avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Procedura invitatie la sedinta de informare
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Procedura invitatie la sedinta de informare

Ce parere aveti despre urmatoarea situatie:
Reclamantul este obligat sa parcurga procedura de informare. Ar fi in regula daca reclamantul ar trimite, in numele lui, invitatie scrisa prin posta (conformare de primire), reclamatului prin care sa-i comunice ca-n data de... la ora .... este invitat la sediul mediatorului..... pentru sedinta de informare?
In cazul in care reclamatul nu se prezinta, mediatorul elibereaza proces - verbal. In cazul in care instanta solicita mediatorului sa dovedeasca faptul ca reclamatul a fost invitat ar fi suficiente ca dovezi pt mediator copii ale ar-ul si invitatiei trimise de reclamat? Eventual si o declaratie pe proprie raspundere a reclamatului ca a trimis invitatia respectva?
Multumesc anticipat pentru opinii.
Cel mai recent răspuns: Florin Cioca , Consilier juridic 15:49, 19 Martie 2014
luananistea a scris:

In cazul in care instanta solicita mediatorului sa dovedeasca faptul ca reclamatul a fost invitat ar fi suficiente ca dovezi pt mediator copii ale ar-ul si invitatiei trimise de reclamat? Eventual si o declaratie pe proprie raspundere a reclamatului ca a trimis invitatia respectva?



Daca reclamantul face pe cont propriu convocarea la informare, mediatorul nu are obligatia de a dovedi nimic in acest sens instantei. Astfel de dovezi vor fi solicitate reclamantului.

Procedura este urmatoarea: reclamantul adreseaza cerere de deschidere a procedurii de informare privind avantajele medierii catre biroul unui mediator. In aceasta cerere se angajeaza sa faca pe cont propriu convocarea celeilalte parti. Se stabileste de comun acord cu mediatorul o data pentru sedinta de informare, care se comunica in invitatia transmisa de reclamant catre parat, cu confirmare de primire. Se comunica si datele de contact ale mediatorului, precum si ale celui care transmite invitatia. Este bine ca in cerere sa se mentioneze si confirmarea solicitantului ca mediatorul i-a pus in vedere modalitatea in care trebuie transmisa invitatia si faptul ca intelege responsabilitatea pe care o are.

In procesul-verbal (daca cel invitat nu se prezinta) se mentioneaza faptul ca reclamantul si-a asumat responsabilitatea convocarii la informare a celeilalte parti. Reclamantul nu trebuie sa faca vreo dovada in acest sens mediatorului, dar va trebui sa o faca instantei, deci ar fi bine sa nu triseze.

Mediatorul nu va purta raspunderea procedurii de convocare, daca reclamantul si-a asumat in mod expres aceasta sarcina in cererea adresata catre mediator.
Multumesc.
Daca una dintre parti doreste sa adreseze singura invitatia si sa se ocupe singura de aducerea celeilate parti la mediere poate face acest lucru. Aceasta nu intocmeste insa nici o cerere catre mediator, nu incheie nici un contract cu mediatorul.
Consultanta este gratuita.
Mediatorul nu poate elibera procesul verbal decat daca a invitat el insusi partea cealalta la mediere. Nu poate atesta o fapta, refuzul celeilalte parti de a se prezenta la o anumita data si ora, intr-un anumit loc, fara ca aceasta sa survina in urma unui demers al sau.
Imi pare rau sa revin asupra opiniei pe care am sustinut-o mai sus, insa mai adaug cateva precizari.

Nu se incheie contract cu mediatorul (nu ar avea obiect), insa se adreseaza o cerere, care are scopul de a deschide procedura de informare si de a calcula termenul de maxim 15 zile prevazut de lege. Data sedintei de informare care se comunica in invitatie trebuie convenita cu mediatorul, or acesta nu poate garanta o anumita zi si ora din programul sau decat daca a fost solicitat de cineva sa faca acest lucru, printr-o cerere scrisa, inregistrata in cadrul biroului de mediator, iar el a acceptat. Poate sa nu accepte, legea ii permite.

Mediatorul nu are abilitatea legala de a verifica partile daca si-au indeplinit corect obligatiile si nici nu trebuie sa ateste acest lucru prin procesul-verbal, in aceasta situatie. Va atesta doar faptul ca a inregistrat o cerere de deschidere a procedurii de informare, ca solicitantului i s-a pus in vedere faptul ca trebuie sa comunice intr-un anumit mod si termen invitatia catre cealalta parte, ca si-a asumat toata responsabilitatea in acest sens si ca la data convenita nu s-a prezentat partea pe care solicitantul a convocat-o. Presupunand ca nu se prezinta...

