avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 356 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Date cu caracter personal - supraveghere video la ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Date cu caracter personal - supraveghere video la locul de munca

Buna seara. Avem la birou camere de supraveghere. Sediul companiei noastre este in alt oras. Monitoarele din birourile sefilor sunt pornite non stop si toti cei care intra si ies pot vedea inregistrarile. Este legal sa vada toata lumea cand si cum servesc masa, cum stau pe un scaun etc. ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:44, 26 Septembrie 2013
Da. Orice firma are dreptul sa isi supravegheze spatiile si comportamentul salariatilor la locul de munca, mai ales ca acest fapt este vizibil si angajatul are cunostinta despre aceasta situatie. Nu este admisibila supravegherea toaletelor si a vestiarelor in care se schimba angajatii.
Angajatii pot fi supravegheati video, insa nu si in birourile in care isi desfasoara activitatea la locul de munca.
Camerele video se monteaza doar in locuri vizibile, fiind interzisa amplasarea acestora in locuri ascunse.

Potrivit Deciziei nr. 52/2012 ANSPDCP privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajatilor, insa doar pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate. In situatia in care aceste prevederi nu se pot aplica, atunci supravegherea se va efectua doar pe baza consimtamantului expres si liber exprimat al angajatilor, dupa ce acestia au fost informati in prealabil.

In schimb, este interzisa amplasarea camerelor video in birourile angajatilor de la locul de munca, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege sau a avizului Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Supravegherea video la locul de munca ayslefm79 ayslefm79 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema.Fratele meu lucreaza la o firma de transpor persoane,privata.Patronul vrea sa le monteze sisteme de supraveghere ... (vezi toată discuția)
Angajatorul poate supraveghea video angajatii? simina_28 simina_28 Buna. Este legal ca un angajator sa monteze camerevideo in hala de productie pentru a supraveghea angajatii? Multumesc. (vezi toată discuția)
Cine trebuie sa faca monitorizarea video ? oanaportar oanaportar Recent s-a instalat un sistem video pentru monitorizarea imobilului institutiei. Institutia are contract de prestari servicii cu o firma de ... (vezi toată discuția)