avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 342 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Distanta dintre constructii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Distanta dintre constructii

Buna ziua!Va rog sa ma ajutati intr-o problema care ma depaseste si ma streseaza la maxim.Pe scurt ,acum cativa ani am cumparat o casa si jumatate din terenul ei(600mp). Mai exact imaginati-va un teren de 1200 mp in forma de trapez ,cu baza mare la sosea (52m l) si baza mica in capatul gradinii(10m l).Acum daca impartim acest teren exact in doua dinspre strada spre capatul gradinii obtinem doua loturi dintre care, pe cel de la nord(casa si teren) sunt proprietar eu, iar pe cel de la sud(gradina) a ramas proprietar cel de la care am cumparat .Dupa un timp respectivul a dorit sa faca pe terenul lui o spalatorie auto,lucru cu care nu am fost de acord,explicandu-i ca distanta de la geamuri(in partea de sud)si pana la gard este numai de 2m l, iar spalatoria lui, imi va provoca numai neplaceri. Pentru acest fapt individul a tinut sa se razbune si a construit pe hotarul dintre noi o temelie din beton armat care la strada e inalta de 70 cm iar in capatul gradinii are 1,70m (terenul fiind in panta dinspre sosea spre capatul gradinii ).A adus pamant si a ridicat tot terenul lui la nivelul strazii. Partea proasta e ca in dreptul geamurilor casei mele aflata la 2 m de acea temelie, acel zid de sustinere, ca nu am inteles pana la urma ce e, terenul lui s-a ridicat cu 1,5 m.Am facut reclamatie la primarie dar fiindca individul are relatii nu am rezolvat nimic si nu am primit nici un raspuns.Cum nu am avut placerea de a umbla prin tribunale,am lasat-o si eu moarta vreo doi ani in speranta ca lucrurile vor intra in normal si se va ajunge la un acord de bun simt ,dar acuma ce sa vezi:-terenul acela s-a cumparat si noul proprietar vrea sa constuiasca pe acel zid un gard din tabla cutata(deci peste1,5m vrea sa mai adauge1.2m opac) care o sa -mi optureze lumina soarelui;mai mult,tot exact in dreptul geamurilor casei mele,vrea sa-si constuiasca si o casa pe umplutura aia de pamant de care am povestit. Cu alte cuvinte la distanta de2,6 m de geamurile casei mele,de la inaltimea pervazului(chiar mai sus) va porni temelia unei noi constructii care cine stie cati metri o avea( casa cu masarda )Este legal? Pot face ceva in sensul de a castiga lumina pentru cele doua geamuri(singurele)care dau spre soare? Va multumesc anticipat !
Cel mai recent răspuns: uXenavY , utilizator 16:27, 18 Septembrie 2013
~ Conținut șters la cerere ~
Multumesc pt sfat!Dar a-si vrea sa stiu :legislatia ce zice sunt legale inaltarile terenului fara acordul proprietarului fondului aflat mai jos?De la urbanism spun ca nu sant reguli pe inaltime dar nu au raspuns in scris cum am cerut eu.Eo mafieee!!!
Legislația nu zice nimic referitor la distanța minimă la care se poate construi.
Există o singură regelementare care prevede că nu se pot dispune ferestre pentru vedere sau balcoane la o distanță mai mică de 2 m față de limita de proprietate a vecinului.
Vedeți art. 614 C.civ.
Adică acel zid nu poate fi mai aproape de 2 m de proprietatea D-voastră dacă ar avea ferestre sau balcoane cu vedere înspre D-voastră.

Normele care reglementează distanța minimă pentru construire sunt date de autoritățile locale prin planul general de urbanism și depind de fiecare zonă în parte. Sunt niște reguli în cazul în care este vorba despre o zonă unde se construiesc spații industriale, alte reguli într-o zonă de case și altele într-o zonă de blocuri.

Nu știu dacă e mafie sau nu, dar după părerea mea trebuia să vă asigurați că nu veți avea asemenea probleme înainte de a construi casa sau înainte de a vă împărți acel teren.
Multumesc mult!O sa merg din nou la urbanism. Cred ca undeva trebuie sa mai fie niste reglementari ;numa pricep ,nu mi-am inchipuit ca pot sa ma lovesc de asa ceva Totusi in cazul meu ,tinand cont de un vechi proverb :”unde nu intra soarele intra doctorul”;ma gandesc, ca trebuie sa existe o posibilitate sa-mi apar proprietatea.Acea constuctie imi va umbri casa si va opri lumina soarelui in cele doua camere de la sud(mai am una in partea cealalta la nord). Deci exista risc de umezeala, mucegaiuri,subrezire etc.atat pe zidul construit de vecin cat si pe peretii casei mele.Plus ca si asa acest zid facut chiar pe hotar imi umbreste deja gradina ,iar daca mai pune si gard din tabla o sa ajunga la 3m inaltime oprind lumina la geamuri si umbrind toata gradina care si asa e foarte mica.In ceea ce priveste ca trebuia sa ma asigur inainte poate am gresit eu,dar poti sa stii ce face fiecare ?Am gandit atunci ca cineva o sa faca pe terenul vecin o casa pornind de la nivelul casei mele,nu de la jumatatea ei .De asta intreb pe acest forum ce a-si putea face? Casa mea este deja acolo ,vecinul care vrea sa construiasca ,o poate face oricum? Nu trebuie sa tina cont si de faptul ca-mi afecteaza proprietatea?Ca sa nu mai zic de faptul ca va scade valoarea de piata. Eu am cumparat cu credit ipotecar si daca cumva voi fi nevoit sa vand ,cine mai cumpara o casa a carei geamuri se deschid intr-un zid?Am cerut ajutor aici pentru ca la urbanism trebuie sa mergi tu cu legile invatate ca sa stii ce sa ceri ,altfel nu primesti informatii. Asta mi-ar mai trebui, sa ma judec si cu primaria ca nu-mi raspunde la sesizari.Dar poate mai stie cineva o lege, o chichita avocateasca.
Ultima modificare: Duminică, 8 Septembrie 2013
uXenavY, utilizator
Doamna, regulile de urbanism prevad si distanta minima intre cladiri in ceea ce priveste "lumina". Daca nu ma insel , aceasta distanta trebuie sa fie de minimum 1 1/2 din inaltimea cladirii noi. Depuneti la primarie o reclamatie si o cerere prin care solicitati sa nu dea autorizatie de construire daca nu se respecta conditiile de insorire si iluminat natural.
Printati acest document :
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Distanta dintre terenuri pentru edificatie fratargujiu fratargujiu Salut tuturor. As vrea sa Va intreb care este distanta care trebuie sa fie pastrata dintre doua terenuri avand un proiect (in gand nu AC) de a construi o ... (vezi toată discuția)
Distanta minima legala intre hotar si peretele casei cristian_64 cristian_64 Vreau sa construiesc o casa si datorita topometriei terenului (un clin intre doua strazi) trebuie sa ma apropii cat de mult pot cu constructia noua de hotarul ... (vezi toată discuția)
Distanta gard hotar 60 cm? cosgab9 cosgab9 Buna ziua. Langa mine s-a mutat o persoana care isi construieste o locuinta si am niste nelamuriri, daca ati putea sa ma ajutati cu niste sfaturi. Casa ... (vezi toată discuția)