avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Plata ore suplimentare
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Plata ore suplimentare

In luna septembrie un muncitor a lucrat 200 ore, luna septembrie avand 168 ore normale . Diferenta de 32 de ore sunt ore suplimentare.

1.Daca doresc sa acord ,aferent celor 32 de ore lucrate suplimentar, zile libere platite in luna octombrie si noiembrie, la luna septembrie le mai platesc in statul de plata?
Ar trebui platite odata la luna septembrie si apoi acordat si liber platit in urmatoarele 60 de zile sau se acorda doar liber platit ?

2.Daca nu s-ar putea acorda liber platit pentru acele ore suplimentare, ele trebuiesc platite cu un spor de minim 175% (in luna septembrie) ?

In speranta ca am fost explicita, va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:56, 8 Octombrie 2013
Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.
În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul de 60 de zile, în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.

Sporul pentru muncă suplimentară se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Astfel:
1. regula este compensarea prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia.

2. exceptia este plata unui spor daca compensarea prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile după efectuarea acesteia nu a fost posibila.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata orelor suplimentare sau recuperare EmiMimy EmiMimy Bună ziua, Dacă am un salariat cu salariu brut de 2.000 lei care în luna ianuarie a prestat 192 ore din care 32 sunt suplimentare și doresc să îi dau ... (vezi toată discuția)
Orele suplimentare ContSters75649 ContSters75649 lucrez la o firma de paza si protectie si lucrez pe luna cate 240 de ore adica 10 zile a cate 24 de ore .ce depaseste aceste ore pute ti sa -mi spune ti cum ar ... (vezi toată discuția)
Perioada maxima dupa care am dreptul sa primesc banii pentru orele suplimentare rlau_ro rlau_ro Am de luat bani pentru orele suplimentare pe luna mai. Doresc dupa cat timp am dreptul sa primesc banii in cazul in care nu mi se compenseaza prin liber, si ... (vezi toată discuția)