avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 710 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neacceptarea demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neacceptarea demisiei

Buna ziua,in data de 2 octombrie mi-am depus demisia din functia de adjunct sef magazin si nu a fost aprobata de seful meu direct.Pe data de 3 octombrie am fost pontat ca absent nemotivat.In contractul meu de munca este stipulat ca daca imi dau demisia, trebuie sa stau in preaviz 45 zile lucratoare.
Ce se poate intampla ,daca nu ma prezint la lucru in cele 45 de zile ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:19, 4 Octombrie 2013
Trebuie respectat contractul.
Daca nu il respectati va poate desface contractul disciplinar.
Care sunt consecintele desfaceri contractului disciplinar ?
Temeiul de drept.
Se va desface contractul de munca pe motive disciplinare.
Va poate actiona si in judecata daca va suferi daune.
andreea1824 a scris:

....
Ce se poate intampla ,daca nu ma prezint la lucru in cele 45 de zile ?



Angajatorul este îndreptăţit să dispună concedierea disciplinară a salariatului, în cazul în care acesta nu respectă termenul de preaviz, absentând de la serviciu.
Nerespectarea de către salariat a termenului de preaviz reprezintă abatere disciplinară, care justifică sancţionarea sa disciplinară, inclusiv prin desfacerea contractului de muncă.


Care sunt consecintele desfaceri contractului disciplinar ?


Desfacerea disciplinara a contractului individual de muncă exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj, având în vedere că acasta modalitate de incetare a raportului de munca constituie un motiv imputabil salariatului.

Din cauza mentalitatii unor angajatori va poate afecta la o eventuala noua angajare.
Mergeti si prezentati spre inregistrare cererea de demisie la ITM daca angajatorul nu a acceptat-o.
Practic acesta v-a incalcat drepturile, legislatia muncii prevazand ca demisia trebuie inregistrata de angajator, fara a avea dreptul de a o refuza sau bloca cu rea vointa.
Pe perioada demisiei puteti sta in preaviz conform codului muncii maxim 45 zile, daca functia dvs e una de conducere. Ca si adjunct sef, trebuie sa verificati daca ati fost incadrat in functie de executie sau de conducere.

Odata cu intrarea in vigoare a Legii 40/2011 , articolul 79, alineatul (4) din republicarea Codului muncii art. 81 alin. (4) prevede: “Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere"

Alte discuții în legătură

Demisie octaviana_26 octaviana_26 lucrez intr-un supermarket si intentionez sa plec. vreau sa ii anunt. pot pleca doar dandu-mi demisia? sau cat trebuie sa mai stau? daca imi dau demisia azi si ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu preavizul in cazul demisiei? MARA MALINA MARA MALINA Buna ziua, Este obligatoriu preavizul in cazul demisiei? daca in contractul de munca este prevazut preaviz de 15 zile? Poate sa-mi faca ceva daca nu ma mai ... (vezi toată discuția)
Preaviz cim Angel06 Angel06 Buna ziua As dori sa stiu cum trebuie sa procedez ca si angajat in urmatoarea situatie . Un angajat in functia de sef echipa a facut o cerere de demisie cu ... (vezi toată discuția)