avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Mediere - sedinta de informare
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Mediere - sedinta de informare

Consilierul juridic care nu e mediator autorizat poate invita o parte la şedinţa de informare privind medierea, la cererea celeilalte părţi? Unde vor fi convocate părţile pentru şedinţa de informare?Invitaţia va lua aceiaşi formă pe care o folosesc mediatorii autorizaţi, model tip ce se găseşte pe site-urile unor mediatori?
In situatia mentionata consilierul juridic nu poate elibera documentele justificative
Deci nu poate face şedinţa de informare?
Legea ii permite teoretic sa o faca. Practic, nici eu nu stiu cum, avand in vedere faptul ca un consilier juridic, angajat al unei entitati, se afla intr-o situatie care nu ii poate asigura o pozitie neutra. Pozitia sa este in contradictie cu principiile medierii, care presupun neutralitate si impartialitate.

Pana si locul de desfasurare a sedintei de informare ar trebui sa fie un spatiu neutru, care nu poate fi sediul niciuneia dintre parti.

Desigur, eu vorbesc aici de principiile medierii. Mediatorii le respecta. Restul profesiilor se supun acelorasi principii? Asa ar trebui, atata timp cat informarea este parte a medierii, insa breslele in cauza nu au lamurit nici ele insele problema,iar relativ noua prevedere legala nu contine si clarificarile necesare.

Invitatia la informare e cea mai mica dintre probleme, se poate adapta un model din cele despre care vorbiti. Se poate inchiria o sala, alta decat sediul vreuneia dintre partile implicate.

Cum va aprecia judecatorul situatia e greu de spus, dar nu cred ca are argumente sa sanctioneze o astfel de situatie, atata timp cat legea permite unui consilier juridic sa faca informarea. Consilierul juridic nu poate fi decat angajat al uneia dintre parti.

Stati linistit, ceata e generala. Cititi articolul de mai jos:

www.avocatnet.ro/content/art...
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
mediator_comeaga, utilizator
In Legea Medierii se mentioneaza ca mediatorul face invitatia celeilalte parti. Legea 214/2013 care modifica Legea Medierii in sensul ca permite ca si alte categorii profesionale sa faca informarea cu privire la avantajele medierii NU mentioneaza ca tot ele pot face si invitatia celeilalte parti. Astfel, invitatia celeilalte parti ramane de competenta exclusiv a mediatorului.
Deci cum se intampla practic? Consilierul juridic vine la mediator si il mandateaza doar sa transmita in numele sau invitatia la informare, iar informarea o face chiar el, in biroul personal, atestand in scris indeplinirea procedurii. :weg:

In concluzie, mediatorul este doar un fel de porumbel voiajor purtator de mesaje?

E drept ca legea 214/2013 este bulversanta si extrem de incompleta, dar faptul ca nu mentioneaza in mod expres faptul ca sarcina transmiterii invitatiei revine tot celui care face informarea nu cred ca duce la un asemenea lant al slabiciunilor.

Am citit si in articolul indicat mai sus diverse pareri. Sa ne dam cu parerea nu ne interzice nimeni, ramane sa fim si luati in seama. Legea e clar aberanta, dar pana una alta vad ca e inca in vigoare, in ciuda parerilor noastre. :hm: Ramane sa ne dam toti cu capul de pereti si sa o deslusim sau sa o luam ca atare, dupa posibilitati.

Pentru colega IuliaCristinaUta, bun venit in bransa si pe forum! Cand vorbesc de dat cu parerea nu ma refer la dumneavoastra, asta ca sa nu fiu gresit interpretata. Va admir sincer entuziasmul si va doresc succes! :flowersblue:

Alte discuții în legătură

Procedura de mediere facuta de consilierul juridic Nicoleta02 Nicoleta02 Buna ziua, Doresc sa va intreb daca se poate transmite invitatia la mediere din partea consilierului juridic angajat al societatii care a formulat cererea? ... (vezi toată discuția)
Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)
Procedura invitatie la sedinta de informare Birou de Mediator - Luana Nistea Birou de Mediator - Luana Nistea Ce parere aveti despre urmatoarea situatie: Reclamantul este obligat sa parcurga procedura de informare. Ar fi in regula daca reclamantul ar trimite, in ... (vezi toată discuția)