avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare de caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare de caldura

Buna ziua,am si eu o intrebare ...la noi in asociatie suntem 50 de ap ....10 apartamente nu mai doresc sa aiba repartitoare pe calorifer ,motivand ca stau in frig si platesc enorm de mult parti comune.Vreau sa stiu ce prevede legislatia in acest sens ???am citit ordinal 343/2010 dar nu am gasit niciun raspuns la problema mea
O parte din proprietari sunt deranjati si nu mai au siguranta si incredere in angajatul firmei de calcul ,drept pt care refuza sa mai deschida usa pt citire ,in acest caz ce se poate face???

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 07:30, 23 Septembrie 2013
Daca 50%+1 din proprietari doresc renuntarea la repartitoare puteti sa faceti acest lucru, noi am renuntat si este mult mai bine, platim aproximativ la fel si este cald. Este adevarat ca in zilele mai calduroase administratorul merge in subsol si opreste cateva ore caldura.
Dar nu se compara confortul, plus ca s-a vazut o reducere substantiala la factura de gaz, iar cei care tineau repartitoarele scoase nu mai au ce fura.
Cititi inca o data Ordinul ANRSC nr 343/2010, dar mai cu atentie si o sa constatati ca aveti raspunsul la punctul 7 din art.1:
(7) Dacă în perioada de exploatare a repartitoarelor de costuri nu mai este îndeplinit procentul de contorizare stabilit de actele normative în vigoare, ca urmare a renunţării unor proprietari la repartizarea consumurilor pe baza repartitoarelor de costuri, aceste spaţii sunt considerate fără repartitoare, unităţile de consum alocate pentru aceste spaţii calculându-se conform prevederilor prezentei norme tehnice.
imi cer scuse dar sunt ignoranta si nu inteleg nimic ...va rog din suflet imi pute ti explica mai clar dvs?
Adica:
- initial, pentru a se monta repartitoare pe o scara de bloc, scara care are bransament propriu pentru caldura, era necesar un procent de 80% din apartamente sa se invoiasca asupra avestui lucru. Deci nu 100%.

- Ordinul 343/2010 spune ca, daca dupa ce s-au montat repartitoarele, o parte din cei 80% renunta la calculul pe baza consumului indicat de repartitoare, adica, mai popular spus "nu mai vor cu repartitoare", atunci aceste apartamente vor fi considerate necontorizate, in aceeasi situatie cu cele 20% care initial nu au dorit repartitoarele si carora nu li s-ar fi montat.

- conditia de necontorizat intr-o scara pe care se face calculul pe baza repartitoarelor are ca efect, pe langa faptul ca s-ar incalzi la maxim apartamentele pentru ca acum nu si-ar mai cenzura consumul, o plata pe masura. Practic ce ramane de la cei contorizati si de la caldura "la comun" li se imparte celor necontorizati. Si li se va repartiza un consum similar cu consumul cel mai mare al unui apartament similar cu repartitoare cu acelasi SET. Nu e cazul sa explic aici, ca as gresi, cum se face exact acest calcul, dar consumul celor necontorizati, ar depinde, in acest calcul, de consumul contorizatilor. Poate fi bine, dar poate fi si rau.
Pe o scara de bloc nu poate exista decat un singur sistem de calcul, cu repartitoare sau fara repartitoare, adica la pausal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reinnoire contract cu firma de calcul caldura pe baza repartitoarelor veteran5 veteran5 O asociatie de proprietari a avut contract de citire si repartizare a consumurilor de energie termica pe baza indicatiilor repartitoarelor de costuri, 100% ... (vezi toată discuția)
Calcul energie termica NEACSU IONELA GEORGETA NEACSU IONELA GEORGETA Buna ziua, Ma intereseaza modalitatea de calcul a energiei termice in apartament in cazul in care nu mai doresc calculul acesteia prin repartitoare. ... (vezi toată discuția)
Asociatie locatari-repartitoare caldura doar_eumike doar_eumike Buna seara, intr-o scara de bloc de 36 apart...31 sunt contorizati iar din acestia ne-am gasit 23 care NU mai vrem calorimetre..NU noi perosnal noi in scara ... (vezi toată discuția)