avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1395 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general cum pot angaja personal pt. 20 zile?
Discuție deschisă în Contabilitate în general

cum pot angaja personal pt. 20 zile?

voi avea o lucrare de executat pe firma pt. care imi trebuie muncitori necalificati pentru 20 zile, nu vreau sa le fac contract de munca pt. aceasta perioada, pot incheia contract de colaborare sau altfel de contract, ma candesc si la contributiile pe care trebuie sa le platesc.
Cel mai recent răspuns: Smart Contab Expert S.R.L. , Contabil 00:10, 29 Martie 2009
Contractele civile nu se inregistreaza la ITM.Se declara la administratia financiara.
Va trebui sa retineti si sa virati impozitul pe venit pt muncitori. Cred ca ar trebui sa retineti si sa virati contributia (prestatorului) la fondul de sanatate (5,5% - parca).
Sa inserati in contractul respectiv si referiri la protectia muncii, ca obligatie a prestatorilor de a respecta aceste norme.
Acest gen de contracte nu sunt agreate de inspectorii de munca dar in caz de control banuiesc ca puteti sa ii convingeti ca un contract propriu-zis de munca nu isi avea rostul.

... Daca ar fi ca dispozitiile legale sa fie – cu adevarat - aliniate la normele europene ar avea posibilitatea "muncii ocazionale” inclusiv cei aflati in plata ajutorului de somaj (nu doar aceia care nu sunt someri in plata) – ca o protectie suplimentara in situatiile de "criza economica”.
impozitul care il retin de 16 % il inregistrez in declaratia 100 si cand trebuie sa platesc?
daca ma poate ajuta cineva cu mai multe detalii
Nu inregistrati in D 100 pt ca nu e venit din salarii si – cu atat mai putin e venit al firmei. Platiti in cont de trezorerie, practic, pt persoanele respective – impozitul e aferent veniturilor acestora ca persoane fizice)... Puteti plati, cred, chiar si la momentul cand inregistrati contractele la Finante.
Dv inregistrati in contabilitate sumele, dar nu stiu sa va spun conturile... :( Oricum, banii nu intra in fondul de salarii...
Daca nu s-a schimbat ceva intre timp, dv ar trebui sa platiti 10% venit si restul de 6% sa plateasca omul – dar platind 16% mai aveti un argument in plus in fatza inspectorilor care ar veni, eventual, in control.

Sper ca nu ma insel in ceea ce va scriu. Nu uitati, insa: aceste contracte sunt destul de controversate.
Ultima modificare: Joi, 26 Martie 2009
trope_doi, utilizator
conform Codului Fiscal:

Retinerea la sursa a impozitului reprezentand plati anticipate
pentru unele venituri din activitati independente

Art. 52. - (1) Platitorii urmatoarelor venituri au obligatia de a calcula, de a retine si de a vira impozit prin retinere la sursa, reprezentand plati anticipate, din veniturile platite:
a) venituri din drepturi de proprietate intelectuala;
b) venituri din vanzarea bunurilor in regim de consignatie;
c) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor de agent, comision sau mandat comercial;
d) venituri din activitati desfasurate in baza contractelor/conventiilor civile incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e);
e) venituri din activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
f) venitul obtinut de o persoana fizica dintr-o asociere cu o persoana juridica contribuabil, potrivit titlului IV, care nu genereaza o persoana juridica.
(2) Impozitul ce trebuie retinut se stabileste dupa cum urmeaza:
a) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. a) - e), aplicand o cota de impunere de 10% la venitul brut;
b) in cazul veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), aplicand cota de impunere prevazuta pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor la veniturile ce revin persoanei fizice din asociere;
(3) Impozitul ce trebuie retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost platit venitul, cu exceptia impozitului aferent veniturilor prevazute la alin. (1) lit. f), pentru care termenul de virare este reglementat potrivit titlului IV.


