avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 550 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Salariile compensatorii si somajul
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Salariile compensatorii si somajul

Buna seara,

as dori sa aflu pentru o cunostinta ,daca dupa 6 ani angajata la o societate a fost anuntata ca i se va desfiinta postul si ca va primi un anumit numar de salarii compensatorii, daca poate beneficia si de ajutor de somaj? si pe ce perioada poate primi acest ajutor de somaj ? Multumesc,
Cel mai recent răspuns: ContSters301096 , utilizator 15:46, 4 Octombrie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
b) nu realizeazã venituri sau realizeazã, din activitãţi autorizate potrivit legii, venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţã, în vigoare;
c) nu îndeplinesc condiţiile de pensionare, conform legii;
d) sunt înregistraţi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncã în a cãror razã teritorialã îşi au domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa, dacã au avut ultimul loc de muncã ori au realizat venituri în acea localitate.


Art. 39.
(1) Indemnizaţia de şomaj se acordã şomerilor prevãzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.

(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevãzute la alin. (1) este o sumã acordatã lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, dupã cum urmeazã:

a) 75% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an;

b) suma prevãzutã la lit. a) la care se adaugã o sumã calculatã prin aplicarea asupra mediei salariului de bazã lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.

(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevãzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.
...

Art. 45.
(1) Suspendarea plãţii indemnizaţiilor de şomaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeazã:
...

i) pe perioada acordarii platilor compensatorii, potrivit legii, in situatia in care aceste drepturi banesti se acorda din bugetul asigurarilor pentru somaj.
...

2. Asadar:
- daca salariile compensatorii sunt acordate de Agentia de Somaj atunci se suspenda indemnizatia de somaj pana se termina plata salariilor compensatorii dupa care se reia plata indemnizatiei de somaj;
- daca salariile compensatorii sunt platite de angajator atunci acestea se cumuleaza cu indemnizatia de somaj.
va multumesc pentru raspuns si as mai avea o nelamurire legata de numarul de salarii compensatorii ce ar trebui sa le primeasca, daca este vreo lege sau H.G. care priveste un numar anume de salarii sau asta ramane la latitudinea angajatorului? Multumesc inca odata
Pentru sectorul privat, numarul salariilor compensatorii acordate este stabilit in reg.intern sau in ccm aplicabil angajatorului.

Actele normative reglementeaza situatia celor din sectorul bugetar.
MULTUMESC

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la șomaj jwx jwx Bună ziua. Am și eu o întrebare ;lucrez la o firma privata de 23 ani și acum se fac restructurări. Salariul mediu brut de 3200 lei. Dacă ies în șomaj ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza indemnizatia de somaj? vasimarian13 vasimarian13 cum se calculeaza indemnizatia de somaj?multumesc anticipat.paste fericit! (vezi toată discuția)
Somaj - disponibilizare colectiva crisn crisn Buna ziua, De la 1 iulie ma va da in somaj,prin disponibilizare colectiva,la care in contractul colectiv se mentioneaza de salarii compensatorii. Intrebare ... (vezi toată discuția)