avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 490 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Copaci periculosi pentru siguranta
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Copaci periculosi pentru siguranta

Buna ziua,

Vecinul de la tara detine in curtea casei trei arbori foarte inalti aprox 20 metri inaltime.Acestia sunt exact langa gardul ce desparte proprietatea noastra de a lor.
Ideea este ca daca printr-un eveniment nefericit (traznet,vant puternic) acestia s-ar rupe ar cadea exact pe casa noastra.
Vecinul este plecat in Anglia vine de 2 ori pe an in tara ,dar refuza vehement sa-i taie sub diferite pretexte.Este sustinut si de mama sa care locuieste permanent in sat intr-o casa aflata la 100 metri distanta.
As dori sa ma ajutati sa aflu exact ce se poate face in acest caz,legal.(cui sa ma adresez mai exact:primarie padurar etc)

Multumesc anticipat,
Roberta Brinzan
Cel mai recent răspuns: robertariana , utilizator 18:09, 23 Aprilie 2014
Aveți la îndemână fie calea amiabilă, fie instanța. Legea vă apără de eventualele neplăceri :

Art. 613 Noul cod civil.
Distanţa minimă pentru arbori
(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.
(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.
(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său.

Detalii: [ link extern ]
Suplimentar,puteti incerca solutionarea prin sesizarea oficiala a serviciului de specialitate din primarie
Buna seara,

Revin la acest subiect cu o alta problema cu care o sa ma confrunt pe aceasta tema.
Vreau sa mentionez ca am fost la primarie si mi s-a spus ca vecinul este o persoana mai dificila si ei nu pot sa faca foarte multe in acest caz,eventual sa-i trimita o notificare.
De asemenea am trimis si familiei cu pricina o notificare scrisa de un avocat,dar nu s-au deranjat nici macar sa vina sa discutam.In fine...singura varianta ramasa este actionarea in instanta,dar aici este problema:proprietarul este plecat in Anglia la munca si nu stiu adresa acestuia de acolo.In sat locuieste mama sa ,dar cu dansa nu se poate discuta nici nu vrea sa auda sa taie acei pomi pe motiv ca nu are unde sa depoziteze lemnul.
Intrebarea mea este ce pot face?Cum pot intenta proces in cazul in care nu stiu decat numele vecinului?

Multumesc anticipat,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Cui ma adresez? petrisor Ion Ciprian petrisor Ion Ciprian Am infiintat o cultura de mur,iar vecinul meu de cativa ani nu si-a mai lucrat terenul si au crescut salcami pe toata suprafata si imi umbreste cultura. Unde ... (vezi toată discuția)
Copac langa hotar lazarlivia lazarlivia Este voie sa fie lasat un frasin sa creasca lipit de hotar, umbrind curtea vecinului si toata frunza cazand la vecin ? (vezi toată discuția)