avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Noul cod penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Noul cod penal

In cazul in care o persoana este condamnata pentru 2 ani si 6 luni pentru conducere in stare de ebrietate si avand in vedere faptul ca inainte a primit o pedeapsa cu suspendare de 2 ani, odata cu intrarea in vigoare a Noului cod penal,acesta beneficiaza de reducerea pedepsei?Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters303104 , utilizator 12:42, 15 Octombrie 2013
Cat timp condamnarile sunt definitive sub imperiul codului penal vechi, adica cel care este la acest moment in vigoare , nu exista nici o cauza de reducere a pedepsei decat daca sunt aplicabile dispozitiile art.320 indice 1 alin7 COD PROCESUAL PENAL-ADICA, ATI RECUNOSCUT FAPTA sau, daca exista cumva, vreuna dintre cauzele legale de reducere ale pedepsei cfm codului penal actual .Eu cred ca va referiti la aplicarea legii penale mai favorabile in situatia in care condamnarea pentru fapta de conducere a unui autoturism sub influenta bauturilor alcoolice se realizeaza dupa intrarea in vigoare a noului cod penal?Sau ma insel?Din punctul meu de vedere, cata vreme exista deja o condamnare cu suspendare conditionata si in decursul termenului de incercare s-a savarsit cu intentie o alta infractiune, solutia data de instanta va fi condamnarea la o pedeapsa cu executare efectiva la care se va da de executat pedeapsa cea mai grea dupa ce instanta va contopi pedepsele din condamnarile mentionate , cea de doi ani si cea de doi ani si jumatate.
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Luciana Guraliu-Macovei, Avocat
La momentul intrarii in vigoare a noului cod penal, nu inseamna ca toate procesele care deja s-au judecat si s-a pronuntat o hotarare definitiva, incep iar sa se rejudece pentru aplicarea noilor prevederi... ar fi aberant asa ceva!!!

Si asa gradul de incarcare cu dosare al instantelor este enorm... dar, sa se mai adauge iar dosarele ce s-au judecat deja....!!!

Deocamdata inca nu a intrat in vigoare noul cod penal... si inca nu se cunoaste cu siguranta data intrarii lui in vigoare.

Desi este anuntata o anumita data, sunt sanse sa se amane... deh, traim in Romania... :console:
Buna ziua. In anul 2011, pe 24 martie, am fost condamnat la 5 luni cu suspendare. Sentinta a ramas definitiva la curtea de apel pe 26.iunie.2011, 2 ani cu suspendare sub supraveghere si alti 2 ani termen de incercare. Pedeapsa se va considera executata in iulie 2015.
Intrebarea mea este : dupa codul penal in vigoare

ART. 86^6
Reabilitarea în cazul suspendării executării pedepsei sub supraveghere
Dacă cel condamnat nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului
de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării executării pedepsei în
baza art. 86^4 , el este reabilitat de drept.

in noul cod penal care intra in vigoare pe 1 februarie 2014:

Art. 165 Reabilitarea de drept
Reabilitarea are loc de drept în cazul condamnării la pedeapsa amenzii, la pedeapsa închisorii care nu depăşeşte doi ani sau la pedeapsa închisorii a cărei executare a fost suspendată sub supraveghere, dacă în decurs de 3 ani condamnatul nu a săvârşit o altă infracţiune.

Art. 167 Calculul termenului de reabilitare
(4) În caz de suspendare sub supraveghere a executării pedepsei termenul curge de la data împlinirii termenului de supraveghere.

, cand voi fi reabilitat de drept ? Dupa actualul cod penal, la sfarsitul termenului de incercare, adica in iulie 2015 sau dupa noul cod penal, mai trebuie sa astept 3 ani, dupa trecerea termenului de incercare, adica prin iulie 2018 ?

Va multumesc !
Ultima modificare: Marți, 15 Octombrie 2013
ContSters303104, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reabilitat de drept ContSters303104 ContSters303104 Buna ziua, In anul 2011, pe 24 martie, am fost condamnat la 5 luni cu suspendare. Sentinta a ramas definitiva la curtea de apel pe 26.iunie.2011, 2 ani cu ... (vezi toată discuția)
Cazier curat? ionel91 ionel91 Acum aproximativ 2 ani am primit o pedeapsa de 3 ani jumatate cu suspendare pentru furt calificat . Pot face cerere pentru a sterge cazierul? Multumesc ... (vezi toată discuția)
Reabilitare de drept pedeapsa cu aplic.art 81 c.pen. din 1969- termen si conditii andreimarinau andreimarinau Buna seara, As dori sa cunosc informatii despre cand s-ar produce reabilitarea de drept si care ar fi procedura de a o obtine(cui ma adresez si in cat timp ... (vezi toată discuția)