avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 758 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul pentru cresterea copilului

m am intors la servici in date de 26.09.2013, dupa cei doi ani de cic dar surpriza domnul director m a anuntat verbal ca fabrica intra in reorganizare si voi fi trimisa in somaj .... ce inseamna reorganizare ? ( eu am fost singura pe postul de gestionar depozit ) pot sa mai revin la locul meu de munca ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:45, 3 Octombrie 2013
Asta inseamna ca la societatea unde lucrati s-a deschis procedura generala de insolventa fiind numit un administrator judiciar care o administreaza acum si ca acesta a depus un plan de reorganizare ce a fost acceptat de catre instanta, firma fiind in reorganizare. Trebuie sa aflati ce anume s-a specificat in planul de reorganizare cu privire la locurile de munca existente, probabil au luat hotararea sa disponibilizeze cativa angajati, situatie in care veti fi trimisa in somaj. Daca postul se desfiinteaza atunci angajatorul va poate concedia cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si in acest fel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
alla1975, utilizator
1. - Pe perioada cat ati fost in CCC ati avut contractul individual de munca (CIM) suspendat adica erati tot salariata acelui angajator numai ca nu prestati munca si nu primeati salariu.
- Dupa terminarea CCC angajatorul este obligat sa va reprimeasca la acelasi loc de munca in baza aceluiasi CIM.

2. Inainte de terminarea CCC faceti o cerere catre angajator prin care solicitati incetarea suspendarii CIM si reluarea activitatii in baza aceluiasi CIM.

3. - Daca locul de munca al dvs. a fost sau va fi desfiintat atunci angajatorul va concediaza cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si astfel veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
- Pentru asta angajatorul trebuie sa respecte prevederile din Codul muncii adica sa va acorde o perioada de preaviz de 20 de zile lucratoare (in care veti merge la serviciu si veti primi salariu) si apoi sa emita decizia de concediere.

4. Daca angajatorul a intrat in reporganizare judiciara (printr-o hotarare judecatoreasca) atunci puteti fi concediata cu art.65 din Codul muncii, cu acordarea unui preaviz de 15 zile lucratoare, conform Legii privind procedura insolventei, nr 85/2006:

Art.86
...
(6) Prin derogare de la prevederile Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare, in procedura simplificata, precum si in cazul intrarii in faliment in procedura generala, desfacerea contractelor individuale de munca ale personalului debitoarei se va face de urgenta de catre lichidator, fara a fi necesara parcurgerea procedurii de concediere colectiva. Lichidatorul va acorda personalului concediat doar preavizul de 15 zile lucratoare.
...
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
multumesc mult pentru raspuns... dar postul meu nu s a desfiintat este ocupat de aceasi persoana care a fost angajata pe perioada.... cat am lipsit eu ...
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
frz, utilizator
Dvs.ne-ati intrebat altceva ....ideea este ca, legal, angajatorul putea angaja pe altcineva pe postul dvs. numai pe perioada determinata; astfel, la reintoarcerera dvs.din CIC angajatorul va repunea in functia avuta inainte, iar pe cel care v-a tinut locul, fie il pastreaza oferindu-i un alt post, fie ii incheie contactul de munca. Timp de 6 luni de la reintoarcerea din CIC angajatorul nu va poate disponibiliza.
Faceti o sesizare la ITM impotriva angajatorului care nu respecta clauzele din contractul individual de munca (CIM).

Alte discuții în legătură

Indemnizarie somaj Aurora79 Aurora79 Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine. Eu sunt in concediul de crestere al copilului cu handicap pana la varsta de 3 ani si din pacate, la firma la care ... (vezi toată discuția)
Concediere dupa intoarcere din cic TAXFIN ACCOUNTING SRL TAXFIN ACCOUNTING SRL Suntem o societate in reorganizare. Administratorul judiciar ne-a instiintat ca trebuie sa reducem din angajati. Avem o colega care se afla in CIC pana la data ... (vezi toată discuția)
Cic NKL2111 NKL2111 Buna ziua, Eu sunt in cic pana in noiembrie, mi am ales varianta cu 1 an si zilele acestea m au sunat de la serviciu sa mi spuna ca punctul de lucru unde imi ... (vezi toată discuția)