avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1344 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Beneficiez de CCC?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Beneficiez de CCC?

Buna ziua,
Din luna mai ma aflu pentru 6 luni in somaj,pana in luna noiembrie (in noiembrie voi primi banii pentru octombrie).Acum in luna octombrie im voi deschide un PFA-profesie liberala.Sunt gravida si data nasterii este in luna februarie 2014.In aceste conditii daca imi inchid PFA-ul beneficiez de indemnizatie concediu crestere copil?
Multmesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:57, 30 Septembrie 2013
Pfa-ul il voi deschide,nu ma intereseaza cat costa sau cat dureaza,chiar voi functiona cu el,pana nasc,ma repet (acum m-am uitat pe acte),in 08 martie mi-a inchis angajatorul cartea de munca,dar nu m-a platit ,pentru ca mi-am dat demisia,fara preaviz,iar el cele 20 zile de preaviz m-a tinut fara sa ma plateasca,nici nu am lucrat.In 26 martie-05 aprilie am fost angajata,apoi am beneficiat de somaj.timp de 6 luni.Din 29 aprilie beneficiez de somaj.

Beneficiez de ICC in aceste conditii?
Multumesc!
@ florenta_22

Avand in vedere ca data nasterii este in februarie 2014, atunci perioada eligibila pentru CCC este martie 2013 - februarie 2014.

Din cele mentionate de dvs perioada ar fi constituita din :
- venituri din salarii martie - aprilie 2013
- somaj aprilie - octombrie 2013. Pe ce perioada vi s-a acordat somajul?
- venituri din PFA octombrie 2013 - februarie 2014 (daca va infiintati PFA).

In calculul celor 12 luni sunt luate in considerare si fractiunile de luna, asa cum se prevede in OUG nr.111/2010:
Art. 4

(1) În calculul celor 12 luni prevăzute la art. 2 alin. (1) se includ şi fracţiunile de lună în care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum şi cele în care solicitanţii s-au aflat în situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6), considerate lună întreagă.
(2) Prin fracţiune de lună se înţelege efectuarea a cel puţin jumătate din zilele lucrătoare din acea lună în care persoana îndreptăţită a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6).
(3) Prin excepţie, se acceptă ca de cel mult 3 ori fracţiunea de lună să fie constituită dintr-un număr mai mic de zile lucrătoare decât cel prevăzut la alin. (2).
......
Veniturile din martie ar fii 26-29 (4 zile lucratoare),iar aprilie 1-5 (adica 5 zile lucratoare),iar indemnizatia de somaj o primesc pentru perioada 29 aprilie-20 octombrie.
Daca nu-mi inchid PFA-ul si nu doresc sa primesc ICC dupa ce nasc,sunt obligata sa stau in post natal cele 42 de zile?
In aceste conditii pot primi stimulentul de 500 Ron?
Multumesc!
Nu aveti o astfel de obligatie, intrucat dvs nu aveti raport de munca cu PFA-ul .

Daca nu doriti indemnizatie pentru CCC puteti solicita direct acordarea stimulentului de insertie.
Daca nu-mi inchid PFA-ul si nu doresc sa primesc ICC dupa ce nasc,sunt obligata sa stau in post natal cele 42 de zile?Sau sotul poate sa intre in CCC,imediat dupa ce nasc?

Alte discuții în legătură

Pfa si angajat,concediu de crestere copil amis_army amis_army Buna seara! Sunt PFA TRADUCATOR din 2009 si din Aprilie 2013 sunt angajata la o firma oarecare. La sfarsitul lunii Martie 2014 urmeaza sa nasc. Ca PFA am avut ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil IuliaV1984 IuliaV1984 Buna ziua, Am tot citit si am am si eu o nelamurire referitor la acordarea indemnzatei de crestere a copilului. Eu pana in ianuarie 2014 am fost in somaj. ... (vezi toată discuția)
Data de revenire din concediu de crestere a copilului pana la 1 an galcsb galcsb Copilul meu s-a nascut pe 7 Mai 2013.Am ales CCC de 1 ani.Am 2 intrebari: 1.Pot sa stau pana la sfarsitul lunii Martie 2014 in CCC,urmand ca de la 1 Aprilie ... (vezi toată discuția)