avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Pensii PFA
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Pensii PFA

Buna ziua,

Sunt o persoana cu handicap accentuat. Am infiintat un PFA, am incheiat un contract cu o firma si prestez servicii firmei. Dupa venitul obtinut platesc impozit pe venit, sanatate si pensii. Va rog sa-mi spuneti daca se poate sa fiu luat in calcul la achitarea impozitului la pensii ca si persoana cu handicap. Din cate cunosc persoanele cu handicap se pot pensiona mai devreme daca sunt inregistrate ca si persoane cu handicap la Casa de pensii.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Samoila Georgeta P.F.A. , Consilier juridic 21:49, 4 Septembrie 2013
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat (adică înainte de încadrarea în muncă) beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiului complet de cotizare, în funcţie de gradul de handicap conf. Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice şi reprezintă încă o facilitate oferită persoanelor afectate de dizabilităţi.

In cazul asiguraţilor cu handicap grav, reducerea este de 15 ani dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul de cotizare.
Reducerea vârstei de pensionare cu 10 ani se face în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare, de asemenea în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat.

Persoanele cu handicap mediu se pot pensiona cu zece ani mai devreme decât prevede legea, dacă au realizat stagiul complet de cotizare.
Dovada statutului de persoană cu handicap se face cu certificatul de încadrare în grad de handicap.

Pentru a beneficia de reducerea vârstelor standard de pensionare şi a stagiului complet de cotizare certificatul de încadrare în grad de handicap trebuie să conţină: data dobândirii handicapului, care trebuie să fie preexistent calităţii de asigurat; gradul de handicap, adică grav, accentuat sau mediu; menţiunea că persoana este nerevizuibilă; menţiunea că certificatul a fost emis pentru înscrierea la pensie de limită de vârstă, în condiţiile articolului 58 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Schimbarea ulterioară înscrierii la pensie a gradului de handicap nu afectează drepturile de pensie acordate, cu excepţia cazului în care certificatul de încadrare în grad de handicap a fost anulat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sotul meu are retinopatie pigmentara nedeianumarioara nedeianumarioara sotul meu are retinopatie pigmentara boala de oichi -are grad grav cu insotitor ,am fost la casa de pensii si am intrebat daca se incadreaza sa iasa la pensie ... (vezi toată discuția)
Reducere stagiu complet de cotizare in conditii de handicap gicahu gicahu Sunt pensionar de invaliditate din luna decembrie 2014 Intrebarea mea este daca mi se reduce stagiul complet de cotizare in conditiile in care am obtinut ... (vezi toată discuția)
Reducere varsta pensionare - handicap grad iii amphora amphora Buna ziua, Sunt nascuta in februarie 1957, am o vechime de 31 ani si 1 luna (stagiu integral de cotizare) si certificat de handicap grad III; doresc sa ma ... (vezi toată discuția)