avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 538 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere angajat
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere angajat

Buna ziua,
Va rog foarte mult sa-mi comunicati, in cazul Concedierii unui angajat care sunt etapele de urmat?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:06, 20 Septembrie 2013
Despre ce fel de concediere este vorba?
Este vorba despre concedierea unui angajat care nu corespunde profesional.
Va rog foarte mult sa-mi comunicati cum trebuie procedat, se face intai Decizia de Concediere prin care ii comunicam perioada de preaviz sau o notificare prin care ii comunicam.
Va multumesc
Pentru a putea concedia in mod legal un salariat pe motiv de necorespundere profesionala, angajatorul trebuie sa respecte procedura legala, astfel cum este aceasta stabilita de dispozitiile Codului Muncii si , daca este cazul , a ccm aplicabil ori a reg.intern.

Potrivit art. 61 lit. d) din Codul muncii, angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat.
Pasii pentru concedierea salariatului care nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat sunt:

1. Evaluarea .
Concedierea salariatului pe motiv de necorespundere profesionala, nu poate fi dispusa fara o evaluare prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilita prin Contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
Codul Muncii prevede dreptul angajatorului de a stabili obiectivele de performanta individuala, precum si criteriile de evaluare a realizarii acestora. In stabilirea obiectivelor de performanta, angajatorul nu este obligat sa obtina acordul salariatului.
Totodata, legea stabileste obligatia angajatorului de a introduce in regulamentul intern, criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatului.

2. Propunerea unui loc vacant
Daca angajatorul decide concedierea pentru necorespundere profesionala atunci are obligatia sa-i propuna salariatului vizat un alt loc de munca vacant in unitate, care sa fie compatibil cu pregatirea sa profesionala, conform prevederilor art. 64 alin.1 din Codul muncii.

Daca nu dispune de locuri vancate are obligatia sa se adresezei agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii sale profesionale, conform prevederilor art. 64 alin. 2, salariatul avand un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, pentru a-si manifesta consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.

3. Decizia de concediere
Decizia de concediere se emite in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei de concediere conform art. 62 alin.1 din Codul. De asemenea, decizia de concediere se emite in scris, trebuie motivata in fapt si in drept si trebuie sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta, altfel va fi lovita de nulitate absoluta.

Detalii mai multe gasiti aici
[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vor sa ma concedieze adriana81taicuta adriana81taicuta Buna seara, 1) La servici am fost chemata intr-o sedinta unde mi s-a adus la cunostiinta nerealizarea targhetului si mi s-a spus ca am doua posibilitati imi ... (vezi toată discuția)
Incetare cim necorespundere profesionala anymaryh anymaryh Buna ziua! Am urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: avem o procedura de evaluare, in luna ian s-a facut evaluarea, un salariat a obtinut un punctaj mic ... (vezi toată discuția)
Nesatisfacator pe post carpaho carpaho un salariat a fost evaluat la sfirsitul anului 2013 si a avut calificativ nesatisfacator, a fost reevaluat in luna ianuarie 2014 si a avut acelasi calificativ ... (vezi toată discuția)