avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cedarea partii dobandite in urma succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cedarea partii dobandite in urma succesiunii

Buna ziua,
In cazul in care, in urma decesului unuia dintre soti (2007), au ramas 3 copii si 1 sot supravietuitor, exista posibilitatea ca sotul ramas sa cedeze cota ce ii revine in urma succesiunii unui singur copil? Trebuie si acordul in scris al celorlalti 2 copii pt a face acest lucru? Este nevoie de cadastru si iesirea din indiviziune?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: camy_jon , utilizator 17:47, 16 Septembrie 2013
In conditiile in care un mostenitor renunta la partea lui de mostenire, NU RENUNTA IN FAVOAREA UNUI ALT MOSTENITOR ANUME, ci pur si simplu RENUNTA si atat.
Partea lui de mostenire la care a renuntat se imparte in mod egal la ceilalti mostenitori care accepta succesiunea.
Daca insa doriti ca partea dvs. de mostenire sa ajunga la un mostenitor favorizat de dvs. acceptati initial mostenirea, iar ulterior faceti un act prin care treceti acea parte in proprietatea acelui mostenitor (vanzare, donatie...).
Succesiunea a fost accepata de catre toti mostenitorii la acel moment. Sa presupunem ca sotul supravietuitor doreste sa "vanda" sau sa doneze partea sa unui singur copil, ceilalti doi ramanand doar cu acea cota ce le revine dupa decesul tatalui.Este posibil sa faca un act de vanzare in conditiile in care nu exista facuta iesirea din indiviziune? Daca face un act de donatie acesta poate fi atacat in instanta, ulterior, intrucat a fost incalcata rezerva succesorala a celorlati doi mostenitori?
Va multumesc.
Sistarea starii de indiviziune nu este obligatorie.


Cota-parte din dreptul de proprietate poate fi transmisa catre un alt mostenitor, cu titlu oneros ( prin contract de vanzare-cumparare) sau cu titlu gratuit ( printr-un act de donatie ).



Starea de indiviziune poate fi incetata prin partaj , oricand, pe cale notariala ( prin acordul tuturor coerezilor ) sau in fata instantei de judecata , in situatia in care exista disensiuni .



Succes.
"Sistarea starii de indiviziune nu este obligatorie" inseamna ca se poate "vinde" acea cota fara a se face inainte iesirea din indiviziune si partajul propriu zis?
Daca face un act de donatie acesta poate fi atacat in instanta, ulterior, intrucat a fost incalcata rezerva succesorala a celorlati doi mostenitori?
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masa succesorala-partaj Pavel simona felicia Pavel simona felicia Buna ziua. In urma decesului tatalui sunt 7 mostenitori. S-a facut masa succesorala ( casa de locuit si terenul aferent+7parcele de teren),si acum urmeaza ... (vezi toată discuția)
Vanzare drepturi succesorale mariussnagov mariussnagov Mama mea a murit in aprilie 2011 lasand mostenire un apartament. Mostenitorii sunt sotul si trei frati(eu fiind unul dintre ei). Un frate e plecat in ... (vezi toată discuția)
Indrumari fgeorgeta fgeorgeta Sotul a decedat precum si fiul . Ca mostenitori pentru dezbaterea succesiuni au ramas numai fiica si nepotul in varsta de 11 ani din prima casatorie a ... (vezi toată discuția)