avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de risc maternal pentru PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de risc maternal pentru PFA

Buna seara, sunt pfa din 2012 si sunt la zi cu plata taxelor catre stat. Momentan sunt insarcinata in 5 luni. Intrebarile mele sunt
1. Pot sa beneficiez de concediu medical maternal de risc? (am platit cei 0,85%)
2. Daca da, de cate zile am dreptul?
3. Trebuie sa suspend activitatea de pfa?
4. Ce acte trebuie sa depun la Casa de sanatate?


Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: consibella , utilizator 16:24, 19 Septembrie 2013
1. - De obicei persoanele care desfasoara activitate de PFA nu au motive sa intre in concediu de risc maternal deoarece nu le obliga nici un angajator sa munceasca in conditii care le pun sarcina in pericol.
- PFA lucreaza pe cont propriu, numai atunci si acolo unde ii convine.

2. Dar daca vreti sa recurgeti la asa ceva ar fi bine sa intrebati si la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.

3. Concediul de risc maternal este de maxim 120 de zile care se pot lua si fragmentat.

4. Ar fi bine sa cititi OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca.
multumesc, pt raspunsul dumneavoastra, dar doresc sa mentionez faptul ca am colaborat cu o instituie nationala in domeniul artistic, iar sarcina nu imi mai permite acum acest lucru...ar fi acesta un motiv ok?



1. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 1. - (1) Persoanele asigurate pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, denumite în continuare asiguraţi, au dreptul, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, pe perioada în care au domiciliul sau reşedinţa pe teritoriul României, la concedii medicale şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, dacã:
A. desfãşoarã activitãţi pe bazã de contract individual de muncã sau în baza raportului de serviciu;
B. desfãşoarã activitãţi în funcţii elective sau sunt numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugãreşti, ale cãror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevãzute la lit. A;
C. beneficiazã de drepturi bãneşti lunare ce se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj, în condiţiile legii.

(2) De aceleaşi drepturi beneficiazã şi persoanele care nu se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la alin. (1), dar sunt:
a) asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare ori de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) autorizate sã desfãşoare activitãţi independente;
...

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
(2) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la alin.(1) sunt denumite în continuare concedii şi indemnizaţii.

Art. 3. - Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevãzute la art. 2 alin. (1) este condiţionat de plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate destinatã suportãrii acestor indemnizaţii, denumitã în continuare contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii.

Art. 4
...
(2) Cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii, destinatã exclusiv finanţãrii cheltuielilor cu plata drepturilor prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã, este de 0,85%, aplicatã la fondul de salarii sau, dupã caz, la drepturile reprezentând indemnizaţie de şomaj, asupra veniturilor supuse impozitului pe venit ori asupra veniturilor cuprinse în contractul de asigurãri sociale încheiat de persoanele prevãzute la art. 1 alin. (2) lit. e), şi se achitã la bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
...


Ultima modificare: Joi, 19 Septembrie 2013
consibella, utilizator
1. Va mai redau si eu din OUG 158/2005:

Art. 31. - (1) Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 25/2004.
(2) Pe durata concediului de risc maternal se acordã o indemnizaţie de risc maternal care se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(3) Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.
(4) Cuantumul indemnizaţiei prevãzute la alin. (2) reprezintã 75% din baza de calcul stabilitã conform prevederilor art. 10.

2. - Numai medicul de medicina muncii stie daca activitatea dvs. prezinta un risc pentru sarcina.
- De aceea v-am recomandat sa cititi OUG 96/2003 si sa intrebati si la CJAS.
Va multumesc pt raspuns si atentia d_voastra! O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie de concediu de risc maternal cumulata ca salariata si p.f.a. ambroziem ambroziem buna ziua. sotia mea care este insarcinata a avut venituri atat de natura salariala (ca angajata cu c.i.m.) cat si independente (ca p.f.a.). si pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu medical pentru pfa ilie_a64 ilie_a64 Ca PFA ,daca am avut un accident la locul de munca mi se plateste concediul medical de CASS?Daca da,spuneti-mi va rog cum se procedeaza(care sunt ... (vezi toată discuția)
Asigurari sanatate persoane fara venit realest25 realest25 Conform legii, in cazul in care nu realizez nici un venit dar achit asigurarile de sanatate din mana, pot beneficia de concediul medical si plata acestuia ... (vezi toată discuția)