avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere varsta pensionare - handicap grad III
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere varsta pensionare - handicap grad III

Buna ziua,
Sunt nascuta in februarie 1957, am o vechime de 31 ani si 1 luna (stagiu integral de cotizare) si certificat de handicap grad III; doresc sa ma pensionez la limita de varsta, cu reducerea varstei de pensionare.
Va rog sa-mi spuneti daca am dreptul sa ma pensionez in acest fel si daca dupa aceea am dreptul sa obtin venituri suplimentare din activitati independente (si daca este limitat cuantumul acestor venituri).
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: amphora , utilizator 23:21, 29 Octombrie 2011
1. Pentru o femeie nascuta in februarie 1957 varsta standard de pensionare este de 60 de ani si 8 luni, stagiul complet de cotizare este de 30 de ani si 8 luni iar stagiulminim de cotizare este de 15 ani.

2. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

3. - Acum eu nu stiu in ce grad de handicap va incadrati: grav, accentuat sau mediu.
- Daca va incadrati la handicap accentuat sau mediu va puteti pensiona de limita de varsta la 50 de ani si 8 luni.
- Mergeti la Casa de Pensii si vedeti ce acte vi se cer pentru a demonstra gradul de handicap.

4. Un pensionar pentru limita de varsta poate cumula pensia cu orice alt venit profesional, fara limita de cuantum.
Va multumesc, asa am inteles si eu din lege, dar este bine sa iti confirme cineva ca ai inteles bine :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despre pensionarea persoanelor cu handicap OnisoruDespina OnisoruDespina Sunt o persoana cu handicap accentuat, incadrata in gradul II cu mult timp inainte de angajare. Sunt nascuta in 26.03.1957 si pe 15 martie a. c. am implinit 20 ... (vezi toată discuția)
Pensionare 234 234 sunt nascuta in 12.02.1959 sex f am vechime in munca 31 ani si 9 luni am grad de handicap II-scleroza multipla stie cineva daca ar fi sa ma pensionez as ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap adriana9p adriana9p Buna ziua. Ma numesc Adriana si sunt nascuta in 17.12.1961, si am o vechime in campul muncii de 28 de ani si am si un grad de handicap din nastere gradul 2 ... (vezi toată discuția)