avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Firma recuperari creante. Este legal ?
Discuție deschisă în Executare silită

Firma recuperari creante. Este legal ?


In urma neplatii unor rate la o banca, o firma recuperari creante COFIDIS IFN S.A., ne-a solicitat noua, care suntem tert poprit in acest caz, sa oprim o parte din salariul debitorului. Astfel, am primit o adresa de infiintare poprire de la aceasta firma de recuperari creante, care avea semnatura unui oarecare executor IFN, care dupa parerea mea nu este acelasi lucru cu un executor judecatoresc. Codul de procedura civila spune ca adresa de infiintare poprire emana de la executor judecatoresc art. 454 CPC. In plus, am primit o copie de pe contractul de credit care nu este titlu executoriu (nu este o hotarare judecatoreasca in acest sens, nu este investit cu formula executorie). Prin adresa respectiva acel executor IFN (care nu stiu ce este!) ne ameninta pe noi, tert poprit, cu validarea popririi in instanta si cu amenda judiciara( noi, tert poprit suntem institutie de stat).
Intrebarea mea este : Putem sa ignoram aceasta adresa intrucat nu vine de la un executor judecatoresc? Adica putem sa nu facem retinerea ? este legal?
Daca veti face asdta vi se va face actiune de validare a popririi. exec utorii IFN au aceleasi drepturi ca si executorii judecatoresti in ceea ce priveste creantele IFn-ului care i-a angajat.
As dori sa stiu care este textul de lege care prevede ca acesti executori IFN au aceleasi drepturi ca si executorii judecatoresti?
OG 28/2006 Titlul I, art. 70 alin 3. Separat sau în cadrul asociaţiei profesionale, instituţiile financiare nebancare vor putea să îşi organizeze un corp propriu de executori, a cărui activitate va fi strict legată de punerea în executare a titlurilor executorii aparţinând acestora. Statutul acestui corp de executori va fi aprobat prin ordin al ministrului justiţiei.
Nu stiu ce nr are ordinul Ministrului Justitiei prin care este aprobat statutul acestui corp, dar il puteti gasi in textul somatiei.
Va multumesc! Mi-a fost de ajutor!
Insa mai am o nedumerire: acel contract de imprumut (de credit) facut la acea institutie financiara nebancara este titlu executoriu? Pentru ca si aceasta este o conditie pentru a cere infiintarea popririi: "copie certificata de pe titlul executoriu" art. 454 CPC.
contractul de leasing ca si contractul de credit este titlu executoiu, nu este necesara investirea lui cu formula executorie, vezi legea bancara, ordonata 99/2006

Alte discuții în legătură

Infiintarea popririi Alina Alina Alina Alina Buna ziua As vrea sa va prezint urmatoarea speta si daca se poate sa-mi dati unsfat Avem un debitor impotriva caruia am obtinut un titlul executoriu si l-am ... (vezi toată discuția)
Poprire pe salariu prin executor judecatoresc anamaria81 anamaria81 Buna ziua, Am urmatoarea intrebare: un salariat este garant disjunct (a garantat pt o societate un imprumut la o banca). Societatea la care lucrez a primit o ... (vezi toată discuția)
Retinere salariala prin notificare cesiune de creanta Florescu Madalina Florescu Madalina Buna ziua Ma confrunt cu o situatie pe care nu am mai intalnit-o. Societatea la care lucrez a primit o Notificare de cesiune a creantei, comunicata prin ... (vezi toată discuția)