Buna ziua,
Din luna mai ma aflu pentru 6 luni in somaj,pana in luna noiembrie (in noiembrie voi primi banii pentru octombrie).Acum in luna octombrie im voi deschide un PFA-profesie liberala.Sunt gravida si data nasterii este in luna februarie 2014.In aceste conditii daca imi inchid PFA-ul beneficiez de indemnizatie concediu crestere copil?
Multmesc!
Pfa-ul il voi deschide,nu ma intereseaza cat costa sau cat dureaza,chiar voi functiona cu el,pana nasc,ma repet (acum m-am uitat pe acte),in 08 martie mi-a inchis angajatorul cartea de munca,dar nu m-a platit ,pentru ca mi-am dat demisia,fara preaviz,iar el cele 20 zile de preaviz m-a tinut fara sa ma plateasca,nici nu am lucrat.In 26 martie-05 aprilie am fost angajata,apoi am beneficiat de somaj.timp de 6 luni.Din 29 aprilie beneficiez de somaj.
Avand in vedere ca data nasterii este in februarie 2014, atunci perioada eligibila pentru CCC este martie 2013 - februarie 2014.
Din cele mentionate de dvs perioada ar fi constituita din :
- venituri din salarii martie - aprilie 2013
- somaj aprilie - octombrie 2013. Pe ce perioada vi s-a acordat somajul?
- venituri din PFA octombrie 2013 - februarie 2014 (daca va infiintati PFA).
In calculul celor 12 luni sunt luate in considerare si fractiunile de luna, asa cum se prevede in OUG nr.111/2010:
Art. 4
(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).
......
Veniturile din martie ar fii 26-29 (4 zile lucratoare),iar aprilie 1-5 (adica 5 zile lucratoare),iar indemnizatia de somaj o primesc pentru perioada 29 aprilie-20 octombrie.
Daca nu-mi inchid PFA-ul si nu doresc sa primesc ICC dupa ce nasc,sunt obligata sa stau in post natal cele 42 de zile?
In aceste conditii pot primi stimulentul de 500 Ron?
Multumesc!
Daca nu-mi inchid PFA-ul si nu doresc sa primesc ICC dupa ce nasc,sunt obligata sa stau in post natal cele 42 de zile?Sau sotul poate sa intre in CCC,imediat dupa ce nasc?