CAPITOLUL IX
Venituri din alte surse

Definirea veniturilor din alte surse

Art. 78. - (1) In aceasta categorie se includ, insa nu sunt limitate, urmatoarele venituri:
a) prime de asigurari suportate de o persoana fizica independenta sau de orice alta entitate, in cadrul unei activitati pentru o persoana fizica in legatura cu care suportatorul nu are o relatie generatoare de venituri din salarii, potrivit cap. III din prezentul titlu;
b) castiguri primite de la societatile de asigurari, ca urmare a contractului de asigurare incheiat intre parti cu ocazia tragerilor de amortizare;
c) venituri primite de persoanele fizice pensionari, sub forma diferentelor de pret pentru anumite bunuri, servicii si alte drepturi, fosti salariati, potrivit clauzelor contractului de munca sau in baza unor legi speciale;
d) venituri primite de persoanele fizice reprezentand onorarii din activitatea de arbitraj comercial;
e) venituri primite de persoanele fizice din activitati desfasurate pe baza contractelor/conventiilor civile, incheiate potrivit Codului civil, altele decat cele care sunt impozitate conform cap. II si conform optiunii exercitate de catre contribuabil. Optiunea de impunere a venitului brut se exercita in scris, in momentul incheierii fiecarei/fiecarui conventii/contract civil si este aplicabila veniturilor realizate ca urmare a activitatii desfasurate pe baza acestei/acestui conventii/contract.
(2) Venituri din alte surse sunt orice venituri identificate ca fiind impozabile, care nu se incadreaza in categoriile prevazute la art. 41 lit. a)-h), altele decat veniturile neimpozabile in conformitate cu prezentul titlu, precum si cele enumerate prin normele metodologice elaborate in aplicarea prezentului articol.


Calculul impozitului si termenul de plata

Art. 79. - (1) Impozitul pe venit se calculeaza prin retinere la sursa la momentul platii veniturilor de catre platitorii de venituri, prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului brut.
(2) Impozitul calculat si retinut reprezinta impozit final.
(3) Impozitul astfel retinut se vireaza la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care a fost retinut si sa depuna Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat general consolidat - (Formularul 100 )

In ambele cazuri:
Depunerea Declaratiei privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit – formular 205
Pana in ultima zi din februarie, formularul 205 trebuie depus de platitorii de venituri din:
- drepturi de proprietate intelectuala;
- valorificarea de bunuri in regim de consignatie;
- un contract de agent, comision sau mandat comercial;
- activitati desfasurate in baza contractelor/ conventiilor civile, altele decat cele mentionate la art. 78 alin. (1) lit. e) din Codul Fiscal, respectiv altele decat cele impozitate cu 16%.
- activitatea de expertiza contabila si tehnica, judiciara si extrajudiciara;
- asocierea unei persoane fizice cu o microintreprindere, care nu genereaza o persoana juridica.
transferul titlurilor de valoare si din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen, pe baza de contract, precum si din orice alte operatiuni de acest gen, pentru care impozitul pe venit se retine la sursa

Depunerea declaratiilor privind veniturile realizate pentru fiecare categorie si sursa de venit

Pana la data de 15 mai 2008, formularele 200 si 201 trebuie depuse de contribuabilii care au realizat in anul 2007 venituri din:
- activitati independente (activitati comerciale, profesii libere, venituri din proprietate intelectuala, din transferul titlurilor de valoare); cedarea folosintei bunurilor; activitati agricole determinate in sistem real (formularul 200)
- venituri din strainatate (formularul 201)

Depunerea Declaratiei privind impozitul retinut pe veniturile cu regim de retinere la sursa, pe beneficiari de venit - Formularul 205
Pana la 30 iunie 2008, formularul 205 trebuie depus de catre:
- platitorii de venituri din dividende; dobanzi; din lichidare sau dizolvare fara lichidare a unei persoane juridice.
- platitorii de venituri din: jocuri de noroc; premii in bani si/sau in natura; pensii; venituri din alte surse.
30 iunie
Conform legii nr. 200/2008 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 91/2007 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul protectiei sociale si care a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 725 din 27.10.2008:
La articolul I punctul 15, articolul 26 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 26. — (1) Contributia de asigurari sociale nu se datoreaza asupra sumelor reprezentand:
a) prestatii suportate din bugetul asigurarilor sociale de stat, inclusiv cele acordate pentru accidente de munca si boli profesionale;
b) diurne de deplasare si de delegare, indemnizatii de delegare, detasare si transfer, drepturi de autor, precum si venituri primite in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare;
c) participarea salariatilor la profit.
(2) Sumele asupra carora nu se datoreaza contributia de asigurari sociale, prevazute la alin. (1) lit. b) si c), nu se iau in considerare la stabilirea prestatiilor din sistemul public de pensii.”

Alte discuții în legătură

Inregistrare contract civil morfeus morfeus Buna ziua! Am nevoie urgent de un raspuns....In cazul unui contract civil a carui impozit(final de 16%) este retinut la sursa, ce dovada poate aduce ... (vezi toată discuția)
Stat salarii la conventii civile CrinaV CrinaV Buna ziua, Puteti sa-mi spuneti cum arata un stat de salarii la Conventii Civile? Daca aveti un model mi-l puteti trimite pe adresa: ... (vezi toată discuția)
Contract civil dana manea dana manea lucrez intr-o institutie publica. de carand am angajat pe cineva cu contract civil. nu stiu cum il platim. are o remuneratie bruta de x lei din care viram 10% ... (vezi toată discuția)