avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Tagada paternitatii pornita de mama
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Tagada paternitatii pornita de mama

Buna ziua. As avea si eu o intrebare. Sunt casatorita de multi ani si la un moment dat a intervenit separarea, fara a inainta actele de divort vreunul dintre noi. Fiecare a incercat sa isi refaca viata cu altcineva. Eu am ramas insarcinata cu noul partener si legea m-a obligat, nefiind divortata, sa trec copilul pe numele sotului (situatie cu care acesta era de acord, chiar ii convenea). La cateva luni ale copilului m-am impacat cu fostul sot, crescand copilul impreuna. La momentul actual daca as divorta si sa cer tagada paternitatii as avea sanse sa nu mai aiba nici un drept asupra copilului?si inca o intrebare.
Ce fel de probe se accepta in instanta?
Cel mai recent răspuns: polloctav , utilizator 07:50, 8 Septembrie 2013
desi nu va mai fi tatal copilului, poate beneficia de ceva drepturi asemenatoare celor parintesti, dupa divort? poate avea acest drept invocand ca l-a crescut 4-5 ani?
Fiind vb de un copil de 5 ani, se aplica vechiul cod al familiei care zice asa :
Art. 54
Paternitatea poate fi tagaduita, daca este cu neputinta ca sotul mamei sa fie tatal copilului.
Actiunea in tagaduirea paternitatii poate fi pornita de oricare dintre soti, precum si de catre copil; ea poate fi continuata de mostenitori.
Actiunea se introduce de catre sotul mamei impotriva copilului; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mamei sale.
Mama sau copilul introduce actiunea impotriva sotului mamei; daca acesta este decedat, actiunea se porneste impotriva mostenitorilor lui.
Daca titularul actiunii este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore.
Mama copilului va fi citata in toate cazurile in care nu formuleaza ea insasi actiunea Daca sotul este pus sub interdictie, actiunea va putea fi pornita de tutore, insa numai cu incuviintarea autoritatii tutelare. In toate cazurile, mama copilului va fi citata.

Art. 55
Actiunea in tagaduirea paternitatii se prescrie in termen de trei ani de la data nasterii copilului. Pentru sotul mamei, termenul curge de la data la care a luat cunostinta de nasterea copilului.
Daca actiunea nu a fost introdusa in timpul minoritatii copilului, acesta o poate porni intr-un termen de 3 ani de la data majoratului sau.
Reclamantul poate fi repus in termen, in conditiile legii.


Nu mai este admisibila tagada paternitatii dupa 5 ani de la data nasterii, cu atat mai mutl daca este invocata de mama.....Mai ales ca ati inregistrat copilul pe numele "fostului" sot,(desi era actual ca nu ati divortat), devenit actual....Bai frate,e nebunia mintii!....La copil nu va ganditi?! La ce urmari pot avea astfel de "omisiuni" in plan psihic....Infectiile majore vin din zgaibe mici-ar zice un medic...In fine, dreptul la actiune s-a prescris pentru dvs., putand fi exercitat doar de catre copil, in anumite conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastera copilului ionutdumitrascu ionutdumitrascu sunt despartita de sotul meu de 7ani dar divortul lam intentat anul acesta,am o relatie cu alcineva din care va rezulta un copil in o luna de zile,deoarece ... (vezi toată discuția)
Tagada paternitatii syrena2010 syrena2010 Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca mai este in vigoare valabilitatea perioadei de a incepe acest proces ptr un copil de 3 ani, mama poate da in judecata ... (vezi toată discuția)
Test adn- tagada de paternitate costin64 costin64 buna ziua am fost castorit si in urma acestei castori u reiesit 2 copii la diferenta de 8 ani in fine am divortat acum 5 ani si vreau sa fac testul de ... (vezi toată discuția)