avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
LIVE, ACUM (501 PARTICIPANȚI) Reforma fiscală 2025-2026: Implicații și strategii de optimizare
Accesează live evenimentul
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Plan parental
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Plan parental

Buna ziua!
In urma unui proces de divort am avut parte de niste experiente extrem de nefericite cu doi avocati care m-au reprezentat. Au luat banii si cam atat...
PRocesul s-a incheiat in cele din urma dar eu am ramas cu multe probleme nerezolvate.
Cu toate ca dosarul a fost depus in octombrie 2012 si din cate am inteles ar fi trebuit sa fie sub incidenta vechiului cod comun, dna judecatoare a hotrat custodia comuna. :(
Din pacate nu am fost sfatuita sa depun un plan parental de comun acord, procesul s-a terminat si sa fac un nou recurs, chiar nu am cum financiar. Neavand un plan parental, dar avand totusi custodie comuna, fostul sot face constant presiuni sa ia copilul cat mai mult, sa ramana cat mai multe nopti la el, etc... Ce mai pot face acum fara sa implice foarte multi bani in aceasta privinta?
Un alt aspect ar fi acela ca am cerut, in primul rand pentru protejarea copilului, pastrarea numelui, ceea ce nu am obtinut. Fostul sot ar fi totusi de acord intre timp cu acest aspect. Unde pot sa ma adresez?
Multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: mirebire , utilizator 13:14, 17 Septembrie 2013
Copilul are nevoie de o educatie unitara, la fel cum inhami doi cai la o caruta sa traga inainte si nu unul sa traga in fata si altul inapoi.
Disputele astea sunt sterile. In general, in birturi vezi mai multi barbati decat femei, e exclus ca o mama sa-si duca odorul la birt, in plus, mamele care se ocupa de copii nu au timp de baruri.
Repet, nu este normal ca intr-o familie destramata, sa vina unul din parinti si sa ia copilul cand vrea, pentru ca asa i s-a nazarit. E normal sa-l viziteze, sa-l vada, apoi sa plece.
In weekend e altceva.
Mi se intampla sa vreau sa duc copilul in parc si el sa refuze, fiindca vrea sa se joace cu copiii de pe strada sau sa se joace acasa cu pisicile. Deci si copilul are vointa, si el are placeri. Cand nu este ceva obligatoriu, ca scoala sau activitatea extracuriculara, ii respect dorinta, uneori chiar si pentru ultima activitate.
Nu este exclus ca o mama sa-si duca copilul la birt. Am vazut cazuri descrise chiar aici pe forum.
Da, nu este normal ca parintele nerezident sa apara cand are el chef. La fel de nenormal este ca parintele rezident sa decida cand are el chef.
Dar situatia ar trebui discutata intre cei doi parinti adulti din punctuld e vedere al predictibilitatii pentru copil (si nici predictibilitatea asta nu trebuie sa fie litera de lege ca si copiilor le plac surprizele) si nu din punctul de vedere "nu pot controla ce face celalalt parinte cat e cu copilul". Asta este o realitate: nu poti controla ce face celalalt parinte. Nu poti controla nici daca sunteti impreuna si, cu atat mai mult, nu poti controla dupa ce v-ati despartit.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Program de vizita gabrielasanvi gabrielasanvi Va relatez urmatoarea situatie: fiica mea, necasatorita, are un copil de 2 ani( pe care il creste cu ajutorul al parintilor ei). Tatal copilului nu a ... (vezi toată discuția)
Probleme exercitarea autoritatii parintesti comun fara program vizite AlexandraCristina224 AlexandraCristina224 Buna ziua, As avea nevoie de cateva indrumari referitoare la modul in care se desfasoara autoritatea parinteasca in comun: - am divortat in anul 2013 - in ... (vezi toată discuția)
Exercitarea autoritatii in comun/plan parental/hotarare judecatoreasca Milady09 Milady09 Dupa vreo 6 luni de chin, azi razboiul meu a luat sfarsit. Consider ca puteam sa nu ajungem parti intr-o lupta de orgolii, daca tatal copilului ar fi fost ... (vezi toată discuția)