avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Angajatorul nu vrea sa inregistreze instiintarea de ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Angajatorul nu vrea sa inregistreze instiintarea de graviditate la ITM

Buna ziua!Am o mare problema cu sefii mei de o luna,de cand le-am transmis ca sunt insarcinata si le-am dat prima instiintare de graviditate,conform legii.Pur si simplu au ignorat instiintarea,m-au felicitat pentru sarcina dar au spus ca nu au mai intalnit niciodata o asemenea instiintare si ei nu au auzit ca "asa s-ar face",prin urmare,ca daca doresc prelungirea contractului(sunt la al doilea contract de munca pe perioada determinata de 6 luni,ce expira in noiembrie,cand sarcina va avea in jur de 4 luni si ceva),sa fiu mai "blanda in afirmatii" si "sa nu le indes sub nas legi,ca daca vreau sa incep un razboi al sicanelor,ei castiga".Conducerea e formata integral din membrii aceleiasi familii-tatal-administrator,fiica-dir.executiv,ginerele-dir.economic si cumnata administratorului-sefa de personal.Dir.economic mi-a transmis chiar azi ca socrul lui si sotia lui sunt foarte suparati ca am facut cea de-a doua instiintare si ca nu e nevoie de ea si ca ar trebui sa folosesc timpul cat stau la serviciu sa muncesc si sa nu caut pe google legi si alte prostii,ca ei pot sa nu imi prelungeasca contractul daca vor(si am replicat ca acest lucru e posibil si acum,cand sunt gravida,dar foarte bine putea sa fie asa si daca nu eram gravida) si s-a suparat si mai mult...Credeti-ma ca am ajuns sa ma simt vinovata cu legea in mana si cu dreptul meu in mana...Am plans de azi-dimineata si simt ca am ajuns la capatul rabdarii cu ei...ce pot face?cum pot totusi beneficia de indemnizatia de crestere a copilului daca aceste animale nu imi prelungesc contractul?:((
Cel mai recent răspuns: stefanirina , utilizator 15:57, 12 Septembrie 2013
1. - Faptul ca angajatorul nu a anuntat medicul de medicina muncii si ITM (asa cum spune OUR 96/2003) despre starea dvs. de graviditate nu va afecteaza pe dvs.
- Daca se va intampla ceva neplacut atunci responsabilitatea este a angajatorului si nu a dvs.

2. Asa ca nu vad de ce ati intra in disputa cu angajatorul.

3. - Contractul individual de munca (CIM) pe perioada determinata inceteaza de drept (art.56(1), lit.i) din Codul muncii) la data expirarii ultimei prelungiri, indiferent de situatia in care va aflati dvs.
- Este adevarat si ca angajatorul poate prelungi acest CIM daca doreste dar nu este obligat sa o faca.

4. - Nu mai plangeti nu va mai simtiti vinovata, lucrati cat puteti si apoi intrati in concedii medicale si apoi in concediu de maternitate.
- De ce sa va simtiti vinovata pentru ceva ce nu fac ei si nu va afecteaza?
- Numai daca veti avea de suferit din cauza conditiilor de munca pe timpul sarcinii abia atunci angajatorul va fi sanctionat pentru neindeplinirea obligatiei legale de a anunta medicul de medicina muncii si ITM.

5. Iata ce spune OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
c) salariata gravidã este femeia care anunţã în scris angajatorul asupra stãrii sale fiziologice de graviditate şi anexeazã un document medical eliberat de medicul de familie sau de medicul specialist care sã îi ateste aceastã stare;
d) salariata care a nãscut recent este femeia care şi-a reluat activitatea dupã efectuarea concediului de lãuzie şi solicitã angajatorului în scris mãsurile de protecţie prevãzute de lege, anexând un document medical eliberat de medicul de familie, dar nu mai târziu de 6 luni de la data la care a nãscut;
e) salariata care alãpteazã este femeia care, la reluarea activitãţii dupã efectuarea concediului de lãuzie, îşi alãpteazã copilul şi anunţã angajatorul în scris cu privire la începutul şi sfârşitul prezumat al perioadei de alãptare, anexând documente medicale eliberate de medicul de familie în acest sens;
...

Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
Va multumesc mult pentru raspuns!Stiam despre contract,ca au posibilitatea sa nu prelungeasca...sa speram ca nu va fi cazul,desi...sunt foarte imprevizibili(si pe parcursul primului contract au fost corecti si cu trei saptamani inainte sa expire mi-au testat rezistenta la stres..bine atunci nu eram insarcinata )
M-ati linistit in privinta instiintarii.Sa speram ca nu vor fi evenimente neplacute (de ordin medical) si ca totul va decurge bine.Eu credeam ca ma afecteaza si pe mine faptul ca ei ignora acea instiintare,insa in situatia pe care mi-ati explicat-o,e totul in regula.
Va multumim inca o data,eu si bebe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariata insarcinata anymaryh anymaryh buna ziua! va rog sa-mi spuneti cum se procedeaza cand o salariata ma anunta ca este insarcinata ? trebuie sa dea o declaratie, sa aduca certificat medical ? ... (vezi toată discuția)
Motive concediu risc maternal pentru mame mihaelasofronea mihaelasofronea Buna ziua, as dori sa imi iau un concediu de risc maternal ( copilul inca nu a implinit 6 luni), am efectual cele 42 zile lauzie si nu intentionez sa iau ... (vezi toată discuția)
Pasii exacti necesari pt reducerea programului de lucru la gravide Madyser Madyser Buna ziua, As dori sa aflu exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru acordarea de catre angajator a programului redus de la 8h la 6h la ... (vezi toată discuția)