avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 829 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concedierea gravida
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concedierea gravida

Buna ziua,

Am următoarea întrebare. O angajata primește preaviz de concediere art 65 lit1 restructurare care nu tine de persoana angajata, Insa anunța angajatorul ca este gravida. Mai poate aceasta fi concediata la sf perioadei de preaviz? Cum se procedeaza?
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters147303 , utilizator 13:38, 11 Septembrie 2013
Ati facut anuntul verbal sau in scris ?

O.U.G. 96/2003
Art. 2 (c)
"Salariata gravidă este femeia care anunţă în scris angajatorul asupra stării sale fiziologice de graviditate şi anexează un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care să îi ateste această stare”.

Da in scris
Art. 60 C.mun.
(1) Concedierea salariatilor nu poate fi dispusa:

....
c) pe durata in care femeia salariata este gravida, in masura in care angajatorul a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;
......
(2) Prevederile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.

De asemenea, potrivit OUG nr.96/2003, art. 21:
(1)Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)–e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
.....
(2)Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea salariatei în unitate.

(3)Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condiţiile legii.

Prin urmare, salariata gravida poate fi concediata numai pentru motice ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare, a falimentului sau a dizolvarii angajatorului, in conditiile legii.
Multumesc,am inteles

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clarificari in caz de sarcina lorelena1306 lorelena1306 O persoana care este concediata si are un preaviz de 20 zile lucratoare ramane gravida in perioada preavizului. Cum se procedeaza? Persoana este concediata si ... (vezi toată discuția)
Însărcinată de 11 săptămâni, angajată de 6. are voie angajatorul să mă dea afară? Anca1993 Anca1993 Daca sun insarcinata de 11 saptamani si lucrez de 6 saptamani,angajatorul are voie sa ma dea afara daca iam prezentat documentul precum sunt insarcinata (vezi toată discuția)
Desfintarea postului fifi58 fifi58 se poate desfiinta pe motive economice postul ocupat de o femeie insarcinata (vezi toată discuția)