avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Returnez prima de instalare?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Returnez prima de instalare?

Buna ziua,
m-am angajat acum 2 luni la o firma si am beneficiat de prima de instalare. Din cauza ca cei de la firma respectiva au pierdut o licitatie, imi voi pierde iar locul de munca pt ca postul meu nu va mai exista. Intrebarea mea este: Cum trebuie sa procedez pe mai departe? Trebuie sa instiintez AJOFM-ul printr-un document anume? Ma va afecta faptul ca am primit prima de instalare atunci cand ma voi angaja?
Cel mai recent răspuns: oana09 , utilizator 20:04, 13 Septembrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 75. - Persoanele care în perioada în care beneficiazã de indemnizaţie de şomaj se încadreazã, potrivit legii, într-o altã localitate şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbã domiciliul primesc o primã de instalare, acordatã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, egalã cu de şapte ori valoarea indicatorului social de referinţã în vigoare la data instalãrii.

Art. 76
(1) Angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite potrivit dispozitiilor art. 73^1, 74,75 si 75^1 alin. (1), in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul urmatoarelor prevederi:
a) art. 55 lit. b), art. 56 lit. f) si h), art. 61 lit. a) si b) si art. 81 din Legea nr.53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care incetarea este la initiativa angajatului;
...

2. - Daca veti fi concediat cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) nu veti restitui sumele primite de la AJOFM.
- Adica sa nu incetati raporturile de munca din initiativa dvs. (cu acordul partilor, demisie0 ci sa-l lasati pe angajator sa aiba initiativa incetarii raporturilor de munca.

3. Dupa ce primiti decizia de concediere, o copie o duceti la Agentia de Somaj.
Va multumesc!
O seara placuta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Somaj - prima de instalare ContSters201854 ContSters201854 Buna seara, Am o cunostinta care a fost beneficiarul primei de instalare care se acorda celor care isi schimba domiciliul odata cu locul de munca. In ... (vezi toată discuția)
Somaj- prima de instalare darkone darkone Buna ziua, Am terminat facultatea in iulie 2009 si sunt in somaj la bucuresti sector 2, mi-am gasit singura un job la o banca insa acesta este in brasov, eu ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare petros dorin petros dorin de ce nu se fac plati prima de instalare? (vezi toată discuția)