avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 506 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Cum pot scapa de plata unei taxe locale incadrata ...
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Cum pot scapa de plata unei taxe locale incadrata gresit ?

Va rog din suflet sa ma ajutati intr-o problema descoperita recent cu privire la taxele si impozitele locale ale primariei.
In 2007 am costruit cu autorizatie de constructii-pe firma -o piscina si un foisor de lemn demontabil pe o suprafata de 247 mp teren intravilan.
.In 2010 am inregistrat-o la primarie ca fiind data de cand firma a intrat in posesia ei. 247 mp de teren intravilan .

Primaria a colectat deja o taxa pe 2010 de 25 mil insemnand impozit pe cladire.

Pentru bazin de inot descoperit,si pentru foisor nimeni nu mi-a spus din cadrul primariei ca trebuie sa depun o cerere de avizare, model ITL-023 .,deoarece bazinul de inot nu este o constructie realizata sub form de incinta, care sa serveasca la adapostirea de oameni, de animale, de obiecte, de produse, de materiale, de instalatii si de altele asemenea.
Nestiind acest lucru am functionat asa. cate 3 luni pe an.Vara.

Am functionat asa pana cand mi-a venit o instiintare de la primarie ca am sa dau 50de mil plus majorari de intarziere pentru ca nu am platit de anul trecut.

Am facut o cerere la primarie si le-am spus ca ::constructia realizata de mine foisor si piscina descoperita nu sunt cladiri,ca conform art 250 cod fiscal alineatul (2) Nu intra sub incidenta impozitului pe cladiri constructiile care nu au elementele constitutive ale unei cladiri.
Ca autorizatia luata de mine nu a fost pentru o cladire ci pentru :constructie piscina si foisor de lemn DEMONTABIL.

Cum pot scapa de problema?Cum pot scapa sa nu mai dau bani.Mi se pare o suma f mare.
Somatia de plata pentru cele 50 mil lei trebuie atacata pt a fi anulata .Am trimis catre primarie niste cereri si acuma stau si astept sa vad ce vor decide.
Insa daca nu atac legal -Neatacarea ei in termenul prevazut de lege, termen prevazut prin insasi Instiintarea de plata emisa, da dreptul primariei de a continua executarea silita impotriva mea.

Catre Primarie am trimis urmatoarea cerere:
în calitate de reprezentant -administrator al firmei..X având în vedere prevederile Legii 571/2003 coroborată cu HG 44/2004 privind CODUL FISCAL CU NORMELE METODOLOGICE DE APLICARE,conform cu Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 88 din 20 septembrie 2013 privind impozitele şi taxele locale,va aduc la cunostinta urmatoarele :

Ca urmare a instiintarii de plata Nr 318 din 26 sept-2013 pentru FIRMA X am constatat ca FIRMA are obligatii bugetare de plata -impozit pe cladiri in suma totala de 5067.90 lei.

Firma are in proprietate o piscina ( un bazin de inot descoperit) plus un Foisor, situat in satul .....,localitatea ....... si inregistrat in contabilitate ca Piscina si Foisor de lemn..

In fisa tehnica in vederea emiterii Acordului Unic ,pentru Avize,ca date de identificare a obiectivului de investitii are denumirea Constructie Foisor si Piscina. Nu Cladire..

Conform CODUL FISCAL
La : ART. 250 .24. (1) Nu intră sub incidenţa impozitului pe clădiri, construcţiile care nu întrunesc elementele constitutive ale unei clădiri, prevăzute de art. 249 alin. (5).
LA ART. 249 Reguli generale
(5) În înţelesul prezentului titlu, clădire este orice construcţie situată deasupra solului şi/sau sub nivelul acestuia, indiferent de denumirea ori de folosinţa sa, şi care are una sau mai multe încăperi ce pot servi la adăpostirea de oameni, animale, obiecte, produse, materiale, instalaţii, echipamente şi altele asemenea, iar elementele structurale de bază ale acesteia sunt pereţii şi acoperişul, indiferent de materialele din care sunt construite. Încăperea reprezintă spaţiul din interiorul unei clădiri.
Bazinul de inot REALIZAT de catre FIRMA nu este o constructie realizata sub forma de incinta,nu întruneste elementele constitutive ale unei clădiri care sa serveasca la adapostirea de oameni, de animale, de obiecte, de produse, de materiale, de instalatii si de altele asemenea.
LA ART. 250 Scutiri
(2) Nu intră sub incidenţa impozitului pe clădiri construcţiile care nu au elementele constitutive ale unei clădiri.

Pentru construcţiilor speciale, nu se datoreaza impozitul pe clădiri pe durata existenţei construcţiei şi care nu au elementele constitutive ale unei clădiri, sunt scutite până la data când intervin modificări care determină datorarea de impozit.
FIRMA nu va plati impozit pe cladiri pentru bazinul de inot. Si foisor.
De asemenea Conform ART. 285 Facilităţi pentru persoanele juridice
(2 Impozitul pe clădiri şi impozitul pe terenurile acestora se reduc cu 50% pentru acele imobile deţinute de persoane juridice şi care sunt utilizate pentru prestarea de servicii turistice pe o durată de minimum 6 luni în cursul unui an calendaristic.

Obligatia bugetara trecuta eronat in instintarea de plata ca Impozit Cladire nu este conforma cu realitatea.
Mentionam de asemenea ca ,utilizarea acestora pentru prestarea de servicii turistice se face doar 3 luni pe an pe perioada de vara.


De aceea, va rog credeti ca ma puteti ajuta cu vreun sfat ca sa rezolv aceasta problema ??/

Alte discuții în legătură

Impozit cladiri ana55 ana55 1)pentru un foisor se va plati impozit pe cladire,la consiliul local? 2)se considera cladire? (vezi toată discuția)
Impozite si taxe locale martita martita Buna ziua. O rugaminte daca stie cineva sa ma lamureasca, care constructii sunt incluse in categoria de constructii speciale?Cum se impoziteaza platformele ... (vezi toată discuția)
Impozit pe cladiri liliionescu liliionescu Va solicit un punct de vedere cu privire la impozitul pe cladiri in cazul spatiilor inchiriate de la institutii publice. Exemplu: O firma de telefonie ... (vezi toată discuția)