avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Situatie recuperatori credit
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Situatie recuperatori credit

Buna ziua,
In octombrie 2006 am luat un credit de nevoi personale de la o banca din Romania, rambursabil in 10 ani.De la sfarsitul anului 2007 sau inceputul lui 2008 nu am mai putut sa platesc ratele. M-au tot sunat de la banca de cateva ori sa vin sa platesc. Banca a cesionat drepturile de creanta in septembrie 2010. Iar de aproximativ 2 ani ma tot suna cei care se ocupa de recuperare acum. De cel putin un an primesc scrisori acasa ca daca nu platesc in 15 zile ma trimit in executare silita. Nu am mai platit deloc din 2007-2008.Chiar astazi am primit aceeasi scrisoare, ce vine cam o data pe luna. Le-am cerut diferite detalii sa imi trimita copii dupa contract de cesiune, pentru ca nu ii cred ca pot pretinde telefonic, sau fara ceva concret ca eu le datorez acea suma. Iar de fiecare data imi baga tot felul de pretexte, ba ca eu vreau sa o lungesc, sau ca e prea complicat cu documentele pe care eu le cer. Este posibil ca acest credit sa fie prescris ? Pentru ca daca ei ma ameninta de 1-2 ani ca ma dau in executare, iar eu nu le platesc nimic, si ei nu fac ceea ce spun, inseamna ca nu pot sa o faca ? Pentru ca eu nu ii cred ca nu o fac, pe motivul ca vor sa o rezolvam pe cale amiabila. De altfel, ei au calculat si niste penalizari ale lor, care nu imi spun cum le-au calculat. Cum se calculeaza termenul acela de 3 ani pana la prescriptie. Perioada de 3 ani incepe de la prima rata neachitata, a doua, sau incepe dupa cei 10 ani ai perioadei totale a creditului? Ce inseamna "scadenta anticipata", si se aplica acestui tip de credit ? Pentru ca ei au spus ca creditul este valabil 10 ani, ca nu este prescris. (In urma cererii mele sa imi demonstreze ca acest credit nu este prescris conform legilor din Romania, m-au ignorat.) Ce pot face eu sa o termin cu ei daca este prescris? Pentru ca daca eram in executare sigur nu mai primeam de la ei telefoanele. Multumesc pentru timp fata de aceasta varietate de intrebari. :)
Cel mai recent răspuns: ContSters215676 , utilizator 08:31, 28 Septembrie 2013
Nu aveti ce face decat sa alegeti sa platiti de bunavoie, sa incercati sa negociati o suma sau sa nu platiti, s-o lungiti asa cu scrisorele si daca se hotarasc sa apeleze la un executor si acesta obtine incuviintare sa va execute silit, va puteti apara pe calea contestatiei la executare invocand prescriptia.
prescrierea unei datorii, alta decat relatia cu statul este de 3 ani de la ultima rata platita. in tot acest timp se poate ca cineva, cumva, candva sa mai taie cate o chitanta odata pe an de 1-2 lei... si atunci intelegi ce urmeaza... referitor la cei de la recuperari, sa fiu in locul tau as fi 100% linistit/a, nu au ce face, umbla numai cu amenintari ieftine si cu antete de jumatate de pagina.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
1900toamna, utilizator
Daca nu aveti venituri nu au ce sa va faca.
Dovada de cesiune cu siguranta vi se va comunica in momentul in care creditul va intra in executare silita. Desi pare putin de necrezut, creditorii nu doresc sa ajunga in acest pas cu debitorii lor, se incearca recuperera pe cale amiabila. In cazul in care este fara rezultat, atunci se apeleaza la un BEJ (Birou Executor Judecatoresc). Cf. legii, acesta are dreptul de pana la 10% din creanta datorata, plus cheltuielile efectuate, care tot debitorul le suporta.
Cat despre prescriere...e putin mail complicat dar incerc sa ma fac inteleasa: o datorie se prescrie in termne de 1095 de zile, daca creditorul nu a intocmit nici un act pentru recuperarea sumelor. Tinand cont ca exista o rambursare in rate, fiecare rata se prescrie dupa 1095 de zile,( daca cf. graficului de rambursare ultima rate este in 2015, creditul se considera prescris integral in 2018), insa orice plata efectuata anuleaza prescrierea iar calculul perioadei de 1095 de zile o ia practic de la 0. Cat despre modul de calcul, ar trebui sa existe precizat in conditiile contractuale deci creditorul considera ca deja vi le-a pus la dispozitie cand ati semnat. Faptul ca inca sunt linistiti si doar va trimit acea scrisoare probabil se datoreaza acestor fapte.
Un alt motiv ar fi acela ca inca nu ati fost identificat ca fiind posesorul unui bun sau ca aveti un loc de munca, insa daca se apropie termenul de prescriere 99% veti primi aceeasi "scrisoare" insa cu stampila unui BEJ care daca nu se respecta nu este deloc dragut :)
In plus, puteti primi telefoane chiar daca sunteti in executare in cazul in care BEJ-ul solicita acest sprijin din partea creditoarei, insa tind sa cred ca inca nu e asa pentru ca simteati sigur ca va aflati in procesul de executare silita...
Mai puteti afla accesand postalul instantelor, intrati pe judecatoria de pe raza domiciliului si introduceti numele.
Parerea mea este sa incercati sa faceti niste plati lunare( cu sumele pe care vi le permiteti) pentru a dovedi bunavointa, un prim criteriu de intrare in executare silita este reavoita debitoului si sutragerea de la plata ratelor.
Sper ca am fost de ajutor, o seara buna.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2013
alex1908, utilizator
Termenul de prescriptie este de 3 ani si curge de la data declararii scadentei anticipate a creditului.

Nicio legatura cu ratele pe 10 ani.

Daca creditul a fost cesionat, atunci el mai mult ca sigur fusese deja declarat scadent anticipat. Prin urmare din 2010 pana in 2013 au trecut 3 ani si e f posibil ca debitul dvs sa fie prescris.

Nu aveti ce face decat sa ii ignorati pe acei recuperatori, daca ar fi putut ar fi procedat la executarea dvs silita.

Sa nu cumva sa incheiati cu ei vreun angajament de plata sau sa le faceti vreo plata.

Spuneti-le sa nu va mai deranjeze decat daca va prezinta dovada calitatii in care ei va cer acesti bani, in caz contrar amenintati ca le face plangere penala pt amenintari.

Alte discuții în legătură

Imprumut bancar - imposibilitate plata sumer2013 sumer2013 Dupa ce miam pierdut locul de munca in ianuarie 2009 am incetat sa mai platesc si ratele pe care le aveam la un credit bancar. In acel an am primit de la banca ... (vezi toată discuția)
Datorie banca,,,,,,,, nu stiu ce sa fac. stefanutzu stefanutzu Buna ziua.Va deranjez si eu cu o intrebare.In 2006 am facut un credit la o banca,prin care am scos suma de 7000 lei.Am platit lunar timp de un an dupa care am ... (vezi toată discuția)
Notificare firma recuperare ContSters215676 ContSters215676 Buna seara. Va rog sa-mi spuneti ce este de facut in cazul prezentat mai jos. Un credit de nevoi personale luat in august 2008 si scadent in 2016 cf ... (vezi toată discuția)