avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Marturie mincinoasa parchet.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Marturie mincinoasa parchet.

pe scurt, sa zicem ca din cauza unor martori mincinosi (luati de buna credinta in ciuda probelor existente la dosar) procurorul dispune NUP/SUP... iar judecatorul mentine sentinta, pot formula plange contra acelor martori care au depus marturie mincinoasa la politie (sau la parchet?!).

Din cate am inteles se pedepsete doar marturia mincioasa savarsita in instanta + martorul are voie sa-si schimbe declaratia pe parcusul anchetei, deci practic ar trebui sa depui plangerea contra marturiei mincinoase dupa ce s-a terminat procesul, iar mai apoi sa ceri revizuirea?!

Doar curios...
Cel mai recent răspuns: xuser , utilizator 23:58, 11 Martie 2012
Avand in vedere ca acei martori au declarat la politie fapte care nu corespund realitatii si datorita lor a fost influentat cursul cercetarii, aveti la indemana o plangere penala pentru infractiunea de fals in declaratii. Daca probele detinute de dvs. va sustin si constatarea marturiei mincinoase, procedati in consecinta.


Art. 292 - Falsul in declaratii

Declararea necorespunzatoare adevarului, facuta unui organ sau instituţii de stat ori unei alte unitati dintre cele la care se referă art. 145, in vederea producerii unei consecinte juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci cnd, potrivit legii ori imprejurarilor, declaratia facuta serveste pentru producerea acelei consecinte, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Infractiunea de fals in declaratii savarsita de martori??
Din moment ce martorul face o declaratie mincinoasa, infractiunea savarsita este cea de "marturie mincinoasa", fiind o incriminare speciala, sub nicio forma cea de "fals in declaratii".

Nu are nicio importanta daca marturia a fost facuta in faza de urmarire penala sau in faza de judecata, infractiunea subzista oricum.
Textul de lege incrimineaza marturia mincinoasa facuta intr-o cauza penala (in speta de fata), nu in fata instantei, exclusiv (urmarierea penala fiind tot o cauza penala).

In concluzie, daca martorul declara mincinos in faza de urmarire penala, nu este tras la raspundere pt fals in declaratii, iar daca face declaratia in fata instantei este tres la raspundere pt marturie mincinoasa, incadrarea faptei nu se schimba in functie de faza procesuala.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Despre marturia mincinoasa in faza de U.P. ... problema este ca procesul nu s-a incheiat iar martorul oricum are voie sa-si schimbe declaratia, de aici intrebarea daca se poate face plangere si inainte ca procesul sa se incheie,chiar imediat dupa incheierii rechizitoriului sau chiar a referatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urgent marturie mincinoasa bia_bia bia_bia Buna ziua.O ruda de-a mea a facut o marturie mincinoasa in fata notarului.Era la notar cu niste treburi cand se intalneste cu o cunostinta care ii spune sa ... (vezi toată discuția)
Marturie mincinoasa? GIZZY GIZZY Speta: Daca partea vatamata isi schimba declaratia dupa terminarea procesului incercand redeschiderea, se considera marturie mincinoasa? (De exemplu, ... (vezi toată discuția)
Fals in declaratii mos 66 mos 66 poate fi acuzata o persoana de fals in declaratii, persoana citata de organul de cercetare penala insotita de aparator si audiata in cadrul actelor ... (vezi toată discuția)