avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Dovada calitatii de parte interesata/persoana ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Dovada calitatii de parte interesata/persoana interesata

La Art. 883 din Noul Cod Civil, la primele doua alineate, scrie:

(1) Orice persoana, fara a fi tinuta sa justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciara, precum si toate celelalte documente cu care aceasta se intregeste, potrivit legii. Mapa cu inscrisurile care au stat la baza efectuarii inscrierilor in cartea funciara poate fi consultata de orice persoana interesata, cu respectarea dispozitiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date.
(2) La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat in arhiva.

De ce la OCPI mi se cere sa dovedesc calitatea de parte interesata/persoana interesata pentru a obtine o copie dupa actul in copie legalizata (certificatul de mostenitor al unui var) care a stat la baza unei incheieri intr-un CF al bunicilor?

In caz ca trebuie totusi, cum dovedesc?
Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 12:16, 30 Octombrie 2013
Buna!
Parerea mea este ca din nou OCPI-ul savarseste un abuz.
Daca art. 883 din Codul Civil iti permite sa ceri o copie a documentului de la O.C.P.I., care este problema lor? Singura prevedere legislativa care te-ar fi putut impiedica sa obti documentul respectiv este H.G. nr. 585/2002, dar la tine nu e cazul.
Daca ai ceva date privitoare la imobil, un numar de carte funciara, apeleaza la un topograf care sa-ti faca o cercetare de carte funciara pe motivul actualizarii de date cadastrale. Exista si o taxa pentru consultarea de documente din arhiva O.C.P.I., 10 lei la 15 minute, care apare in Ordinul nr.39/2009, privind aprobarea tarifelor pentru serviciile furnizate de ANCPI.
Personal sunt afectat de greselile lor fiind in litigiu cu un teren de la inceputul anului 2013. Eu am reusit totusi sa obtin copii xerox dupa documentele unui vecin dupa ce am platit taxele aferente la cadastru. Important este sa sti ce sa ceri, mai precis numarul si data de inregistrare a documentului, taxa este de 5 lei fila.
Ultima modificare: Marți, 29 Octombrie 2013
bojflav, utilizator
Pana la urma am reusit sa obtin, cu o cerere explicand detaliat relatia de rudenie cu acte. Totusi nu mi-au fost retinute copii nici dupa cerere, nici dupa actele doveditoare!!! Initial, o angajata mi-a spus ca primisera nu stiu ce instructiuni noi, ca nu elibereaza decat la titularii actului sau persoanelor interesate. Apoi am nimerit o alta angajata, care mi-a eliberat copia legalizata, dupa ce a rasfoit fugitiv ce i-am prezentat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Copii din arhiva cf Iulia Malis Popa Iulia Malis Popa Buna ziua. Am si eu o intrebare: am fost astazi la Biroul de Carte funciara Sector 5 pentru a solicita un set de copii de pe o carte funciara, respectiv ... (vezi toată discuția)
Actul de propietate DaddyEngineer DaddyEngineer Buna ziua, As dori sa aflu si eu cum se poate obtine un extras de CF in conditiile in care nu am decat un act de propietate pe numele tatalui.Si nu am la ... (vezi toată discuția)
Dovada calitatii de parte interesata sile2011 sile2011 Subiect: Dovada calitatii de parte interesata conform Art. 883 din Noul Cod Civil, la primele doua alineate, scrie: (1) Orice persoana, fara a fi tinuta sa ... (vezi toată discuția)