avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate si ICC
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate si ICC

Buna ziua,ma poate ajuta cineva va rog mult cu un sfat? urmeaza sa nasc pe 30 noiembrie,inca nu am intrat in concediul de maternitate deoarece nu stiu cum e mai bine din punct de vedere financiar si vreau sa stiu daca imi iau concediul de maternitate incepand cu 1 octombrie 2013 incasez mai multi bani?mentionez ca lucrez de 6 ani cu contract individual de munca am salariul net in contract 1499 lei+ tichete masa + ore suplimentare=1819 lei( 1650 lei ore suplim) pe contract salariul brut este trecut 2099 lei iar cu tot cu ore si tichete pe fluturas incasez un salariu brut realizabil de 2550 lei.As dori sa stiu daca in ICC se ia in calcul si perioada de 126 zile de concediu de maternitate si cum se calculeaza? este mai bine financiar sa imi iau concediu prenatal inainte de data nasterii ( 30.11.2013) ? sau e mai bine sa lucrez pana 1 noiembrie 2013? Va rog mult sa ma ajutati cu estimarea unui calcul atat pentru concediul de maternitate cat si pentru ICC pentru ca la servici la mine nu mi se dau detalii si vad ca nu au nici un interes.
Ma gandeam sa optez pentru 1 an de ICC dar o duc cam greu cu banii fiindca mai am un copil in varsta de 10 ani si tatal nu lucreaza,va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:53, 6 Septembrie 2013

Potrivit OUG 158/2005 persoanele asigurate au dreptul la concediu de sarcina (prenatal, 63 de zile) si lauzie (postnatal, 63 de zile) pe o perioada de 126 de zile, timp in care beneficiaza de indemnizatie de maternitate.
Aceasta se calculeaza si se plateste in functie de numarul de zile lucratoare din luna. Se face media zilnica (numai zilele lucratoare) a veniturilor brute din ultimele 6 luni se aplica un procent de 85% si se inmulteste cu numarul de zile lucratoare de medical din luna respectiva.:) Pe perioada c.m nu beneficiati de bonuri de masa..

Daca tatal nu lucreaza, poate sta el acasa cu copilul.Dvs va intorceti la job, cel mai devreme dupa 42 zile de la nastere, luati salariul intreg+bonuri masa ca si pana acum , in plus beneficiati de stimulent de insertie 500lei/luna pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani(3 ani in cazul copilului ci handicap).
1. Indemnizatia pentru concediu crestere copil este de 85% din media veniturilor nete pe cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii).

2. - Daca veti naste in noiembrie cele 12 luni sunt decembrie 2012 - noiembrie 2013.
- Veniturile din aceste 12 luni sunt cele din salarii si din indemnizatiile pentru eventuale concedii medicale si din concediul de sarcina.

3. Daca sanatatea dvs. si a copilului va permite puteti sa nu intrati in concediul de maternitate (126 ed zile = sarcina si lauzie) decat incepand cu data nasterii copilului.

4. - Deoarece tatal copilului ar putea sta acasa cu copilul puteti beneficia direct, fara a intra in concediu crestere copil (CCC), de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani.
- Adica mergeti la serviciu, luati salariu si mai primiti de la stat 500 lei lunar.

5. - Sau optati pentru CCC pana la varsta de 1 an si daca reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an veti beneficia apoi de stimulentul de insertie pana va implini copilul 2 ani.
- In cazul CCC pana la varsta de 1 an indemnizatia este mai mare, este cuprinsa intre 600 lei si 3.400 lei (depinde cat este 85% din media veniturilor nete din cele 12 luni).
- In veniturile nete pe cele 12 luni intra toate veniturile dvs., conform statului de plata (inclusiv tichetele de masa).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate si icc danasla danasla Buna ziua,ma poate ajuta cineva va rog mult cu un sfat? urmeaza sa nasc pe 30 noiembrie,inca nu am intrat in concediul de maternitate deoarece nu stiu ... (vezi toată discuția)
Calcul indemnizatie concediu crestere copil ana176 ana176 Buna ziua, as dori sa stiu cum se calculeaza concediu postnatal,adica cel dupa nastere,nu cel de dinainte. Sal.brut este 1374 lei. multumesc (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate, cuantumul indemnizatiei pentru ccc corinamilitaru corinamilitaru lucrez la o firma din martie anul curent si as vrea sa ma lamuriti cu niste probleme: 1)vreau sa raman insarcinata si vreau sa stiu cat timp trebuie sa ... (vezi toată discuția)