avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Reduceri produse in magazin
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Reduceri produse in magazin

Buna ziua,
La un magazin de haine,la cateva produse din sortimentul de vara am redus pretul pe baza unui proces verbal(am lasat pe eticheta si pretul vechi si pretul nou) si le-am expus separat,intr-un loc marcat cu reduceri.
Va rog sa-mi spuneti daca acestea sunt considerate reduceri de genul celor care trebuie anuntate la primarie si daca la un eventual control pot fi sanctionat pt ca nu am facut acest lucru-desi sunt foarte putine articole al caror sezon a trecut.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: utilizator1TS , utilizator 22:22, 24 Septembrie 2013


Legea ( OG 99/2000 si normele metodologice HG 333/2003) defineste vanzarea de soldare si reglementeaza acest tip de vanzare;

Se defineste ca fiind o vanzare insotita sau precedată de publicitate şi anunţată sub denumirea "soldare/soldări/solduri" şi care, printr-o reducere de preţuri, are ca efect vânzarea accelerată a stocului de mărfuri sezoniere dintr-o structură de vânzare cu amănuntul.

vanzarea de soldare, conform legislatiei se caracterizeeaza in principal prin urmatoarele:

- vanzarea accelerata a stocului de marfa sezonier;
- marfurile sunt bine determinate ( printre care si hainele - cazul Dvs)
- 2 perioade in care pot fi efectuate aceste vanzare, (15 ianuarie - 15 aprilie pentru produsele de toamnă-iarnă;, 1 august - 31 octombrie pentru produsele de primavara - vara).
- Durata vanzatarilor de acest tip este o durată maximă de câte 45 de zile fiecare, cu condiţia ca produsele propuse pentru soldare să fie achitate furnizorului de către comerciant cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de debut a perioadei de vânzări de soldare şi oferite spre vânzare în mod obişnuit înaintea acestei date.
- Normele Metodologice stipuleaza ca marfurile ce fac obiectul unor astfel de vanzari vor fi depozitate separat de celelalte produse si vor fi vandute fie in raioane/spatii special amenajate pentru aceasta operatiune, fie in cadrul acelorasi raioane, caz in care vor fi bine individualizate.
- trebuie mentionat si pretul vechi pe eticheta ( barat) si pretul nou si reducerea in procent corespunzatoare
- Stocul de produse propus pentru soldare trebuie să fie constituit în prealabil în structura de vânzare respectivă, în spaţiile de vânzare şi depozitele structurii de vânzare, precum şi, după caz, în unul sau mai multe depozite ale comerciantului, cu cel puţin 15 zile înainte de data de debut a vânzării de soldare, şi nu va fi reînnoit după constituire sau în cursul vânzărilor de soldare.

Din cele descrise de catre Dvs, vanzarea pare a fi una de soldare, insa in functie de cele mai sus descrise puteti identifica daca este o vanzare de soldare sau nu, eventual daca nu ati redus tot stocul de produse de sezon ci doar anumite articolo atunci nu este considerata o vanzare de soldare.

Aceasta vanzare trebuie notificata la primarie, inainte cu cel putin 15 zile de inceperea operatiunilor de vanzare.

Formularul notificării vânzărilor de soldare şi al listei de inventar pentru mărfurile propuse pentru soldare sunt prevăzute în anexa nr. 3 şi, respectiv, anexa nr. 4 la normele metodologice ( HG 333/2003).

Conform OG 99/2000, .nerespectarea acestor prevederi ( art. 19 alin. (1) şi ale art. 27 alin. (2), cu privire la notificare, se sanctioneaza cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preturi de vanzare in activitatea de comert cu amanuntul virtual si in magazin calsic vlasceanuanca vlasceanuanca Pot sa am preturi de vanzare diferite in magazinul on-line si in magazinul de vanzare cu amanuntul clasic? Reducerile de preturi din cataloagele de promovare ... (vezi toată discuția)
Pret de vanzare mai mic decat cel din nir vmkriss vmkriss Pentru o intreprindere individuala neplatitoare de tva vanzare cu amanuntul Am nir pe fiecare factura intrata, se poate vinde cu un pret mai mic unul din ... (vezi toată discuția)
Care este reglementarea care prevede stabilirea unui pret care sa nu fie mai mic decat costurile de productie karina1712 karina1712 Buna ziua, Va rog frumos sa-mi spuneti care este reglementarea care prevede stabilirea unui pret care sa nu fie mai mic decat costurile de productie pentru ... (vezi toată discuția)