1. O persoana care a implinit 18 ani, dar este eleva in clasa a 12-a, poate infiinta PFA sau II?
2. Cum poate evita plata contributiei la sistemul de pensii de 31,3%, daca are venituri mai mari decat 35% din castigul salarial mediu brut? Veniturile vor fi asigurate de un angajat ( mama ei).
3. Avand un PFA pierde vreun drept: de ex. la invatamantul gratuit in facultate?
1. poate infiinta un pfa, insa va trebui sa aibe o diploma de studii care atesta pregatirea in domeniul de activitate al PFA
2. daca are un contract de munca pe care se platesc deja contributii cas nu mai este obligat la plata acestora pe PFA
3. nu pierde nici un drept
Poate fi si CIM partial, insa eu inteleg altceva,: ca se doreste infiintarea PFA/ I.I. pe persoana de 18 ani, iar persoana ( mama) sa fie angajat in cadrul PFA/ I.I.
In acest, caz titularul I.I (adica persoana 18 ani) va plati desigur si CAS 31,3% si CASS 5.5%,nu pot fi evitate. Astea pe langa contributiile achitate pentru angajat ( CAS, CASS, somaj, ...etc) Doar in situatia in care titularul PFA/ I.I. este si angajat cu CIM, chiar si partial opereaza scutirea de plata CAS in numele sau ( nu si al angajatilor)
Poate am inteles eu gresit sensul intrebarii nr.2 !!!!!
Legea pensiilor ( L263/2010) la art 6 pct IV.
Referirea din textul de lege nu este una cu trimitere expresa la CIM complet sau partial, textul de lege se refera doar la veniturile obtinute ca PFA in mod exclusiv, de unde rezulta ca daca mai are si alte venituri (salarii.... dar fara a face referire la durata cim...) nu mai trebuie sa contribuie.
...a se vedea si art 11din aceeasi Lege dar si ART. 296^23 (4) Excepţii specifice, din Codul fiscal