avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Reducere stagiu complet de cotizare in conditii de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Reducere stagiu complet de cotizare in conditii de handicap

Sunt pensionar de invaliditate din luna decembrie 2014
Intrebarea mea este daca mi se reduce stagiul complet de cotizare in conditiile in care am obtinut certificatul de incadrare in gradul de handicap accentuat in anul 2007 iar calitatea de asigurat o am din 1986 cu mentiunea ca boala de care sufar si pentru care am primit incadrarea in handicap este ereditara (maladia Lobstein), prin urmare o aveam in momentul angajarii in campul muncii doar ca primul certificat de incadrare in handicap l-am obtinut mult mai tarziu, adica in 2007. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabi50 , utilizator 23:24, 4 Februarie 2015
Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap accentuat, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin doua treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, in situatia asiguratilor cu handicap mediu, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, stagiul complet de cotizare.
Din Normele de aplicare a Legii 263/2010:
Art. 43
(1) Reducerea prevazuta la art. 58 din lege se aplica persoanelor cu handicap care, la data solicitarii pensiei, fac dovada acestui statut cu certificatul de incadrare in grad de handicap, emis in conditiile legii;
(2) In vederea aplicarii art. 58 din lege, certificatul de incadrare in grad de handicap va contine obligatoriu:
a) data dobandirii handicapului;
b) gradul de handicap;
c) mentiunea ca persoana este nerevizuibila;
d) mentiunea ca certificatul a fost emis pentru aplicarea art. 58 din lege.
(3) Reducerea prevazuta la alin. (1) se face numai in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat.
(4) Schimbarea ulterioara inscrierii la pensie a gradului de handicap nu afecteaza drepturile de pensie acordate, cu exceptia cazului in care certificatul de incadrare in grad de handicap a fost anulat, in conditiile legii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensii pfa sirov sirov Buna ziua, Sunt o persoana cu handicap accentuat. Am infiintat un PFA, am incheiat un contract cu o firma si prestez servicii firmei. Dupa venitul obtinut ... (vezi toată discuția)
Handicap preexistent calitãþii de asigurat, data ieºirii la pensie Victor26 Victor26 Sunt nascut in 26.07.1963. Am un handicap grav de la varsta de 8 luni.Lucrez de la 01.09.1988 in meseria de inginer mecanic.Cand am dreptul sa imi inaintez ... (vezi toată discuția)
Procedura obtinere adeverinta de vechime topmasaj topmasaj buna ziua! ma incadrez la prevederile art 49 din legea pensiilor, persoana cu handicap grav care se poate pensiona daca a realizat o treime din stagiul de ... (vezi toată discuția)