avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1390 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... inadmisibilitate actiune revendicare vs lege 10
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

inadmisibilitate actiune revendicare vs lege 10

Avem o notificare pe legea nr. 10 nesolutionata inca

Dupa depunerea notificarii statul vinde casa chiriasilor pe 112

"Fostul" introduce actiune in revendicare pe comparare de titluri impotriva "noului proprietar"

-----------------------------------

'Noul proprietar" ridica execptia inadmisibilitatii actiunii deoarece "fostul" trebuie sa urmeze legea 10. Mai mult, spune ca nu poate sa revednice atat timp cat nu i s-a solutionat notificarea ptr ca ar merge in paralel cu 2 actiuni.

In subsidiar argumenteaza ca titlul sau e oricum preferabil ptr ca error communis facit jus. - chipurile nu stia ca statul a confiscat


Cum apreciati inadmisibilitatea?





Cel mai recent răspuns: MYRA CIMPEAN , Avocat 23:49, 9 Aprilie 2009
Ironia dumneavoastra este meritata. V-am citit mesajul pe diagonala si am inteles ca ati sustine contrariul.

Cat despre certitudinea chiriasului, eu zic ca nu putem generaliza. Error communis se apreciaza de la caz la caz. Si eu am vazut situatii in care acel chirias chiar a fost in imposibilitatea de a sti ca statul nu are titlu de proprietate valid.
Legea este proasta, rost gandita, prost aplicata, de acord.
exista si acei chiriasi care nu aveau cum sa stie cu certitudine cum "sta" statul pe titlu - sunt perfect de acord si de aceea am si sustinut tot timpul ca legea voiculescu este europeana, pentru ca da dreptul la despagubiri la valoarea pietei pentru chiriasii care isi vor pierde proprietatea.
pe parcursul "aparitiilor" mele pe forum am sustinut ca in marea majoritate eu personal am avut parte de 112isti care imi ofereau prin 96-97-98 sa ii imprumut si sa puna gaj casa, si sa-i dau dupa aceea in judecata si sa devin proprietar. desigur, obiectele erau in perimetrul kiseleff-aviatorilor-dorobanti capitale. intre timp, vazand diverse situatii, mi-am schimbat optica, in sensul ca sunt convins ca multi nu intelegeau de fapt ce se intampla, si dat fiind faptul ca aveau un drept conferit de lege i-a intarit in convingerea ca nu faceau nimic gresit.
problema este ca ori unii ori altii raman de atata timp cu "onoarea nereperata", caci domn' mitica promite mult si uita repede.
- In consecinta - apreciati ca ar fi in/admisibila actiunea in revendicare impotriva "proprietarului chirias" ?
(deci nu impotriva statului)

- apoi daca e admisibila - se pune problema compararii de titluri: "proprietarul chirias" invoca error communis insa chiar el recunoaste ca stia ca la data cumpararii exista o notif pe legea 10. El se apara insa cum ca in notificare "fostul" proprietar a facut greseala sa solicite doar bani si nu in natura.

merci ptr. pareri

Si are dpretate. Daca cereti despaguniri in bani, cum sa nu aiba buna credina la cumparare? cerand despagubiri in bani renuntati de buna voie la retrocedarea imobilului, deci buna lui credinta nu poate fi contestata.
un proverb nemtesc spune ca "dracul / diavolul se ascunde in detaliu".
1. dupa parerea mea actiunea in revendicare nu este inadmisibila nici contra statului (vezi cauza faimblat) si mai ales nu impotriva chiriasului cumparator.
2. error comunis nu mai poate invoca avand in vedere ca stia ca imobilul este in revendicare. ca in natura sau echivalent, din moment ce este in revendicare este clar ca cineva crede ca are un titlu si ca statul si-a insusit acel bun in mod abuziv (cum dealtfel este enuntat chiar in titlul legii!).
3. bona fide insa poate invoca - buna credinta nu este strans si indisolubil legata de error comunis facit jus. intr-adevar poate argumenta ca atat timp cat s-a cerut in echivalent este indreptatit sa cumpere, caci optiunea instituita in anumite situatii de leguitor a fost exercitata de petent.

Alte discuții în legătură

Act revendicare 480 c civ/ leg 112/ leg voiculescu 1/2009 dumitru2000 dumitru2000 - X chirias cumpara in 2006 un imobil de la stat in baza legii 112 - Y \"fostul\" proprietar, a \"beneficiat\" de confiscarea imobilului in 1980 cand a ... (vezi toată discuția)
Lamuriri cu legea 10/2001 fgs fgs am si eu o nelamurire si poate ma ajuta cineva s-o lamuresc, caci in ruptul capului n-am reusit pana acum sa-mi dau seama despre ce poate fi vorba. x are o ... (vezi toată discuția)
Legea 1/2009 cassy cassy legea 1/2009 este sau nu aplicabila actiunilor in revendicare in curs de solutionare ? rog si argumentarea raspunsului, presupunand ca va exista vreunul la ... (vezi toată discuția)