avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 341 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... supravegherea video la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

supravegherea video la locul de munca

Va rog sa-mi raspundeti la urmatoarea problema.Fratele meu lucreaza la o firma de transpor persoane,privata.Patronul vrea sa le monteze sisteme de supraveghere audio-video in interiorul autobuzelor.Este legal acest lucru fara consimtamantul soferului,a angajatului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:38, 17 Iunie 2014
Este legal intrucat nu afecteaza viata privata a soferului.
Camerele se instaleaza din motive de securitate iar angajatorul are acest drept.
Angajatii pot fi supravegheati video, insa nu si in birourile in care isi desfasoara activitatea la locul de munca. De asemenea, conformactului normativi, camerele video se monteaza doar in locuri vizibile, fiind interzisa amplasarea acestora in locuri ascunse.

Potrivit Deciziei nr. 52/2012 ANSPDCP privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supraveghere video, angajatorii pot dispune supravegherea video a angajatilor, insa doar pentru indeplinirea unor obligatii legale exprese sau in temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate. In situatia in care aceste prevederi nu se pot aplica, atunci supravegherea se va efectua doar pe baza consimtamantului expres si liber exprimat al angajatilor, dupa ce acestia au fost informati in prealabil.

In schimb, este interzisa amplasarea camerelor video in birourile angajatilor de la locul de munca, cu exceptia situatiilor prevazute expres de lege sau a avizului Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal.

Detalii
www.avocatnet.ro/content/art...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul poate supraveghea video angajatii? simina_28 simina_28 Buna. Este legal ca un angajator sa monteze camerevideo in hala de productie pentru a supraveghea angajatii? Multumesc. (vezi toată discuția)
Camere supraveghere anton981 anton981 Buna ziua . As dori sa stiu daca imi ptem da angajatorul in judecata pentru ca a montat camere de supraveghere in birou fara acordul nostru . Va multumesc . (vezi toată discuția)
Date cu caracter personal - supraveghere video la locul de munca maria_2012 maria_2012 Buna seara. Avem la birou camere de supraveghere. Sediul companiei noastre este in alt oras. Monitoarele din birourile sefilor sunt pornite non stop si toti ... (vezi toată discuția)