avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Incadrare eveniment - intepatura in timpul activitatii ...
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Incadrare eveniment - intepatura in timpul activitatii de sortare

Sortator deseuri, in timpul lucrului la banda de sortare, nu purta manusile de protectie, s-a intepat intr-un obiect ascutit (posibil ac ) .
Dupa acordarea primului ajutor a fost trimis la urgenta pt vaccinare. De la urgenta sortatorul a fost trimis epidemiolog unde i s-a recoltat o proba de sange pt analize(hepatita, etc)
Societatea a instintat ITM-ul . Lucratorul s-a intors la serviciu si asteptam rezultatele .
Ajutati-ma!!!!!!
Trebuie sa facem cercetare? comisie? asteptam rezultatele? luam masuri pt nepurtarea echip de munca(manusi) ?
Cu stima !
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 13:50, 9 Octombrie 2013
Daca salariatul nu a beneficiat de cel putin 3 zile de incap temp de munca, atunci evenimentul nu este accident de munca si nu se cerceteaza ca atare. Aici vorbim de accident usor, conf art 5 lit q Lg 319/2006.
Cecertare se face doar in cazul accidentelor de munca in baza art 29 alin 1 lit a Lg 319/2006.
In cazul dvs, daca fapta este prevazuta ca abatere in RI, salariatul poate fi cercetat disciplinar si sanctionat ca atare.
Puteti cerceta evenimentul produs ca atare, fara a efectua cercetarea ca AM.
Angajatorul are aceasta obligatie, sa cerceteze evenimentul produs ca un act de indisciplina - nepurtarea de catre lucratori EIP, din dotare, fapt care in mod normal trebuia mentionat in ROI si prevazut cu sanctiuni administrative. In urma cercetarii evenimentului se pot stabili sanctiuni administrative, dar ci masuri pentru ca evenimentul sa nu se mai repete.
Trebuie sa aveti in vedere daca sunt prevazute manusi de protectie in Lista interna de EIP (anexa la Contractul colectiv de munca), pentru meseria respectiva, daca manusile erau de calitatea necesara si daca lucratorul a primit acest sortiment pe fisa de inventar. Lucratorul trebuie sa motiveze de ce nu a purtat manusile, daca le avea in dotare pe fisa de magazie.
Cred ca si conducatorul locului de munca are o problema (una din atributiile acestuia fiind verificarea EIP al lucratorilor la intrarea in schimb), deoarece a primit la lucru, pe respectivul lucrator, fara ca acesta sa fie echipat cu toate sortimentele de echipament din dotare.
S-a procedat corect cand evenimentul a fost comunicat la ITM, legea obligand angajatorul sa comunice orice evenimen
Art. 27. - (1) Angajatorul are obligatia sa comunice evenimentele, de indata, dupa cum urmeaza:
a) inspectoratelor teritoriale de munca, toate evenimentele asa cum sunt definite la art. 5 lit. f);
Tinand cont ca in lege evenimentul este definit ca:
accidentul care a antrenat decesul sau vatamari ale organismului, produs in timpul procesului de munca ori in indeplinirea indatoririlor de serviciu, situatia de persoana data disparuta sau accidentul de traseu ori de circulatie, in conditiile in care au fost implicate persoane angajate, incidentul periculos, precum si cazul susceptibil de boala profesionala sau legata de profesiune”
Deasemenea in art 29 alin. (1) al Legii 319/2006 se precizeaza ca “Cercetarea evenimentelor este obligatorie si se efectueaza dupa cum urmeaza:
a) de catre angajator, in cazul evenimentelor care au produs incapacitate temporara de munca;”
Dupa cum ati spus initial lucratorul a suferit o incapacitate de munca de scurta durata, i-au fost acordate ingrijiri medicale etc.
In mod normal tr sa declasanti cercetarea evenimentului. Probabil ca in final comisia va incadra evenimentul ca avand caracter de accident usor asa cum este definit de Legea 319/2006 ca “eveniment care are drept consecinta leziuni superficiale care necesita numai acordarea primelor ingrijiri medicale si a antrenat incapacitate de munca cu o durata mai mica de 3 zile;”
Prin procesul verbal de cercetare comisia va propune sanctiuni (atentie va propune nu va sanctiona ) de ex pentru neutilizarea EIP din dotare si va stabili masuri pentru prevenirea altor evenimente similare in viitor.
Dosaru de cercetare va fi prezentat la ITM.
In baza acestor concluzii “accidentul usor” va fi inregistrat in “Registrul unic de evidenta a accidentelor usoare,”



“accidentul usor” va fi inregistrat in “Registrul unic de evidenta a accidentelor usoare”

Fereasca-ma Dumnezeu, nu vreau sa cobesc, dar daca dupa 6 luni amaratul ala este depistat seropozitiv, adica ,,are sida", ,evenimentul" tot la ,,accident usor" va fi incadrat ?!
DlGoe a scris:

Fereasca-ma Dumnezeu, nu vreau sa cobesc, dar daca dupa 6 luni amaratul ala este depistat seropozitiv, adica ,,are sida", ,evenimentul" tot la ,,accident usor" va fi incadrat ?!



Va fereste Dumnezeu,nu, daca medicul va avea suspiciunea ca in urma evenimentului lucratorul a contactat o boala va semnala aceast lucru in conformitate cu prevederile legale. Medicul specialist de medicina muncii din cadrul directiei de sanatate publica va efectua o noua cercetare, va stabili cauza imbolnavirii profesionale si o va incadra ca atare.

Alte discuții în legătură

Acordare echipament de protectie dorintabirta dorintabirta Bună ziua, Legislația SSM stipulează undeva concret obligativitatea prin care angajatul trebuie să semneze personal Fișa de evidență a materialelor ... (vezi toată discuția)
Q) accident usor bngabriel bngabriel Pentru un eveniment SSM (leziuni superficiale, prim ajutor si ingrijiri medicale fara incapacitate de munca), ce comunicari se fac catre ITM? Se intocmeste ... (vezi toată discuția)
Accident de traseu anymaryh anymaryh Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti care sunt pasii care trebuie respectati in cazul unui accident de traseu : un angajat se afla in drum spre serviciu, iar ... (vezi toată discuția)