avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 125 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Inscriere la somaj pentru absolvent fara licenta
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Inscriere la somaj pentru absolvent fara licenta

Buna ziua.
Sunt intr-o situatie mai atipica in sensul ca am absolvit cursurile Facultatii dar proiectul de licenta ( este vorba de facultatea de Arhitectura ) este programat in martie ( in sesiunea de restante ) .
Din ce am inteles de la facultate, privilegiile specifice studentiei ( asigurare de sanatate, reduceri la transport ) se incheie in luna septembrie a acestui an. Practic din octombrie nu mai sunt considerat student, iar statutul meu este de Absolvent fara Licenta ( pana la momentul dobandirii acesteia ) .
Trebuie sa imi recunosc vina de a nu ma fi interesat indeaproape de subiectul somajului, nefiind constient de aceasta schimbare a statutului social.
Mai mentionez ca am 25 de ani.
Stiu ca in cazul colegilor licentiati au avut la dispozitie 60 de zile sa se inscrie in evidenta acelui birou de somaj din orasul de domiciliu. Aflu ca in cazul lor acel termen a decurs de la data e 1 august, desi licenta a fost sustinuta cu cateva zile inainte. Iar anul studentesc se termina dpdv tehnic la 30 Sept, deci acest termen de 1 Aug nu mi-l explic .
Eu am inteles din unele surse de tip forum juridic cum este si acesta ca in cazul meu acest termen de 60 se raporteaza la sfarsitul lunii sept, dat fiind faptul ca licenta este o restanta, desi nu este sustinuta in perioada de restante. In alte surse inteleg ca ne incadram in aceleasi termene cu colegii licentiati.
As aprecia daca imi poate oferi cineva o clarificare asupra acestui termen de inscriere la somaj .
Daca este intr-adevar adevarat ca am pierdut termenul de inscriere, ce pierd , ce pot sa mai obtin ? Ma intereseaza in mod deosebit asigurarea de sanatate ( daca nu reusesc imediat sa obtin un contract / nu ma constitui in pfa ) .
De asemeni nu inteleg ce se intampla din martie cand imi obtin si eu licenta. Se reia socoteala cu cele 60 zile + 6 luni de somaj etc etc ?
Multumesc mult pt clarificari.
Ultima modificare: Luni, 30 Septembrie 2013
mirceas88, utilizator
Cel mai recent răspuns: mirceas88 , utilizator 22:47, 1 Octombrie 2013
* Condiţiile de obţinere a indemnizaţiei de şomaj pentru absolvenţi:

Absolvenţii care se află în evidenţa agenţiei judeţene pentru ocupare a forţei de muncă din raza de domiciliu/ reşedinţă şi care nu au putut ocupa un loc de muncă după absolvirea unei instituţii de învăţământ, într-o perioadă de 60 de zile, pot depune următoarele documente pentru a primi indemnizaţia de şomaj:

- actul de identitate – original şi copie;

- actele de studii şi alte calificări – original şi copie;

- certificatul de naştere – original şi copie;

- certificatul de căsătorie – original şi copie (dacă este cazul);

- adeverinţa medicală -din care să rezulte că este apt(a) de muncă;

- declaraţie pe proprie răspundere că nu urmează o formă de învăţământ (notariat);

- dovada că s-au înregistrat în evidenţele A.J.O.F.M. sau adeverinţa eliberată de furnizorul de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, prin care se certifică data înregistrării persoanei în evidenţele proprii, în cazul în care persoana s-a înregistrat în vederea medierii pentru încadrarea în muncă la un furnizor de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă, acreditat sau notificat conform legii;

- acte eliberate de organele financiare teritoriale – din care să rezulte că nu realizează venituri.

