avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 244 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul la munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul la munca

Buna ziua, va rog frumos sa ma lamuriti cu un raspuns:

este legal ca un angajator sa impuna o limita de varsta pentru un job publicat intr-un ziar ? anuntul suna in felul urmator : operator pc pentru introducere si verificare baze de date clieti.

in ziar nu este trecuta o limita de varsta, acest lucru ti se comunica sub forma de intrebare la telefon, asa zisul plafon impus de aceasta firma este maxim 30 de ani.

Persoanei care a raspuns la telefon i-am comunicat ca am 45 de ani, ca in momentul de fata sunt in somaj, raspunsul a fost : si daca va programez la un interviu tot o sa va refuzam pe acelasi principiu : ati depasit limita de varsta....
M-am revoltat si i-am raspuns ca nu inteleg si nu sunt de acord cu aceasta cerinta ca pur si simplu mi se pare discriminare. Insistand .. am primit raspunsul ca fac parte din alta generatie.

oare este legal ? este corect ?

Multumesc.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:56, 16 Septembrie 2013
1. Din Codul muncii:

Art. 5
(1) In cadrul relatiilor de munca functioneaza principiul egalitatii de tratament fata de toti salariatii si angajatorii.

(2) Orice discriminare directa sau indirecta fata de un salariat, bazata pe criterii de sex, orientare sexuala, caracteristici genetice, varsta, apartenenta nationala, rasa, culoare, etnie, religie, optiune politica, origine sociala, handicap, situatie sau responsabilitate familiala, apartenenta ori activitate sindicala, este interzisa.

(3) Constituie discriminare directa actele si faptele de excludere, deosebire, restrictie sau preferinta, intemeiate pe unul sau mai multe dintre criteriile prevazute la alin. (2), care au ca scop sau ca efect neacordarea, restrangerea ori inlaturarea recunoasterii, folosintei sau exercitarii drepturilor prevazute in legislatia muncii.

(4) Constituie discriminare indirecta actele si faptele intemeiate in mod aparent pe alte criterii decat cele prevazute la alin. (2), dar care produc efectele unei discriminari directe.

2. Ati observat ca in anuntul scris nu s-a spus nimic despre varsta pentru ca este ilegal.

3. - La telefon insa au fost directi si au spus ca varsta maxima este 30 de ani.
- Dar nu vor recunoaste niciodata ca au spus asa ceva.

4. Chiar daca nu spunea asa ceva si va programa la interviu ar fi gasit alt motiv sa va respinga.

5. Ce se intampla cu dvs. este consecinta lipsei de locuri de munca din economie si nu se intrevede o solutie pe termen scurt.
Multumesc pentru raspuns.

Tinand cont ca rata somajului este in crestere, ca o mare de oameni sunt in cautarea unui job, ca toate lucrurile punctate de dumneavoastra intra in categoria : abuz, ce este de facut, trecem mai departe la urmatorul anunt...? sau acesti angajatori pot fii trasi de mana.?

Respectam sau nu codul muncii ?:-/

Multumesc
1. Ca sa se respecte Codul muncii trebuie sa existe si niste sanctiuni drastice pentru cei care incalca prevederile sale (inclusiv sanctiuni penale pentru unele incalcari).

2. - Institutia care trebuie sa vegheze la respectarea Codului muncii este ITM care mai mult asista decat vegheaza si ia masuri numai atunci cand contravenientul este din alt partid.
- Politizarea institutiilor statului este un mare rau si nu are nimeni interesul sa-l starpesca (ma refer la politicieni).

3. Unde o fi milionul de locuri de munca promise de actualii guvernati in capanaia electorala?

4. Nu-i pasa niciunui politician ca dvs. aveti sau nu in loc de munca sau ca nu aveti din ce trai.
Bun, si atunci nu facem nimic ? Ignoram acest abuz ?

am numele firmei, numarul de telefon, adresa de email.
1. Puteti face o sesizare la Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii dar o sa va ceara dovezi si nu aveti (e vorba de ceva scris sau inregistrat).

2. In cel mai rau caz angajatorul respectiv va primi o amenda.

Alte discuții în legătură

Refuz angajare mirelam_d mirelam_d Buna ziua, Am o mare problema si, poate, o mare suparare !!! In anul 2011, in urma unui divort urat de fostul meu sot am ramas fara slujba(am lucrat in ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale edithtu edithtu nu stiu cui sa ma adresez pentru plata preferentiala a salariilor practica curenta a angajatorului meu existand discrepante salariale foarte mari. am facut ... (vezi toată discuția)
Job pentru cetatenii straini adno adno buna ziua! sunt casatorita cu cetatean strain non UE de 3 ani,detine:O permis de sedere valabil pe 2 ani , locuim in tara si am intampinat problema de a nu il ... (vezi toată discuția)