avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu compensatoriu in caz de concediere?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu compensatoriu in caz de concediere?

Daca firma nu are CCM pe unitate si a dispus incetarea CIM din motive ce nu tin de persoana angajatului - concediere, in acest caz conform CCM la nivel national 2007-2010 angajatorul trebuie sa acorde o conpensatie de cel putin un salariu lunar? Sau se raporteazanumai la CIM unde nu se precizeaza nimic referitor la salarilie compensatorii?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 11:31, 9 Decembrie 2009
Chiar daca nu este CCM la nivel de unitate, se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010 si veti beneficia de minim un salariu compensator.

In conformitate cu prevederile art 3 din CCMUNN:
ART.3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncaa produc efecte dupa cum urmeaza:
a) pentru toti salariatii incadrati in unitatile din tara, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, roman sau strain/mixt), in cazul contractelor colective de munca la nivel national;
............
Obligativitatea negocierii si ulterior a incheierii unui CCM la nivel de unitate este numai in cazul angajatorilor care au peste 21 de salariati. Acolo unde nu exista CCM la nivel de unitate se aplica CCMUNN (la nivel national). Chiar si unde exista CCM-uri la nivel de unitate acestea nu pot avea prevederi inferioare CCM-ului la nivel national.

Astfel ca, daca incetarea contractului a fost din motive ce nu tin de persoana angajatului, atunci ar trebui sa se acorde, pe langa drepturile salariale la zi, minim acel salariu compensatoriu prevazul in CCMUNN 2007-2010.
Multumesc!
Dar, aducand la cunostinta Compartimentului Resurse Umane ca beneficiez de minim un salariu compensatoriu, mi s-a comunicat ca NU , deoarece postul mi s-a desfiintat conform Codului Muncii art. 65 aliniat 1 si 2.
" Datorita situatiei actuale, de criza mondiala, care a afectat si Societatea noastra si a Hotararii Consiliului Administrativ, care a hotatat desfiintarea postului dumneavostra, va aducem la cunostinta ca vi se acorda un preaviz de 20 zile lucratoare incepand cu data de ......dupa care va va inceta CIM , conform art. 65 aliniat 1 si 2."
Conform codului muncii:
Art. 65. - (1) Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia.
(2) Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa.

Deci....astfel s-a desfacut CIM al dumneavoastra.

Conform art 78 din CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de
persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un
salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de
munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.

Colaborate aceste 2 articole prezentate => trebuie sa beneficiati de minim un salariu compensator.
Solicitati acest lucru in scris angajatorului, iar daca va refuza adresati-va instantei de judecata. Fiind un litigiu de munca nu se palteste taxa judiciara sau timbru judiciar.
MULTUMESC!

Alte discuții în legătură

Concediere-desfiintarea postului lalabanciu lalabanciu Buna ziua! Un salariat care primeste preaviz de concediere pe motiv de desfiintarea postului, poate sa ceara societatii un salariu compensatoriu conf. ART.78. ... (vezi toată discuția)
Salar compensatoriu anelice anelice Buna ziua, As avea o intrebare legat de salariu compensatori. In luna septembrie mi se va inchide punctul de lucru, iar in prezent sunt in preaviz 20 de zile ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii larisa_ larisa_ Incepand cu data de 17.09.2010, contractul meu de munca a incetat conform art 65 alin 1 din codul muncii. Din cauza reducerii activitatii mi-a fost desfiintat ... (vezi toată discuția)