avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... ajutor somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

ajutor somaj

Buna ziua ! Va rog frumos sa ma ajutati in problema cu care ma confrunt. si anume : azi am fost la fortele de munca sa-mi depun dosarul pentru somaj, si am avut un soc cand mi s-a spus ca valoarea somajului va fi de 500 ron. Eu imi calculasem somajul , avand ca baza de calcul salariul minim pe economie , adica 800 ron , din care , pentru somaj se aloca75 % ; adica 600 ron + 150 de ron , care reprezinta valoarea muncii pentru cei 8 ani de vechime.

Azi, la Fortele de Munca, cand mi s-a calculta valoarea somajului, mi s-a comunicat suma de 500 ron,explicandu-mi-se ca baza de calcul este de 500 de Ron + 150 de ron valoarea vechimii in munca, si NU se ia in calcul suma de 800 de ron, ca baza de calcul .

Va rog mult sa-mi spuneti care este baza de calcul. Deoarece sunt discrepante destul de mari. Dansii spun ca baza de calcul 75 % din suma de 500 de Ron, iar eu am luat ca baza de calcul suma de 800 de Ron.

Va multumesc frumos pentru suport !
Cel mai recent răspuns: nicoleta78 , utilizator 12:15, 5 Septembrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;
(n.m indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei)

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit.b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

2. Dvs. stiati ceva dar intre timp legea s-a modificat (OUG 108/2010).
Va multumesc mult pentru suport !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cuantumul indemnizatiei de somaj si perioada in care voi beneficia de aceasta etves_tiberiu etves_tiberiu Am o intrebare legata de somaj. Daca eu am lucrat un an de zile cu un salariu de 3.000 RON/luna si dupa acest an sunt dat afara la cat sa ma astept la valoarea ... (vezi toată discuția)
Somaj magdalena1957 magdalena1957 As dori sa stiu ,va rog ,daca ultimii 4 ani am lucrat cu 4 ore avand salariu minim(400lei) -deci am 2 ani cu 8 ore - si am peste 20 de ani vechime in campul ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie somaj irina_trusca irina_trusca Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cat ar trebui sa fie valoarea ajutorului de somaj tinand cont ca am avut o vechime de 9 ani in campul muncii (in momentul in ... (vezi toată discuția)