. Acordul se consemnează într-un tabel nominal, anexă la acordul de asociere.
(2) În clădirile de locuinţe cu mai multe tronsoane sau scări se pot constitui asociaţii de proprietari pe fiecare tronson ori scară în parte numai în condiţiile în care nu există o proprietate comună aferentă tronsoanelor sau scărilor care nu poate fi delimitată.
(3) Dacă este cazul, asociaţiile de proprietari înfiinţate pe scări sau tronsoane de clădire îşi reglementează între ele raporturile juridice cu privire la aspectele tehnice comune acestora, printr-o anexă la acordul de asociere.
ART. 6
(1) Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea.
(2) Statutul şi acordul de asociere se întocmesc în baza prezentei legi.
(3) Acordul de asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii, numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent clădirii;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.
(4) Asociaţia de proprietari dobândeşte personalitate juridică în baza încheierii judecătorului-delegat desemnat la organul financiar local de către preşedintele judecătoriei în a cărei circumscripţie teritorială se află clădirea.
(5) Încheierea se dă fără citarea părţilor şi este executorie.
(6) Încheierea este supusă recursului în termen de 5 zile de la comunicare. Recursul se judecă cu citarea părţilor.
Deci se poate desprinde, deoarece are proprietatea comuna bine delimitata.
Daca proprietatea comuna este bine delimitata,restul aspectelor tehnice,conturi,plati pot fi prevazute si clarificate de reprezentantii legali ai celor 2 asociatii
Asociatia de proprietari este obligatoriu sa detina formalitatile legal prevazute si precizate anterior
pai singura parte comuna sunt scarile din bloc,iar toate cele 4 apartamente am convenit sa intretinem noi curatenia pe scara.de ce ne trebuie asociatie cu responsabilitate juridica?mentionez ca in zona sunt doua randuri pe o parte si cealalta a soselei,acelasi tip de constructie(5-6 blocuri)iar acestea nu au nici un fel de asociatie.se gospodaresc singuri.la vechea asociatie plateam doar consumabilele: Pixuri,afisieru de pe scara,si bineinteles salariile administratorului,40 de lei fiecare apartament ori atatea blocuri face-ti socoteala.pentru ce asociatie?unde scrie ca sunt obligat sa fac parte dintr-o asociatie?in lege scrie ca se POT!! infiinta asociatii,nu ca sunt obligat.

johnpescar a scris:

Deci se poate desprinde, deoarece are proprietatea comuna bine delimitata.


da,ne putem desprinde si nu spune in lege ca este obligatoriu sa infiintam alta asociatie.
Ultima modificare: Vineri, 6 Septembrie 2013
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Desprindere de asociatia mama 123321123 123321123 BUNA ZIUA! NE CONFRUNTAM CU URMATOAREA PROBLEMA: -NE-AM INFIINTAT CA ASOCIATIE DE PROPRIETARI PE O SCARA DE BLOC CU O PARTE DIN ... (vezi toată discuția)
Legalitate asociatie proprietari mdutan mdutan Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o nelamurire.... Locuim de 3 ani intr-un ansamblu rezidential nou format din 4 blocuri, pe aceeasi strada. Pana astazi nu ... (vezi toată discuția)
1/legea 196/2018 actualizata prevede sef de scara? daca nu, prevede ... Atomi Atomi 1/LEGEA 196/2018 ACTUALIZATA PREVEDE Sef de scara? Daca nu, prevede altceva? 2/ Seful de scara, in caz ca se convine trebuie sa fie proprietar in mod ... (vezi toată discuția)