avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 545 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort - impartire credit
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort - impartire credit

in timpul casatoriei am contractat un credit impreunacu sotia.dupa divort am ramas sa platesc singur.ea nu a fost nici Garant nici coplatitor.am sanse sa il impart cu ea?X-(
Eu intrebai cat de mare este creditul pentru ca un credit de mica valoare si pe o perioada scurta are toate sansele sa fie considerat un imprumut facut pentru cheltuieli strict personale, nu un credit facut pentru sustinerea familiei.

Pe langa valoarea creditului mai conteaza si marimea ratei, pentru ca o rata mica in raport cu veniturile obtinute de persoana care s-a imprumutat, la fel poate fi considerat un imprumut strict personal, in timp ce o rata mare presupune acordul tacit al celuilalt sot, acord care se presupune ca nu poate fi obtinut daca imprumutul nu ar fi folosit pentru niste nevoi comune, cu exceptia cazului in care unul din motivele divortului a fost si contractarea acestui credit.

Durata creditului conteaza pentru probarea folosirii creditului in interesul ambilor soti, pentru ca un credit luat pe o durata mare presupune si existenta acordului tacit al sotiei pentru contractarea imprumutului, deoarece un credit care are o durata mare de rambursare este un credit mare care depaseste nevoile celui care s-a imprumutat, pentru ca se presupune ca s-a bazat pe ajutorul celuilalt sot ca sa fie rambursat.

Chiar daca toate aceste detalii par a fi niste amanunte nesemnificative, nu este asa, pentru ca intr-un proces detaliile fac diferenta.
Din moment ce fosta sotia nu a fost trecuta in contractul de credit ca girant sau coplatitor inseamna ca suma imprumutata nu este mare .La imprumuturi mari de ordinul miilor de euro iti trebuie girant sau coplatitor sau eventual sotul/sotia semneaza ca a luat la cunostiinta de acest credit insemnand ca e datorie comuna .Banii respectiv au fost folositi in familie ?Sau i-ati folosit doar pt dvs?Trebuie sa dovediti ca acei bani au fost cheltuiti impreuna ,ca familia a beneficiat de acei bani altfel platiti dvs acel imprumut.Dar la divort nu ati facut partajul?Nu ati inclus acest credit?
justice86 a scris:
....................................Dar la divort nu ati facut partajul?Nu ati inclus acest credit?

Eu presupun ca acuma urmeaza sa se faca partajul, si userul intreaba ca sa se lamureasca sa stie "cum sta".

Sunt si imprumuturi mari care pot fi obtinute fara ca sotul sau sotia sa semneze ca a luat la cunostinta de existenta acelui imprumut.
Ar fi interesant sa facem niste studii de caz, incepand cu ceva foarte simplu:
imediat dupa casatorie cei doi pleaca in croaziaera ca voiaj de nunta, cumparand pe credit biletele, sa zicem de 5.ooo EUR. In calatorie constata "nepotrivire de caracter" si divorteaza. La "partaj" constata un"Activ net" negativ, de 5.000 EUR.
Corect ar fi sa plateasca pe din doua acel credit, n'est pas?
Nu stiu, depinde cine a platit nunta, cati bani le-au ramas... studiile astea de caz inventate nu ajuta la nimic.
Da, in contextul spetei expuse, da, ar fi credit comun; totusi, la romani asta nu se intampla atat de simplu prea des.
Modalitatea de impartire a unor sume depinde de multe lucruri.
De exemplu, am intalnit caz de sot care a contractat un credit de nevoi personale pe vremea cand se putea lua credit mare, garantat cu bunul unor parinti, pentru achizitie locuinta. S-au mutat in locuinta cu pricina, totul bine si frumos, in cateva luni sotia afla ca tot avansul nu mai e; locuinta e inchiriata; banii din credit dusi.
Documentele la banca le-au semnat amandoi, totusi numai sotul ii jucase la jocuri de noroc...

Suntem offtopic; ideea e ca pana nu cunoastem anumite amanunte nu putem analiza situatia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Credite bancare ContSters6135 ContSters6135 Am o speta si nu prea stiu cum sa o rezolv. In timpul casatoriei, sotul a contractat 2 credite pt. nevoi personale. In unul el este imprumutatul, iar in ... (vezi toată discuția)
Divort; raspundere credit marinav marinav Va multumesc pentru raspuns. As mai avea niste intrebari. Daca eu am un credit pe numele meu, cum se procedeaza in urma divortului, poate fi obligat si sotul ... (vezi toată discuția)
Partaj judiciar Tedesco Tedesco Buna ziua! [b][b]Inainte de casatorie[/b] am contractat 3 credite[/b] (imobiliar, auto si nevoi personale), la care mai am de platit inca 5 ani, iar acum ... (vezi toată discuția)