avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil?

Buna seara!
Cate zile libere se dau pentru nasterea unui copil?
3 zile? sau 5 zile?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:42, 11 Mai 2016
5. Se mai pot adauga 10 daca tatal un certificat ca a absolvit un curs de puericultura de la medicul de familie.
Zilele libere pentru evenimente familiale se acorda doar daca angajatorul are prevazute aceste cazuri in CCM sau in Regulamentul intern.
CCM unic pe tara s-a abrogat din 2011, acesta prevedea zilele libere de care vorbiti.
E valabila insa posibilitatea de a obtine 10 zile libere platite pentru cursul de puericultura, o singura data in viata. Mergeti la medicul de familie care va va da un atestat in acest sens.
1. Mama nu mai are nevoie de zile libere deoarece este in concediu de maternitate.

2. Din Legea 210/1999 privind concediul paternal:

Art. 1. -
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2. -
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4. -
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.


3. Din Normele de aplicare a Legii 201/1999:

ARTICOLUL 6
(1) Tatal copilului nou-nascut, care participa efectiv la ingrijirea acestuia, are dreptul la un concediu paternal platit de 15 zile lucratoare, prin majorarea duratei concediului paternal de 5 zile lucratoare cu inca 10 zile lucratoare, daca a obtinut atestatul de absolvire a unui curs de puericultura.
(2) Dreptul la majorarea duratei concediului paternal in conditiile alin. (1) se acorda numai o singura data, indiferent de numarul copiilor titularului.

ARTICOLUL 7
(1) Cursul de puericultura consta in prezentarea unor notiuni elementare teoretice si practice necesare in vederea ingrijirii copilului mic, in vederea participarii efective a tatalui la ingrijirea propriului copil nou-nascut.
(2) Cursul de puericultura va fi tinut de medicul de familie al tatalui, in perioada de sarcina a mamei sau dupa nasterea copilului.
(3) In urma verificarii notiunilor dobandite medicul de familie va elibera atestatul de absolvire a Cursului de puericultura.
(4) In cazul in care tatal are studii de specialitate (medic, asistent medical) nu mai este necesara absolvirea cursului de puericultura, ci numai obtinerea atestatului in conditiile prevazute la alin. (3).
(5) Atestatul reprezinta actul doveditor prin care se constata insusirea notiunilor prevazute la alin. (1) si cuprinde, impreuna cu aceasta constatare, datele personale din cartea de identitate a tatalui, locul sau de munca, data eliberarii, semnatura si parafa medicului de familie.
Din pacate se confunda zilele libere cu concediu paternal.

art.152 C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.


Despre ce sector este vorba , bugetar - personal contractula sau functionar public - ori privat?
freeelis a scris:

Din pacate se confunda zilele libere cu concediu paternal.


Din pacate(!?) nu se confunda nimic.
Era o completare la raspunsul dat de colega @ana_cer.

Alte discuții în legătură

Zile libere pentru tata la nasterea unui copil valikissyou07 valikissyou07 Cate zile libere beneficiaza tatal pentru nasterea celui de-al doilea copil? (vezi toată discuția)
Dreptul la concediu sorinioan sorinioan Buna ziua,sotia a nascut un copil,cate zile deconcediul de odihna am dreptul prin lege,conform contractului de munca,astept mesaj,va multumesac (vezi toată discuția)
Zile libere tatici in urma cursului de puericultura veveritzab veveritzab Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu urmatoarele situatii: 1. Care este numarul de zile libere care i se cuvin tatalui pentru un copil nascut, sub ce forma ... (vezi toată discuția)