avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Statul subventioneaza firmele care angajeaza ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Statul subventioneaza firmele care angajeaza absolventii someri?

Buna seara.
Va rog sa ma ajutati cu cateva informatii. Din cate am auzit de la cineva, statul ar subventiona angajatorii care angajeaza absolventi someri. Nu am inteles insa care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca angajatorul si angajatul pentru acordarea subventiei? Care este cuantumul subventiei? Pe ce perioada se acorda? etc. Ma intereseaza informatii care sa fie in concordanta cu prezentul, fiindca am observat cautand informatii pe internet ca se acorda astfel de subventii de mai multa vreme, conditiile, perioadele de acordare, etc. modificandu-se in timp. Cu alte cuvinte m-ar interesa sa stiu exact care sunt conditiile in prezent pentru angajarea unui absolvent de studii superioare somer? Sau macar ceva legislatie, caci m-asi descurca si asa.
Va rog sa-mi furnizati cateva informatii si va multumesc ! :)
Ultima modificare: Duminică, 15 Septembrie 2013
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 12:52, 16 Septembrie 2013
Cred ca informatii actualizate ar trebui sa gasiti pe site-ul ANOFM-ului.
Din Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă:
Art. 80

(1) Angajatorii care încadrează în muncă, pe durată nedeterminată, absolvenţi ai unor instituţii de învăţământ primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare absolvent încadrat:
a) o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii ciclului inferior al liceului sau ai şcolilor de arte şi meserii;
b) o sumă egală cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) o sumă egală cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinţă, în vigoare la data încadrării în muncă, pentru absolvenţii de învăţământ superior.“
(2) Angajatorii care încadrează în muncă pe durată nedeterminată absolvenţi din rândul persoanelor cu handicap primesc lunar, pentru fiecare absolvent, sumele prevăzute la alin. (1) pe o perioadă de 18 luni.
(3) Nu beneficiază de prevederile alin. (1) şi (2) angajatorii care au obligaţia, potrivit legii, de a încadra în muncă absolvenţi ai instituţiilor de învăţământ, pentru absolvenţii din această categorie.

Art. 81
Măsurile de stimulare prevăzute la art. 80 nu se acordă pe perioadele în care raporturile de muncă sau de serviciu sunt suspendate.

Art. 82
În sensul prezentei legi, prin absolvent al unei instituţii de învăţământ se înţelege persoana care a obţinut o diplomă sau un certificat de studii, în condiţiile legii, în una dintre instituţiile de învăţământ gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat în condiţiile legii.

Art. 83
(1) Angajatorii care încadrează absolvenţi
în condiţiile art. 80 sunt obligaţi să menţină raporturile de muncă sau de serviciu ale acestora cel puţin 18 luni de la data încheierii.
(2) Angajatorii care încetează raporturile de muncă sau de serviciu ale absolvenţilor, anterior termenului prevăzut la alin. (1), sunt obligaţi să restituie, în totalitate, agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă sumele încasate pentru fiecare absolvent pentru care a încetat raportul de muncă sau de serviciu anterior termenului menţionat, plus dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a României în vigoare la data încetării raporturilor de muncă sau de serviciu, dacă încetarea acestora a avut loc din următoarele motive:
a) încetarea raportului de muncă în temeiul art. 55 lit. b), art. 56 lit. d) şi e), art. 61 lit. d) şi art. 65 din Legea nr. 53/2003, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) încetarea raportului de serviciu în temeiul art. 97 lit. b), art. 98 alin. (1) lit. e), art. 99 alin. (1) lit. b) şi c) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
(3)Abrogat.
(4) Absolvenţii pot fi încadraţi în condiţiile art. 80, o singură dată pentru fiecare formă de învăţământ, în termen de 12 luni de la data absolvirii studiilor.

Art. 84.1
(1) Angajatorii care, după îndeplinirea obligaţiei prevăzute la art. 83 alin. (1), menţin raporturile de muncă sau de serviciu cu absolvenţii încadraţi
în condiţiile art. 80 primesc, pentru fiecare an de continuare a raporturilor de muncă sau de serviciu, un ajutor financiar egal cu suma aferentă contribuţiilor sociale datorate de angajatori pentru aceste persoane şi virate, conform legii.
(2) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) poate fi acordat pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data îndeplinirii obligaţiei prevăzute la art. 83 alin. (1).
(3) Prin contribuţii sociale datorate de angajatori se înţelege contribuţia de asigurări sociale, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale, contribuţia pentru asigurări sociale de sănătate şi contribuţia de asigurări pentru şomaj.
(4) Ajutorul financiar prevăzut la alin. (1) se virează, la cerere, din bugetul asigurărilor pentru şomaj, angajatorilor care nu înregistrează debite provenind din neplata contribuţiilor sociale, prin plata acestei sume, în termen de 90 de zile de la data aprobării cererii.
Va multumesc frumos pentru informare. Din pacate se pare ca persoana in cauza este absolventa de mai mult de 12 luni. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare proaspat absolvent silvia99 silvia99 exista beneficii pt o firma privata in cazul angajarii unui proaspat absolvent de facultate? in ce conditii? multumesc! (vezi toată discuția)
Beneficii angajare somer la ong chuupy chuupy Beneficiez de indemnizatie de somaj in calitate de absolvent din octombrie 2009. Daca ma angajez la o ONG, angajatorul poate beneficia de avantaje din partea ... (vezi toată discuția)
Angajare absolvent de facultate alice53 alice53 buna ziua, am un cabinet individual de arhitectura si as vrea sa angajez un proaspat absolvent de facultate... ce facilitati am in acest caz si daca exista ... (vezi toată discuția)