avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 719 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Securitate si sanatate in munca - diploma NEBOSH
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Securitate si sanatate in munca - diploma NEBOSH

Diploma internationala nebosh pe securitate si sanatate in munca in Romania se echivaleaza cu diplomele de la art. 50 din hg 1425/2006 cu modificarile si completarile ulterioare referitoare la cerintele minime de pregatire in domeniul ssm
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 16:38, 20 Noiembrie 2013
Nu exista in legislatie precizari/ nominalizari in sensul dorit de dvs.
In mod normal, diploma detinuta de dvs. daca este specificat pe formular domeniul ssm, poate fi asimilata dupa parerea mea, absolvirii unui curs postuniversitar/ master. Cursurile (programa si materialele predate) urmate, in finalul carora se acorda diploma Nebosh ar trebui sa fie acreditate de catre Ministerul invatamantului, iar firma care le organizeaza sa fie autorizata de catre Ministerul muncii.

In HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare se mentioneaza:
-art.50 al.(1) Cerinţele minime de pregătire în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă corespunzătoare nivelului superior, care trebuie îndeplinite în mod cumulativ, sunt
următoarele:
a) absolvirea, în domeniile fundamentale: ştiinţe inginereşti, ştiinţe agricole şi silvice, cu diplomă de licenţă sau echivalentă, a ciclului I de studii universitare, studii universitare de licenţă, ori a studiilor universitare de lungă durată sau absolvirea cu diplomă de absolvire a studiilor universitare de scurtă durată;
b) curs în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu conţinut minim conform celui prevăzut în anexa nr. 6 lit. B, cu o durată de cel puţin 80 de ore;
c) absolvirea cu diplomă sau certificat de absolvire, după caz, a unui program de învăţământ postuniversitar în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, cu o durată de cel puţin 180 de ore.
al.(2) Îndeplinirea cerinţelor prevăzute la al.(1) se atestă prin diploma de studii şi certificatele de absolvire a cursurilor prevăzute la alin.(1) lit. b) şi c).
al.(3) Cerinţa minimă prevăzută la al.(1) lit. b) şi c) este considerată îndeplinită şi în situaţia în care persoana a obţinut o diplomă de master sau doctorat în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Certificatul respectiv poate avea recunoastere internationala daca este tradus si apostilat.
NEBOSH International General Certificate in Occupational Health and Safety provides a sound basis for evaluating risks and hazards in any country, in any business. It is also suitable for those embarking on a career in Health and Safety, providing a valuable foundation for further professional study including the NEBOSH International Diploma. The course covers a range of workplace hazards and methods of control. It includes international standards for safety and health management including those produced by the International Labour Organisation.


Cursul pentru certificat contine urmatoarele problematici:
Management of health and safety
Controlling workplace hazard
Calibrate and maintain process measurement and control instrumentation
Health and safety practical application

Asa cum am specificat in prima postare este vorba de NEBOSH international diploma (diploma internationala NEBOSH).
Ultima modificare: Joi, 10 Octombrie 2013
imarianc, utilizator
Precizarile dvs. suplimentare, nu schimba cu nimic mesajul meu anterior.
M-am referit la traducerea certificatului in limba romana si apostilarea sa, pentru a putea fi utilizat in Romania, daca doriti sa deschideti o firma - serviciu extern de prevenire si protectie in conditiile Legii ssm nr. 319/ 2006 si a Normelor de aplicare aprobate prin HG nr. 1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare.
Este posibil ca atunci cand veti depune dosarul pentru autorizare la ITM, ca serviciu extern de prevenire si protectie, sa aveti surpriza sa vi se mentioneze faptul ca pe certificatul respectiv, pe care il detineti, nu se regasesc mentiuni legate de master sau doctorat in domeniul ssm.
Tematica de curs precizata de dvs. se incadreaza oarecum in tematica cursului de 180 de ore, prevazut la art.50 al.(1) lit.c) din HG nr. 1425/ 2006 cu completarile si modificarile ulterioare, fara a acoperi in intregime aceasta tematica.
Cel mai bine este sa faceti o adresa scrisa, trimisa prin posta cu confirmare de primire, la Inspectia muncii si sa solicitati un raspuns clar.
Aceeasi problema o avem si noi la firma. Avem sediul in Bucuresti si urmeaza sa deschidem un santier in Bihor. Trebuie sa angajam un Expert SSM iar conducerea firmei vrea sa aduca un strain. Desi are multa experienta in domeniu, in diverse tari, si cu multe certificari, nu are nimic din ceea ce se solicita de regula la noi si nici nu cunoaste limba romana.
O sa punem o intrebare oficiala la ITM insa tare cred ca intuiesc deja raspunsul.
Daca aflati un punct de vedere oficial inainte, va rog sa il postati aici pentru informarea tuturor.

Multumesc frumos.
Problema dvs. este putin diferita.
Daca persoana respectiva are atestatul/ doctoratul/ masteratul obtinut in strainatate/ in UE, atunci acesta poate presta activitati in Romania.
Depinde ce intelegeti dvs. prin nu are nimic din ceea ce se solicita la noi. Acesta este obligat sa respecte legislatia romaneasca, care in mod normal este aceeasi cu cea din UE, fiind punct negociat/ indeplinit la intrarea Romaniei in UE. Ca nu cunoaste limba romana nu este o problema, se poate folosi de un interpret.
La inspectia muncii trebuie sa va adresati, daca doriti lamuriri suplimentare.

Alte discuții în legătură

Buna ziua diploma obtinuta in uk international general health&safety ... RRadoi RRadoi Buna ziua diploma obtinuta in UK International General Health&safety se poate echivala in Romania si care ar fi echivalentul? Precizez ca am absolvit cu ... (vezi toată discuția)
Conducator al serviciului intern de prevenire si protectie marivasi marivasi Daca am studii superioare tehnice si am absolvit un curs postuniversitar SSM cu durata de 180 ore, pentru a putea fi conducator al serviciului intern de ... (vezi toată discuția)
Sef sipp CTINAz CTINAz Buna ziua, Lucrez intr-o companie cu peste 249 angajati ( cca. 2000 ) care urmeaza sa infiinteze SIPP. Mi s-a propus functia de sef SIPP numai ca nu am ... (vezi toată discuția)