Buna ziua, am o nelamurire, citind codul fiscal, am observat in articolul 285 Facilităţi pentru persoanele juridice aceasta litera (1) Impozitul pe clădiri, impozitul pe teren, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru eliberarea certificatelor, avizelor şi autorizaţiilor, precum şi alte taxe locale precizate la art. 282 şi art. 283 nu se aplică:
b) fundaţiilor testamentare constituite conform legii, cu scopul de a întreţine, dezvolta şi ajuta instituţii de cultură naţională, precum şi de a susţine acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural;
Nu gasesc nicaieri ceva din care sa inteleg ce este o fundatie testamentara, cum se infiinteaza si alte detalii despre ea.
Imi puteti da niste detalii despre aceste fundatii testamentare?
O fundatie testamentara (sau pentru cauza de moarte) se constituie tot in baza OG 26/2000. In linii mari, expresia de vointa este mentionata in testamentul unei persoane, care dupa deces, mostenitorii cu patrimoniul stipulat tot in cadrul testamentului vor infiinta o fundatie.
Sunt foarte putine astfel de fundatii in Romania dar exista.
Va intereseaza in special partea de facilitati fiscale sau ideea in sine si utilitatea unui astfel de demers al une persoane care doreste sa lase "mostenire societatii" patrimoniul sau?