avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 181 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Infiintare asociatie culturala non-profit
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Infiintare asociatie culturala non-profit

Buna ziua! Am in pln deschiderea unei asociatii non-profit si as avea mare nevoie de ajutor in stabilirea statutului. In cadrul asociatiei se vor sustine lectii de actorie, grupuri de dezvoltare personala si lectii de oratorie.
In statut trebuie precizate persoanele ce vor fi responsabile cu fiecare dintre activitatile propuse?
Este vreo problema daca una dintre activitati va fi realizata de o persoana care va figura ca voluntar sau membru-asociat si nu de un membru fondator?
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: ContSters298774 , utilizator 21:05, 22 Octombrie 2013
Nu. In statut treceti obiectivele pe care vi le propuneti si genul de activitati prin care sa va atingeti acele obiective. Dar concret privind modul de organizare a respectivelor activitati, locul, data, cine se implica in organizare, cine sunt beneficiarii acelor activitati, costurile aferente si acoperirea lor din surse interne sau atrase de la diversi finantatori, toate astea se stabilesc ulterior. Astea se concretizeaza in proiecte pe care le veti derula.
In statut treceti doar faptul ca in activitatea sa, asociatia va lucra cu voluntari dar si cu personal angajat cu contract de munca si cu colaboratori pe baza codului civil.
Membrul fondator e persoana care participa la infiintarea asociatiei dar pe langa acestia, dupa ce s-a infiintat asociatia, mai pot fi primiti si alti membrii cu drepturi depline, tot la fel cum in timp, mai pot pleca din asociatie membrii. La activitati pot participa membrii cu drepturi depline ai asociatiei, voluntari pe baza de contract de voluntariat, colaboratori pe baza codului civil care pot primi o suma de bani si persoane angajate cu contract de munca pe perioada determinata care primesc salariu.
Voluntarii, colaboratorii si persoanele angajate cu contract de munca nu trebuie sa fie membrii ai asociatiei.
Ultima modificare: Luni, 9 Septembrie 2013
george-neagu, moderator
Opinia mea ese ca nu le interzice nici o lege asociatilor sa aiba relatii contractuale sau contracte de munca cu asociatia. In definita asociatie se spune ca ea este alcatuita din minim 3 persoane care isi pun in comun timpul, contributia si resursele .... Deci acest lucru inseamna ca si pot munci pentru acea asociatie sau pot sa fie voluntari.
Este adevarat ca trebuie sa existe in astfel de cazuri si mecanisme de a limita conflictul de interese, dar nu putem spune ca nu pot sa aiba relatii contractuale cu asociatia.
Multumesc mult pentru suport.
As mai avea nevoie sa aflu, va rog, daca este obligatorie specificarea datelor cenzorului in actul constitutiv.
Multumesc inca o data!
Da, in actul constitutiv, daca asociatia are mai mult de 15 membrii cu trepturi depline, in cazul de fata la infiintare membrii fondatori, treceti numele, datele de identificare din buletin. Sa aveti si copie dupa legitimatia de cenzor vizata la zi pe care o veti anexa la dosar cand depuneti actele de infiintare la judecatorie.
Cenzor poate fi orice membru al asociatiei, nu se cere sa aiba o pregatire sau calitate speciala, si ar fi si ilogic, pentru ca ar bloca infiintarea si functionarea organizatiilor mici, daca s-ar cere sa aiba fiecare un cenzor cu pregatire si certificare specifica, A nu se confunda conceptul de cenzor la ONG, care e doar ”ochii si urechile” organului suprem de conducere, cu cea din domeniul societatilor. Nu am auzit niciodata ca vreo intanta sa ceara ceva acte specifice legate de cenzor, desi probabil ca mai sunt cazuri, la cat de neunitara e practica instantelor in domeniul interpretarii si aplicarii legislatiei ONG. Calitate speciala se cere numai la organizatii cu peste 100 de membri propriu-zisi, cand legea cere sa exista comisie de cenzori formata din numar impar, deci minim trei, si impune ca CEL PUTIN UNUL DINTRE ACESTIA sa fie EXPERT CONTABIL SAU CONTABIL AUTORIZAT, ceilalti putand sa nu aiba nicio pregatire sau certificare specifica. Desigur ca e de dorit ca cenzorul sa aiba cunostinte senificative in domeniul financiar-contabiil, dar daca nu are, ar putea de exemplu sa isi ia consultanta de specialitate in exercitarea atributiilor, ca sa nu se bazeze doar pe explicatiile conducerii si contabilului asociatiei, care in caz ca sunt nereguli, ar fi tentati sa le mascheze profitand de lipsa de pregatire de profil a cenzorului ....

Alte discuții în legătură

Infiintare fundatie un_kopill un_kopill Buna! ma poate ajuta cineva cu un model de act constitutiv pt o fundatie si un statut? deasemenea, rezervarea de denumire se face in bucuresti si pt viitoarea ... (vezi toată discuția)
Calitatea de membru activ (cu drept de vot in aga) intr-o asociatie mariusorban mariusorban Ce ii confera dreptul de a participa si vota la sedintele AGA (in afara de plata cotizatiei si a indatoririlor din statut) unui membru care nu este fondator ... (vezi toată discuția)
Act constitutiv si statut mikyangel mikyangel Vreau sa infiintez o Asociatie pentru persoane cu handicap. Am primit aprobarea denumirii, am intocmit Statutul si Actul Constitutiv dar nu am bani sa merg cu ... (vezi toată discuția)