avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salariu neplatit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salariu neplatit

am si eu o mare problema..am lucrat la un magazin de firma intr.o statiune de pe litoral.am lucrat singura toata vara,chiar si 13 ore pe zi,am incheiat pe 19 septembrie.salarizarea se facea pe 15 ale lunii..incheind pe 19,nu am luat nici un ban pe 15,ramanand dupa inventar sa iau salarul pe luna august.dar la inventar,cand am predat marfa,am luat doar 186 lei,suma care o aveam in casa,cu promisiunea ca imi voi primi restul pe 24,adica dupa 6 zile,cand ma voi prezenta la birou sa semnez si contractul de incetare a cim..marti dimineata,ma trezesc,specific ca inventarul si predarea a iesit foarte bine,a fost un inventar semnat,si ma duc la biroul vietii,birou care e la aproximativ 80 km de casa mea,deci mi-a fost foarte greu sa ajung.cand ajung,directoarea nu era,.am sunat-o ,a spus sa o astept..in jur de o ora am asteptat,cand a venit,nici nu ma baga in seama,s-a dus direct la fata de la depozit si a intrebat-o cum e cu marfa si aia a scos tricouri rupte,pantaloni cu dunga,nu putini,vreo 80,,rochii cu dunga cm ar fi decolorate de soare,fapt ce nu poate fi adevarat,pentru ca am avut mereu grija sa nu se intample asta..am fost tratata ca ultimul om.a inceput sa tipe la mine cum nu a tipat nimeni in viata mea..si din 2400 de lei pe care trebuia sa imi dea,care reprezinta cele aproape 400 de ore lucrate cu greu,a spus k nu poate sa imi dea nici un ban si sa plec ca mai are si alte treburi..mi.a dat in schimb un set de 7 rochii de blugi,decolorate,sa scot vorba vine petele din ele si atunci poate imi da ceva bani.dupa care revine si spune ca pot sa le vand ca nu o intereseaza,dar sa plec cat mai repede.evident petele de decolorat nu pot fi scoase..si...inca sunt socata...vreau cinevaa,oricine,sa ma ajute cumva..sunt mai mult decat dezamagita,a fost cea mai grea palma data de cineva,mai ales ca eram legata de banutii aia ca de aer..ce sa fac?va rog sa ma ajutati,cineva ..:((:(:(as vrea ca,aceasta presupusa doamna cu pretentii,care tipa ca la usa cortului degeaba si care ,cu ajutorul angajatelor la fel de praf,care ii acopera mizeriile,sa plateasca cumva..au fost multe ilegalitati de care stiam in magazin pe perioada verii,nu se batea pe casa,sau se batea dar ce conta,ca era o casa cu sediul in brasov,vindeam haine rupte si decolorate,ca asa le primeam si credeam ca asa trebuie nu ca ar trebui sa le plateasca altcineva decat eu,..uite asa..am ramas fara un leu dupa 400 de ore muncite numai eu stiu cum..de la 10-23 in fiecare zi,fara o zi libera timp de 3 luni...va rog sa ma ajute cineva..multumesc anticipat..
Ultima modificare: Miercuri, 25 Septembrie 2013
Admin, administrator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:24, 1 Septembrie 2020
esti sigura ca ai avut contract de munca inregistrat in REVISAL ???? ca una e sa semnezi si alta sa si fie inregistrat !!! ca daca nu e inregistrat , doar cu martori poti dovedi ca ai lucrat la firma respectiva , si cazul se complica !!! poti fi acuzata ca ai acceptat sa lucrezi la "negru" , etc..etc... dar daca ai CIM , atunci poti face plangere la ITM , etc...etc
De fapt nu ai cum sa stii daca a fost inregistrat contractul tau la ITM dar ar trebui sa ai o copie a contractului. Faptul ca ei au inregistrat sau nu acel contract la ITM este problema lor ( a celor de la firma) si daca nu l-au inregistrat asa cum aveau obligatia, cu atat mai mult o sa ii usture amenda.
Asadar, cu o copie a CIM poti face reclamatie la ITM si sesizezi toate aspectele asa cum le-ai descris la noi reclamand in final faptul ca nu ti-au fost achitate drepturile salariale si .. din cate spui tu, ai o groaza de ore suplimentare, cred ca mult peste limita maxima admisa de codul muncii, asa ca mai sunt pasibili si aici de sanctiune.

Daca nu ai copie a CIM atunci e ceva mai greu. Ar trebui sa dovedesti cu martori ca ai desfasurat activitate, poti sa invoci faptul ca ai semnat contract dar nu ti s-a dat si tie un exemplar, si chiar asa, cred ca mai greu va fi pentru ei decat pentru tine intrucat, au tinut angajat la serviciu fara sa declare la ITM si implicit fara indeplinirea restului formalitatilor (instructaj PSI, medicina muncii, instructaj privind protectia muncii .. o gramada de obligatii pe care le are de indeplinit un angajator).

Referitor la rochii, nu le vinde ci tine-le pentru a le da inapoi, tot cu semnatura. Nu au voie sub nici o forma sa iti conditioneze plata drepturilor salariale de starea acelor lucruri. Ar trebui sa te dea in judecata si sa castige ca sa iti poata retine din salariu ca un fel de sanctiune pentru neglijenta (asta in cazul in care ti-ar fi facut vreun instructaj sau ai fi semnat o procedura de lucru, dar dupa cate spui este departe de ei acest lucru)

Asa ca trage aer in piept si fii curajoasa ca nu ai de pierdut nimic. Ei au mai multe de pierdut (sanctiuni) decat salariul pe care ti-l datoreaza dar daca te simt slab si neinformat incearca si ei sa se intinda. Chiar si daca iti dau salariul poti sa le faci reclamatie la ITM ulterior pentru ca nu ti-au inregistrat CIM si nu au platiti contributiile sociale ce ti se cuveneau pentru perioada lucrata..
Vezi sunt o gramada de ilegalitati pe care cred ca le-au comis si pentru care pot fi sanctionati. Ei nu au cu ce sa te ameninte in afara de vorbe fara acoperire.