Dovezile transmiterii invitatiei sau orice alte dovezi vor fi prezentate de solicitantul devenit reclamant catre instanta. Am avut doua astfel de cazuri, acceptate fara probleme de catre instante diferite. Procedura am discutat-o in cadrul unei intalniri informale cu un membru al Consiliului de mediere, alaturi de alti mediatori. Sigur, nu este garantia suprema ca este o opinie mai presus de indoieli. Eu insa sustin aceasta opinie.

Evident, in cazul de mai sus mediatorul nu percepe nici tarife, nicio remuneratii, nici onorarii, nici costuri. Tot ceea ce face se subscrie gratuitatii legale a procedurii de informare. Din practica va spun ca nu primeste nici macar multumiri.
Conf art 43 alin 1 Lg 192/2006 părţile aflate în conflict se pot prezenta împreună la mediator. În cazul în care se prezintă numai una dintre părţi, mediatorul, la cererea acesteia, va adresa celeilalte părţi invitaţia scrisă, în vederea informării şi acceptării medierii, stabilind un termen de cel mult 15 zile. Invitaţia se transmite prin orice mijloace care asigură confirmarea primirii textului. Partea solicitantă va furniza mediatorului datele necesare contactării celeilalte părţi.
Deci termenul de 15 zile prevazut de acest articol se refera la obligatia mediatorului de a fixa un termen care sa nu depaseasca 15 zile, in vederea prezentarii celeilalte parti la mediere.
In art 60^2 alin 1 Lg 192/2006 se mentioneaza ca procedura de informare, incluzând şi formalităţile pentru convocarea părţilor, nu poate depăşi 15 zile calendaristice.

Consider ca desi e posibil ca solicitantul-reclamant sa convoace la mediere cealalta parte, nu e deloc recomandat ca mediatorul sa inregistreze o cerere de deschidere a procedurii de mediere, daca nu depune el demersurile de convocare a celeilalte parti.
In primul rand reclamantul nu este tinut de termenele mentionate mai sus, acestea fiind obligatorii doar pentru mediator. Daca partile se prezinta dupa expirarea celor 15 zile ce face mediatorul? Intocmeste un document din care sa rezulte ca partile nu s-au prezentat in termen si cu care sa inchida procedura deschisa, iar apoi sa o deschida alta ulterior pentru a fi in termen? Prevederea legala cuprinsa in art 60^2 alin 1 Lg 192/2006 e o norma imperativa de la care nu se poate deroga........ Acte intocmite in plus si fara rost.
In al doilea rand in PV mediatorul trebuie sa mentioneze motivul pentru care nu a fost facuta informarea, si anume pt ca cealalta parte nu s-a prezentat. Ce motiv poate mentiona? Ca cealalta parte nu a luat in serios o invitatie adresata de o persoana fizica?
In art 43 alin 3 Lg 192/2006 se mentioneaza ca dacă una dintre părţi refuză, în scris, în mod explicit, medierea ori nu răspunde invitaţiei menţionate la alin. (1) ori nu se prezintă de două ori la rând la datele fixate pentru semnarea contractului de mediere, medierea se consideră neacceptată.
Aliniatul 1 al art 43 se refera la invitatia transmisa de mediator. Aceasta inseamna ca s-ar putea ca unii judecatori, si poate in viitor toti judecatorii, sa nu mai accepte astfel de PV, daca invitatia nu a fost transmisa de mediator.

Alte discuții în legătură

Certificat de informare de depus la instanta popescumierleanu popescumierleanu Buna dimineata. Cat costa un certificat de informare obligatoriu pentru dosarul depus deja in instanta privind litigiul unei succesiuni. Sigur partile nu se ... (vezi toată discuția)
Mediator la domiciliul unei parti care refuza informarea sau medierea CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Daca mediatorul se deplaseaza la domiciliul unei parti si aceasta nu ii deschide usa mediatorul consemneaza aceasta in procesul verbal? Informarea sau ... (vezi toată discuția)
Invitatie la informarea privind avantajele medierii anacami2 anacami2 Vreau sa dau in judecata fostul angajator pentru restituirea salaruulor neplatite.Binenteles cu mediere prealabila.Insa dna mediator a spus ca medierea este ... (vezi toată discuția)