avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Clarificare exercitare autoritate parinteasca
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Clarificare exercitare autoritate parinteasca

Va rog ajutati-ma cu un sfat sigur. Sunt divortat de 3 ani, iar fostei mele sotii i-au fost incredintatii 2 copii minori. Acum ea doreste sa plece din tara, insa cu rugamintea de a lasa sub grija mea 1 copil pentru cat timp este ea plecata din tara. Eu doresc sa o ajut, insa cu conditia ca aceasta schimbare temporara sa se faca pe cale legala. Unde trebuie sa mergem pentru ca ea sa dea aceasta declaratie? la autoritatea tutelara, la asistenta sociala sau la notar? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:22, 26 Septembrie 2013
Am precizat mai sus:Modificari la legea 272/2004. Modificarile le gasiti integral pe blogul "Custodie comuna" Sunt modificari interesante, numai de ar tine cont judecatorii de ele!
Am citit, multumesc :)!
N-am vazut sa intre in vigoare la 90 de zile, poate am sarit vreun rand, dar cred ca va intra in vigoare la data publicarii.
Ce imi pare mie nepotrivit e perioada mult prea mare in care copilul poate sta fara parinti. Faptul ca parintii nu par sa raspunda de copil macar in subsidiar in perioada aceasta. Faptul ca persoana pare ca va si intretine copilul. Parintele pare ca poate scapa de toate raspunderile sale. Nu e ok pentru copil si nici pentru societate.
edina a scris:

Conform art.403 din Codul civil in vigoare, modificarea masurilor luate cu privire la copii in urma unui divort (incredintarea lor spre crestere, domiciliul statornic, pensie intretinere) pot fi modificate de instanta de tutela la cererea oricaruia dintre parinti, a unui membru al familiei, a copilului, a institutiei de ocrotire sau a procurorului. Conform art.46 din legea 71/2011 pot fi modificate si dispozitiile hot. jud. date inainte de 1 oct.2011. Cu alte cuvinte, dupa pararea mea, o simpla declaratie notariala nu este suficienta.

Si eu sunt de aceeasi parere.

Depinde insa despre ce este vorba.
Depinde cat timp va ramane copilul.

Daca este vorba de 2-3 luni sunt de parere ca se poate da o declaratie notariala insa nu stiu daca vor accepta notarii.

In acest caz nu este vorba de o schimbare a hotararii pronuntata de instanta ci doar de ceva provizoriu.

Ca sa faceti ceva legal dupa cum spuneti ar trebui sa faceti o mediere si sa mergeti la instanta pentru a se schimba custodia daca despe asta este vorba.

Sfatul meu este sa mergeti la notar si daca nu rezolvati sa cautati sa mergeti la avocat pentru o rezolvare concreta in functie de calificarea juridica a situatiei de fapt intrucat trebuie stiut exact ce anume vreti si in functie de acest aspect sa se caute rezolvarea problemei.
Se poate face un astfel de act si la avocat daca nu va fi necesar sa ajungeti la instanta si daca notarul nu va accepta sa va faca actul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Incredintare minor prin declaratie la notar gabriel-o gabriel-o buna seara! as vrea sa stiu daca actiunea in instanta este singurul mod in care se poate reglementa incredintarea minorului, stabilirea programului de vizite, ... (vezi toată discuția)
Acord mediere pentru ca minorul sa calatoreasca cu mama in strainatate pe perioada nedeterminata DanyD DanyD Se poate incheia un Acord de mediere prin care parintii minorului sunt de acord ca minorul sa calatoreasca în Italia, însoţit de mama sau de bunica maternă ... (vezi toată discuția)
Custodie minor din concubinaj prin mediere herminast herminast Este vorba despre un copil de 14 ani, fata, care doreste sa studieze la tatal ei in SUA, cetatean roman rezident acolo dar care vine in tara destul de des. ... (vezi toată discuția)