Si daca ai semnat proces de inventariere si nu au fost facute obiectiuni pe acel proces verbal ai un atu pentru ca nu pot dovedi faptul ca marfa a fost deteriorata de tine iar tu poti sa invoci sa prezinte acel proces verbal de inventariere. Daca nu il prezinta .. alta neregula sanctionabila pe care o poti reclama, adica faptul ca lucreaza fara inventar (cu marfa la negru) ceea ce seamana a evaziune fiscala.

Curaj si succes.
Ultima modificare: Vineri, 27 Septembrie 2013
CrisB, utilizator
CrisB a scris:

....
Asadar, cu o copie a CIM poti face reclamatie la ITM si....
.....

Sesizarea se poate face si fara a avea copie de pe c.i.m.
am tot ce cred ca mi.ar trebui..am toate vanzarile,martori,contract,chiar 2 ca tot imi trimiteau sa fie semnat..stat plata mai iunie iulie..vanzarile propriu zise cu pontajul pe ele pe care le scanam si le am pe mail..a fost facut inventar,totul era bine,semnat si de mine si de aia care a primit,doar ca e la ea,nu am apucat sa fac copie.acum nu stiu cum e posibil sa scoti lipsuri sau alte nereguli,din moment ce eu am predat,a semnat ca a primit..cum e posibil?de ce sa ma intereseze pe mine acest aspect..?foarte mult ma incurajeaza ce spuneti dumneavoastra si va multumesc.chiar am speranta ca daca ea a plecat,pt nu stiu cate saptamani in america si cat am stat acolo la birou ,nu ma lasa sa scot un cuvant..cred si sustin ca a fost voita actiunea ei de a nu imi plati..ea stie ca eu sunt sezoniera si a zis ca nu o duce poate prea mult capul..dar nu ma las si chiar am sa scriu tot ce se intampla.am incercat ieri sa returnez cu semnatura rochiile,dar nu a avut nimeni "competenta" sa le ia,deoarece fiind decolorate,eu nefacand nimic sa schimb asta,pt ca nu se poate,am mai batut si drumul degeaba..le.am luat pt ca ea tocmai imi spusese sa plec ca ii ocup timpul si la cat a tipat si a izbit chiar m.am gandit ca nu raman cu nimic..

eu tot intreb de ce aceepta asta?de ce fac asa?mai ales in cazul meu..cred ca obisnuiesc sa scoate bietele fete minus si nu spuneau,faceau nimic..de fapt ce sa spui,cand urla ca la mahala..ca si eu,care sunt cat de cat mai puternica,am ramas muta..dar eu una,chiar daca nu mai vad banii..macar sa le dea amenda mare..de asta ma informez si in stanga si in dreapta..sa pun toate actele cap la cap care le am si sa imi caut in alta parte daca ei ii ocup timpul pretios..nici macar nu m.am duc nechemata ci ea a zis sa ma duc..dar ii ocup timpul..daca era sa mai lase un loc de ceva,gen "vino cand ma intorc din america" era poate altceva,adica imi lasa o speranta ca imi da bani.dar m.a alungat ce pe un caine si nu mi.a dat un leu..asa ceva nu cred, ca om care a lucrat atat,ca e posibil..garda financiara stie cel mai bine de casa cu alt punct de lucru,pt ca ne.au vizitat..dar pana acolo,sunt muulte..nu inteleg cum poate spune ca e in regula cu toate..cand eu am avut toate p mana..nu inteleg ..dar merg sigur mai departe..si chiar daca sunt constransa de timp,pt ca eu nu stau aici,am domiciliul in alta parte,lucrez doar vara,sau ma rog lucram,voi ramane cat e necesar sa am un rezultat ,cel dorit,amenda oricum sunt sigura ca depaseste 2500 lei cat imi datoreaza ea..cred ca sunt prima care face asta,alungandu-le pe saracele fete,va dati seama ca au plecat si nu au facut nimic..ca daca faceau doua,trei,poate erau luati la ochi sau stiu eu..oricum schimba fete la magazine mai rau ca o persoana ciorapii,tocmai din cauza acestor minusuri..

Ultima modificare: Sâmbătă, 28 Septembrie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Este o mentalitate a unor angajatori de a proceda asa. Se cred ca sunt mai presus de orice in aceasta tara.
Chiar daca societatea este a lor nu ar trebui sa uite ca banii societatii sunt adusi din munca salariatilor si nu ai lui personal.

Alte discuții în legătură

Contract de munca iuliavelici iuliavelici sotul meu lucreaza in alta loc,dar contractul de munca l-a semnat in loc.de domiciliu de unde e si angajatorul.problema e ca ei au invocat o plecare urgenta la ... (vezi toată discuția)
Munca la negru zoita.moga zoita.moga Buna seara, Am lucrat 30 zile la un ABC, bineinteles ca nu s-a incheiat contract de munca. La insisitentele mele sa-mi primesc drepturile salariale si sa ... (vezi toată discuția)
Un sfat va rog cosmin d cosmin d Buna ziua, Pe scurt: Firma la care lucrez, din cauza crizei, acum cateva luni ne-a micsorat programul de lucru la 4 ore printr-un act aditional la CIM. (salar ... (vezi toată discuția)