avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitatii pornita de mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitatii pornita de mama

Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre noi. Fiecare a incercat sa isi refaca viata cu altcineva. Eu am ramas insarcinata cu noul partener si legea m-a obligat, nefiind divortata, sa trec copilul pe numele sotului (situatie cu care acesta era de acord, chiar ii convenea). La cateva luni ale copilului m-am impacat cu fostul sot, crescand copilul impreuna. La momentul actual daca as divorta si sa cer tagada paternitatii as avea sanse sa nu mai aiba nici un drept asupra copilului?si inca o intrebare.
Ce fel de probe se accepta in instanta?
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 07:50, 8 Septembrie 2013
Dacă veți intenta acțiunea în tăgada paternității, va trebui efectuat testul ADN.Pot fi depuse și probe care să ateste despărțirea în fapt în perioada concepției copilului și probe privind relația cu tatăl biologic al copilului. Desigur, dacă testul va fi negativ, prezumția de paternitate încetează, precum și legătura de filiație dintre copil și soțul dvs.Ulterior, copilul își poate stabili filiația față de tatăl biologic.
Art. 429
Acţiunea în tăgada paternităţii

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de soţul mamei, de mamă, de tatăl biologic, precum şi de copil. Ea poate fi pornită sau, după caz, continuată şi de moştenitorii acestora, în condiţiile legii.
(2) Acţiunea se introduce de către soţul mamei împotriva copilului; când acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva mamei sale şi, dacă este cazul, a altor moştenitori ai săi.
(3) Dacă soţul este pus sub interdicţie, acţiunea poate fi pornită de tutore, iar în lipsă, de un curator numit de instanţa judecătorească.
(4) Mama sau copilul poate introduce acţiunea împotriva soţului. Dacă acesta este decedat, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor lui.
(5) Tatăl biologic poate introduce acţiunea împotriva soţului mamei şi a copilului. Dacă aceştia sunt decedaţi, acţiunea se porneşte împotriva moştenitorilor.

Art. 430
Tăgada paternităţii de către soţul mamei

(1) Soţul mamei poate introduce acţiunea în tăgada paternităţii în termen de 3 ani, care curge fie de la data la care soţul a cunoscut că este prezumat tată al copilului, fie de la o dată ulterioară, când a aflat că prezumţia nu corespunde realităţii.
(2) Termenul nu curge împotriva soţului pus sub interdicţie judecătorească şi, chiar dacă acţiunea nu a fost pornită de tutore, ea poate fi introdusă de soţ în termen de 3 ani de la data ridicării interdicţiei.
(3) Dacă soţul a murit înainte de împlinirea termenul menţionat la alin. (1), fără a porni acţiunea, aceasta poate fi pornită de către moştenitori în termen de un an de la data decesului.


Art. 431 Tăgada paternităţii de către mamă

(1) Acţiunea în tăgada paternităţii poate fi pornită de către mamă în termen de 3 ani de la data naşterii copilului.
(2) Dispoziţiile art. 429 alin. (3) şi art. 430 alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător.
Actiunea in tagada inceputa de mama, poate fi pornita in termen de 3 ani de la nasterea copilului. Cand s-a nascut acesta ?
Chiar daca ati fi in termen, sotul dvs poate castiga un drept de vizita chiar daca nu va mai fi tatal acestui copil.
Acțiunea poate fi pornită de mamă în numele copilului minor , dacă mama nu mai este în termen , precum și de copilul major, acțiunea fiind imprescriptibilă în timpul vieții copilului.
COPILUL FACE 5 ANI! din cate stiu eu se poate depune de mama in numele copilului, pana la 18 ani. stiu gresit? daca voi castiga procesul de tagada tot poate cere drept de vizita?

Alte discuții în legătură

Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii syrena2010 syrena2010 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca mai este in vigoare valabilitatea perioadei de a incepe acest proces ptr un copil de 3 ani, mama poate da in judecata ... (vezi toată discuția)
Test adn- tagada de paternitate costin64 costin64 buna ziua am fost castorit si in urma acestei castori u reiesit 2 copii la diferenta de 8 ani in fine am divortat acum 5 ani si vreau sa fac testul de ... (vezi toată discuția)