Am bolduit documentul la care fac referire si care ma ingrijoreaza in acest moment.
Normele de aplicare a legii nr.76/2002:
Art. 8
(1) Persoanele prevãzute la art. 17 alin. (2) lit. a) din lege se considerã cã nu au reuşit sau nu au putut sã se încadreze în muncã dacã fac dovada cã în perioada de 60 de zile de la data absolvirii s-au înregistrat la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã judeţene sau a municipiului Bucureşti ori la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, acreditaţi în condiţiile legii sau care nu se supun potrivit legii condiţiei de acreditare, în vederea medierii pentru încadrare în muncã.
(2) Dovada înregistrãrii la furnizorii de servicii specializate pentru stimularea ocupãrii forţei de muncã, prevãzuţi la alin. (1), se face cu o adeverinţã eliberatã de furnizori, prin care se certificã data înregistrãrii persoanei în evidenţele proprii.
Intrebarea mea este daca ai obtinut vreo diploma sau vreo adeverinta din partea facultatii prin care sa se ateste calitatea ta de absolvent? Din cate stiu facultatile elibereaza o diploma de absolvire numai in urma sustinerii si promovarii examenului de licenta.
In cazul in care nu ai nici un document din punctul meu de vedere esti in avantaj deoarece stiu un caz concret in care AJOFM-ul nu a iertat nici macar o zi peste termenul de 60 de zile.
Ideea e ca ei au nevoie de un document in care sa se confirme calitatea ta de absolvent si implicit sa existe o data de la care ei sa poata numara acel termen de 60 de zile. In lipsa a asa ceva ei nu pot confirma calitatea ta de absolvent, din punctul meu de vedere.

Intrebai despre modul de calculare al termenului de 60 de zile si data de la care incepe. Sa iti dau un exemplu. Pe diploma ta de absolvire sau pe adeverinta ce tine locul acesteia va fi scris cam asa ceva : [quot]" .... se confima ca X a absolvit Facultatatea de.... si a sustinut examenul de finalizare a studiilor universitare de licenta , in 15 IUNIE 2013"

In acest caz ei vor considera ca esti absolvent de la data de 15 iunie 2013 si de la aceasta data ai 60 de zile sa te inregistrezi la AJOFM.
Daca in loc de o data concreta ( 15 Iunie 2013) formularea ar fi fost " in sesiunea IUNIE 2013" , termenul de 60 de zile ar fi inceput sa curga de la data de intai a lunii imediat urmatoare si anume 1 IULIE 2013.

Privitor la asigurarea de sanatate : din Ordinul Nr. 617 din 13 august 2007 ( [ link extern ] )
ART. 10
(1) Beneficiarii indemnizatiei de somaj sunt asigurati in sistemul asigurarilor sociale de sanatate, iar contributia baneasca lunara se aplica asupra indemnizatiei de somaj si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj.

Normele de aplicare a legii nr.76/2002 prevad:
art.52 (3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii urmãtoare celei înscrise în diplomã sau, dupã caz, în certificatul de studii eliberat de cãtre instituţia de învãţãmânt de stat sau particular, autorizatã ori acreditatã în condiţiile legii, dacã în cuprinsul acestora nu se specificã, în mod expres, o anumitã datã de absolvire.
Am o adeverinta de "Absolvent fara licenta " pe care nu scrie nici o data specifica de absolvire, doar data eliberarii de azi 01.10.2013 . Dar inteleg ca eu ( si cei ca mine ) suntem asimilati aceleiasi situatii ca cei care au luat licenta . nCei care au luat licenta pe 20-si ceva iulie au avut cele 60 zile numarate incepand cu 1 august, asa am aflat de la cateva persoane. Asadar astazi s-au implinit vreo 62 sau 63 zile.


Alte discuții în legătură

Somaj fara licenta timeabarabas timeabarabas Buna ziua. Sunt absolventa la facultate si as vrea sa aflu daca o sa am dreptul la ajutor de somaj daca anul acesta nu reusesc sa imi dau licenta. Ar fi foarte ... (vezi toată discuția)
Somaj dupa terminarea facultatii nicoleta22 nicoleta22 este posibil ca dupa terminarea facultatii sa primesc somaj? mentionez ca sunt la masterat in alt judet, am terminat facultatea anul acesta si nu am un loc de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua - depunere acte somaj absolvent facultate madalina88 madalina88 am dat si eu acum pe 13 februarie licenta si am promovat-o mi-au spus de la facultate k intr-o luna imi elibereaza adeverinta este prea tarziu pentru a depunde ... (vezi toată discuția)