avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 553 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul poate supraveghea video angajatii?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul poate supraveghea video angajatii?

Buna.
Este legal ca un angajator sa monteze camerevideo in hala de productie pentru a supraveghea angajatii?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:47, 6 August 2015
Sigur ca se poate.
Cel mai legal ar fi sa va ceara acordul scris.

Fiind insa vorba de un loc de munca nu se poate considera ca nu ar fi ilegal a se monta camere de supraveghere in acel spatiu chiar si fara acordul muncitorilor.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Octombrie 2013
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
Angajatii pot fi supravegheati video, insa nu si in birourile in care isi desfasoara activitatea la locul de munca. De asemenea, conformactului normativi, camerele video se monteaza doar in locuri vizibile, fiind interzisa amplasarea acestora in locuri ascunse.

Potrivit Deciziei nr. 52/2012 ANSPDCP privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajatilor, insa doar pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate. In situatia in care aceste prevederi nu se pot aplica, atunci supravegherea se va efectua doar pe baza consimtamantului expres si liber exprimat al angajatilor, dupa ce acestia au fost informati in prealabil.

In schimb, este interzisa amplasarea camerelor video in birourile angajatilor de la locul de munca, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege sau a avizului Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Detalii
www.avocatnet.ro/content/art...


este legala instalarea unui sistem de supraveghere video in spatiu de birouri open space din 6 in 6 metri fara acordul angajatilor? Va rog sa aveti in vedere ca incepand de la intrare ( pe baza de card) pe holuri totul este supravegheat video pana in birouri si vorbim de o multinationala.
Potrivit Deciziei nr. 52/2012 a ANSPDCP privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajatilor, insa doar pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate.
In situatia in care aceste prevederi nu se pot aplica, atunci supravegherea se va efectua doar pe baza consimtamantului expres si liber exprimat al angajatilor, dupa ce acestia au fost informati in prealabil.

Alte discuții în legătură

Supravegherea video la locul de munca ayslefm79 ayslefm79 Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema.Fratele meu lucreaza la o firma de transpor persoane,privata.Patronul vrea sa le monteze sisteme de supraveghere ... (vezi toată discuția)
Violarea intimitatii la locul de munca cristicdr cristicdr Buna ziua, Prietena mea lucreaza ca receptioner la un hotel. Recent, a aflat ca sunt monitorizati pe toata durata de timp pe care o petrec la serviciu, ... (vezi toată discuția)
Date cu caracter personal - supraveghere video la locul de munca maria_2012 maria_2012 Buna seara. Avem la birou camere de supraveghere. Sediul companiei noastre este in alt oras. Monitoarele din birourile sefilor sunt pornite non stop si toti ... (vezi toată discuția)